Svet 14

10.06.2024.

8:48

Ovo je Orbanov Waterloo, početak kraja?

Vladajuća mađarska stranka Fides ostvarila je najgori rezultat ikada na izborima za Evropski parlament, nakon što su rezultati pokazali da je prvi Orbanov protivkandidat osvojio više od 30 odsto glasova u nedelju.

Izvor: Jutarnji list

Ovo je Orbanov Waterloo, početak kraja?
EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Podeli:

Peter Mađar, bivši član vladajuće stranke koji se, u međuvremenu odmetnuo od Orbana i postao njegov ljuti politički rival, i njegova stranka Tisa osvojili su 30,1 odsto.

Fides mađarskog premijera Viktora Orbana osvojio je 44,2 odsto, znatno niže nego što su predviđale ankete.

Vredi spomenuti, piše Politiko a prenosi Jutarnji list, da je Fides samo jednom osvojio manje od 50 odsto glasova u poslednje dve decenije, osvojivši 47,4 odsto glasova na izborima 2004. godine.

Ukoliko i konačni rezultati izbora ostanu ovakvi, Orban će u Evropski parlament dati 11 poslanika, a Mađar sedam.

Nedeljni rezultat je "velika pobeda za Petera Mađara i veliki neuspeh za Fides", izjavio je za Politiko Peter Kreko, izvršni direktor nezavisnog tink-tenka “Political Capital”. “Fides je dobio pravog izazivača”, dodao je on.

Bivši zvaničnik Fidesa, a inače i bivši suprug bivše mađarske ministarke pravosuđa Judit Varga, Mađar je, izgleda, podstakao glasače nastupima o korupciji Orbanovog režima. Obećao je da će povući i milijarde iz EU fondova namenjenih Mađarskoj koje je Brisel u međuvremenu zamrznuo zbog zabrinutosti za vladavinu prava u Orbanovoj Mađarskoj.

"Ovo je Orbanov Waterloo, početak kraja", rekao je Mađara nakon prvih rezultata.

“Danas su održana dva izbora i na oba smo pobedili”, uzvratio je Orban na postizbornom skupu u Budimpešti, govoreći o lokalnim izborima u Mađarskoj koji su održani istog dana. "Osvojili smo važne pobede u teškoj borbi."

Glasanje je takođe obeležio visok odaziv, sa 58,7 odsto birača koji su izašli glasačkim kutijama u nedjelu, u poređenju sa 43,4 odsto na izborima za EU 2019.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: