Svet 15

07.06.2024.

20:34

Svet u opasnosti: Amerika povlači smrtonosni potez?

Moguće je povećano raspoređivanje američkog strateškog nuklearnog oružja radi odvraćanja povećanih pretnji protivničkih zemalja da bi se zaštitio američki narod i zemlje saveznici, izjavio je danas viši pomoćnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Izvor: Tanjug

Svet u opasnosti: Amerika povlači smrtonosni potez?
Profimedia

Podeli:

SAD će možda u narednim godinama morati da povećaju broj raspoređenog strateškog nuklearnog oružja radi odvraćanja povećanih pretnji protivničkih zemalja da bi se zaštitio američki narod i zemlje saveznici, izjavio je danas viši pomoćnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Pranaj Vadi.

Vadi je rekao pred američkom Asocijacijom za kontrolu naoružanja da SAD ostaju "privržene međunarodnoj kontroli naoružanja" i neširenju nuklearnog oružja, preneo je Rojters.

Vadi je, međutim, napomenuo da je Rusija odbila da razgovara o novom sporazumu koji bi trebalo da zameni Novi START iz 2010. godine, koji ograničava raspoređivanje strateškog nuklearnog oružja i čije važenje ističe 2026. godine.

Vadi je istakao i da je Kina odbila razgovore o svom proširenju nuklearnog arsenala.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu da može da rasporedi konvencionalne rakete koje bi mogle da pogode ciljeve u SAD i njenim evropskim saveznicima ukoliko dozvole

Ukrajini da gađa ciljeve dublje na teritoriji Rusije zapadnim oružjem dugog dometa.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: