Svet 0

30.05.2024.

23:28

Hamas je spreman: Kraj rata?

Hamas je danas saopštio da je obavestio posrednike u pregovorima o prekidu vatre, da su spremni da postignu "potpuni sporazum" uključujući sveobuhvatan sporazum o razmeni talaca i zarobljenika ako Izrael "zaustavi rat i agresiju na ljude u Gazi".

Izvor: Tanjug

Hamas je spreman: Kraj rata?
EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

Podeli:

Hamas i palestinske frakcije neće prihvatiti da budu deo ove politike nastavkom pregovora o (primirju) u svetlu agresije, opsade, gladovanja i genocida našeg naroda, navodi se u saopštenju Hamasa, preneo je Rojters.

"Danas smo obavestili posrednike o našem jasnom stavu da ako okupatori zaustave svoj rat i agresiju na naš narod u Gazi, mi smo spremni (je) da postignemo potpuni sporazum koji uključuje sveobuhvatan sporazum o razmeni", dodaje se u saopštenju. Pregovori, uz posredovanje Egipta i Katara, da se dogovori prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi, više puta su bili u zastoju, a obe strane krive onu drugu za nedostatak napretka, navela je agencija.

Najnovije saopštenje Hamasa usledilo je u trenutku kada je Izrael nastavio sa ofanzivom na grad Rafu na jugu Gaze, uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde (MSP), da zaustavi napade.

Izrael je odbacio prethodne ponude Hamasa kao nedovoljne i rekao da je odlučan da uništi grupu koja je sklona njegovom uništenju. Naveo je i da je njegova ofanziva na Rafu fokusirana na spasavanje talaca i iskorenjivanje boraca Hamasa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: