Svet 0

30.05.2024.

21:10

Otvorena ključna "kapija": Izraelska vojska dala zeleno svetlo

Izraelska vojska ukinula je zabranu prodaje hrane u Gazi iz Izraela i sa okupirane Zapadne obale.

Izvor: Tanjug

Otvorena ključna "kapija": Izraelska vojska dala zeleno svetlo
Profimedia/Doaa Albaz / Anadolu

Podeli:

Vojne vlasti dale su trgovcima u Gazi zeleno svetlo da kupuju hranu od izraelskih i palestinskih dobavljača poput svežeg voća, povrća i mlečnih proizvoda ovog meseca, nekoliko dana nakon što su izraelske snage pokrenule napad na najjužniji grad enklave Rafu, navode stanovnici, preneo je Rojters.

Ofanziva na Rafu, ključnu "kapiju" iz Egipta u Gazu, zaustavila je dotok pomoći UN na razorenu palestinsku teritoriju. Izrael se nalazi pod sve većim globalnim pritiskom da ublaži krizu dok humanitarne agencije upozoravaju na stanovnicima Pojasa Gaze preti glad.

"Izrael je telefonirao distributerima u Gazi koji su pre rata kupovali robu sa Zapadne obale i Izraela", rekao je Ajed Abu Ramadan, predsednik Privredne komore Gaze.

Prema njegovim rečima, Izrael je naveo da je spreman da koordiniše preuzimanje robe. Na pitanje Rojtersa o nastavku isporuka, COGAT, ogranak izraelske vojske zadužen za transfer pomoći, rekao je da traži načine da poveća humanitarnu pomoć i poveća količinu hrane za prodaju u Gazi.

"Dozvoliti privatnom sektoru da donese nešto hrane u Pojas Gaze deo je tih napora da se poveća količina hrane koja dolazi", dodao je portparol Šimon Fridman.

Humanitarni radnici su mesecima pozivali Izrael da dozvoli više komercijalnih isporuka u Gazi kako bi sveža hrana mogla da dopuni međunarodnu pomoć, koja uglavnom sadrži nekvarljive proizvode poput brašna i konzervirane hrane.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: