Svet 2

30.05.2024.

11:47

Rusko razorno oružje seje smrt; Ukrajinci nemaju odgovor, potpuno su nemoćni

Američko vazduhoplovstvo sklopilo je sa Boingom ugovor vredan skoro 7,5 milijardi dolara za izradu dodatnih kompleta opreme za transformaciju bombi u navođeno oružje poznato kao JDAM (Joint Direct Attack Munitions).

Izvor: Jutarnji list

Rusko razorno oružje seje smrt; Ukrajinci nemaju odgovor, potpuno su nemoćni
Profimedia

Podeli:

Kompanija će obezbediti repnu opremu s krilima i drugim delovima po ugovoru o fiksnoj ceni, saopštio je Pentagon u petak. Boing će raditi na kompletima opreme, kao i na rezervnim delovima, obavljati popravke, pružati tehničku pomoć i obezbediti laserske JDAM senzorske setove do kraja februara 2030. godine.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da broj JDAM kompleta koje će Boing obezbediti po ovom ugovoru još nije određen. Neki od tih kompleta biće prosleđeni mornarici, koja sufinansira posao, saopštilo je vazduhoplovstvo. Deo tih setova će takođe biti isporučen stranim kupcima na osnovu ugovora vrednih skoro 228,2 miliona dolara.

JDAM je kreiran nadogradnjom nenavođene, "glupe" bombe, kojoj se dodaje rep s navigacionim sistemom i kontrolnom jedinicom za GPS navođenje, koja omogućava usmeravanje bombe iz aviona na metu na zemlji, čak i po lošem vremenu. Cena po kompletu se kreće od oko 25.000 do 84.000 dolara, u zavisnosti od toga koliko se komada godišnje kupuje.

JDAM komplet je pričvršćen za gravitacionu bombu opšte namene i pretvara je u u precizni GPS vođeni projektil. U zavisnosti od visine i brzine letelice iz koje se izbacuje, JDAM bomba može da pređe oko 26 kilometara pre nego što eksplodira, a prema nekim procenama, Ukrajinci su ovo moćno američko oružje prvi put upotrebili u proleće prošle godine.

Dogovor je postignut u trenutku kada je američka vojska veoma zabrinuta zbog svoje sposobnosti da popuni zalihe municije, kao i da podrži saveznike kao što su Ukrajina, Tajvan i Izrael. Proizvođači naoružanja i vojne opreme nemaju dovoljno radnika ili materijala da povećaju snabdevanje nekim vrstama municije, što sužava proizvodne kapacitete odbrambene industrije.

General Čarls K. Braun rekao je novinarima u martu da pre nego što SAD odobre zahteve za isporuku oružja koje dobijaju od bliskih saveznika, oni pažljivo pregledaju sopstvene zalihe municije i procenjuju kako će isporuka oružja uticati na spremnost američkih snaga.

Vazduhoplovstvo se borilo da obezbedi dovoljno municije poput JDAM-a tokom rata protiv Islamske države. Ovo je dramatično povećalo porudžbine za JDAM na 30.872 u 2019, 24.794 u 2020. i 17.300 u 2021. godini, pre nego što su kupovine smanjene na nekoliko hiljada u godinama koje su usledile.

Klizeće bombe seju smrt u Ukrajini

Klizeće bombe ruske proizvodnje, za koje je osnova bomba FAB, inače, seju strah i smrt u gradovima i na linijama fronta Ukrajine. "Glupe" bombe iz sovjetskog doba, nečujne jer nemaju pogon, kojih Rusi imaju, prema procenama, nekoliko stotina hiljada u svojim skladištima, veoma jeftino su nadograđene preklopnim krilima za povećanje dometa i sistemom navođenja. Ruske snage su koristile nekoliko stotina komada mesečno u poslednjih nekoliko meseci u napadima na ukrajinske snage.

Reč je o izuzetno razornom oružju koje sadrži od 200 do 1.500 kilograma eksploziva, a prema nekim informacijama, Rusija počinje da proizvodi bombe od 3.000 kilograma.

Ukrajinci još nemaju rešenje za ovo oružje, koje kosi ukrajinske snage i uništava utvrđene položaje na zemlji i pod zemljom.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: