Svet 31

30.05.2024.

23:56

Rat – dan 827: Uzbuna u Ukrajini; Rusi izveli veliki napad

Rat u Ukrajini – 827. dan. Oružje koje je Zapad poslao Kijevu pomaže da se stabilizuje front, saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Izvor: B92.net

Rat – dan 827: Uzbuna u Ukrajini; Rusi izveli veliki napad
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

Ruske trupe su u napadu na južni grad Nikopolj ubile dva civila, saopštio je Kijev.

Završeno

23:03

Zelenski: "Ukrajina zaključila 12 bezbednosnih sporazuma"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina dosad zaključila 12 bezbednosnih sporazuma kojima je obuhvaćeno više od 23 milijarde dolara vojne i finansijske podrške.

"Ukupno je već sklopljeno 12 bezbednosnih sporazuma kojima je predviđeno više od 23 milijarde dolara vojne i finansijske podrške. Zahvaljujemo se našim partnerima i svima koji veruju u Ukrajinu. Hvala svima koji podržavaju našu borbu za nezavisnost", poručio je Zelenski u večerašnjem video obraćanju.

On je naglasio da novi bezbednosni sporazumi za Ukrajinu znače više mogućnosti "da zaštiti svoj narod", prenosi Ukrinform.

22:27

Velika pomoć Ukrajini iz Nemačke

Nemački ministar odbrane obećao je danas novi paket vojne pomoći Ukrajini vrednosti 500 miliona evra, rekao je portparol Ministarstva za Frans pres.

Ovo je objavio ministar Boris Pistorijus tokom nenajavljene posete Odesi, lučkom gradu na jugu Ukrajine gde je razgovarao sa svojim kolegom Rustemom Umerovim - dodao je portparol.

Paket uključuje isporuke artiljerije, protiv-vazduhoplovne odbrane, dronova, zaštite, dodao je on.

Po izjavama Pistorijusa, kako prenose nemaćki mediji, ovaj paket oružja od kojeg je deo spreman za isporuku, sadrži veliki broj raketa za sisteme protiv-vazduhoplovne odbrane tipa Iris-T SLM srednjeg dometa.

Uključeni su i dronovi za izviđanje i borbeni dronovi namenjeni operacija nad Crnim morem, kao i rezervni delovi.

20:18

Putin obavešten o žrtvama

Ruski predsednik Vladimir Putin redovno dobija informacije o situaciji u Belgorodskoj oblasti i često je u kontaktu s gubernatorom Vjačeslavom Gladkovom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Jedna osoba je poginula, a devet je ranjeno u napadu ukrajinskog drona na putnički minibus u zelu Zozuli u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

18:16

Napad ukrajinskog drona na minibus: Ima mrtvih

Jedna osoba je poginula, a devet je ranjeno u napadu ukrajinskog drona na putnički minibus u zelu Zozuli u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
 

16:23

Lavrov: Kina bi mogla da organizuje mirovnu konferenciju uz učešće Ukrajine i Rusije

Moldavija i Ukrajina su se neformalno dogovorile će dozvoliti dotok gasa iz Rusije u moldavski proruski region Pridnjestrovlje i nakon što ugovor o snabdevanju sa kompanijom Gasprom istekne krajem godine.

Kako prenosi Blumberg, nova ruta preko Turske je održiva opcija za dopremanje ruskog gasa u Pridnjestrovlje, rekao je moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

"Nećemo opstruisati ovaj tranzit, jer ne želimo da stvaramo krizu u regionu, pogotovo zato što bi ona odmah postala problem cele Moldavije, ali takođe nećemo dati garancije vlade za bilo koji gasni ugovor", istakao je Parlicov.

16:23

Mobilisani Ukrajinci nisu obučeni, a ni motivisani

Mobilisani Ukrajinci nisu obučeni, niti su opremljeni kako treba, a nisu ni motivisani da se bore protiv Rusije, piše "Vašington post" pozivajući se na jednog ukrajinskog zvaničnika.

Kako se dodaje u članku, nedavno doneti Zakon o pooštrenim merama mobilizacije ne može u potpunosti da reši problem manjka vojnika.

"Ne bih gradio strategiju na osnovu toga što ćemo za godinu dana postati jači", rekao je taj zvaničnik.

15:59

Stoltenberg: "Došlo je vreme"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas da je ''došlo vreme'' da članice alijanse ponovo razmotre pojedina ograničenja u vezi sa korišćenjem oružja koje je isporučeno Ukrajini, dok saveznici ostaju podeljeni kada je u pitanju korišćenje njihovog oružja na meta unutar Rusije.

Stoltenberg je to izjavio u okviru neformalnog sastaka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Pragu, uoči samita alijanse u julu u Vašingtonu.

15:00

Prvi ukrajinski piloti završili obuku za F-16 u Americi

Prvi ukrajinski piloti završili su obuku za borbene avione F-16 u vojnoj bazi u Arizoni u SAD, dok bi okončanje treninga za ostale trebalo da usledi ovog leta.

"Prva grupa je diplomirala, a drugi ukrajinski piloti završavaju obuku ovde do kraja avgusta", rekla je za Glas Amerike portparolka Nacionalne garde Arizone, kapetan Erin Hanigan.

Među diplomcima je nekoliko ukrajinskih pilota koji su prošli obuku u bazi Nacionalne garde Moris u Tusonu, rekao je američki zvaničnik koji je govorio za Glas Amerike pod uslovom da ostane anoniman iz bezbednosnih razloga.

Zbog oštrih mera opreza u cilju bezbednosti pilota, zvaničnici su odbili da navedu tačan broj diplomiranih Ukrajinaca ili broj onih koji su ostali na obuci za F-16.

Kijev je uporno tražio isporuku zapadnih aviona nakon što je Rusija pokrenula invaziju na njihovu zemlju u februaru 2022. U avgustu 2023. godine američki predsednik Džozef Bajden odobrio je zapadnim saveznicima plan za slanje aviona F-16 u Ukrajinu kada bude završena obuka pilota.

Prošlog avgusta Ukrajina je bila u zamahu u sukobu protiv Rusije, ali nakon toga je usledilo višemesečno odlaganje odobravanja nove vojne pomoći Kijevu u Kongresu SAD.

Od tada, ukrajinski zvaničnici izveštavaju da su njihovi vojnici primorani da štedljivo koriste zalihe jer municije ponestaje. Analitičari kažu da je Rusija iskoristila tu nestašicu da bi ostvarila dobitke na bojnom polju.

Prošlog meseca, belgijski premijer Aleksandar De Kru rekao je da će avioni koje je njegova zemlja obećala biti isporučeni Kijevu do kraja godine.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: