Svet 1

30.05.2024.

20:49

Uzbuna: Nove smene u ukrajinskom vrhu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je poslednjih nedelja nekoliko visokih zvaničnika koji su važili za najbliže Vašingtonu, a otpuštanja su usledila usred rastuće frustracije Kijeva svojim zapadnim seveznicima, piše Vašington post.

Izvor: Tanjug

Uzbuna: Nove smene u ukrajinskom vrhu
Profimedia

Podeli:

List napominje da su smene "uzbunile" administraciju u Vašingtonu, a otpušteni su "reformistički zvaničnici koji su bili voljni da se bore protiv korupcije u svojim ministarstvima i koji su izgledali posebno bliski Sjedinjenim Američkim Državama.

Nezadovoljstvo Zelenskog poznato je Beloj kući, a nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken svirao gitaru u kijevskom baru tokom posete ranije ovog meseca, izvodeći "Rockin’ in the Free World" u znak podrške, mnogi ukrajinski zvaničnici bliski Zelenskom ismevali su taj nastup kao neprimeren, navodi se u tekstu.

Sagovornici Vašington posta ocenjuju da neke od nesuglasica proističu iz prirodnih tenzija koje nastaju u partnerstvu koje je moralo da izdrži više od dve godine rata i stalnog povećanja broja poginulih Ukrajinaca.

Međutim, fundamentalnije neslaganje se odnosi na pitanje koliko je potrebno usredsrediti se na ratnu korupciju. List ocenjuje da je nedavna ruska ofanziva u oblasti Harkov pogoršala osećaj izdaje.

Neki ukrajinski zvaničnici su za uspehe Rusije okrivili odbijanje Vašingtona da im dozvoli da izvode udare dugog dometa na rusku teritoriju, dok su drugi naveli višemesečno kašnjenje američkog Kongresa u odobravanju paketa vojne pomoći vrednog 61 milijardu dolara.

Nijedan od Ukrajinaca koje je intervjuisao Post nije pomenuo ulogu neobuzdane korupcije u omogućavanju Rusima da zauzmu desetine gradova i sela u oblasti Harkov ovog meseca.

Vojne i civilne vlasti proneverile su milione dolara namenjene za izgradnju odbrambenih utvrđenja u regionu.

Ubrzo nakon što je šema korupcije objavljena u javnosti, Pentagon je objavio izveštaj u kojem se navodi da "endemska korupcija i dalje postoji" u Ukrajini, uključujući "mito i naduvane troškove nabavke" koji ometaju odbranu zemlje.

Ukrajinski zvaničnici međutim tvrde da su optužbe netačne i da narušavaju reputaciju zemlje u trenutku kada "zapadni interes za njihovu stvar jenjava".

Izvori su rekli da su tenzije među Ukrajinom i njenim saveznicima u poslednje vreme porasle pošto je Rusija uspela da stekne prednost na bojnom polju.

Američki i evropski zvaničnici su nastavili da raspravljaju o tome koja bi bila najbolja strategija za preokret, a u fokusu je pitanje da li Kijevu treba dozvoliti da koristi oružje koje dobija od saveznika za napad na rusku teritoriju. Pored toga, sve uključene strane i dalje su u raskoraku po pitanju korišćenja zamrznutih sredstava Rusije, kao i o putu Ukrajine da potencijalno postane članica Severnoatlantskog saveza (NATO).

Ukrajinska agencija Unian podseća da je Vrhovna rada 9. maja razrešila Aleksandra Kubrakova sa mesta zamenika premijera i ministra razvoja zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine, a ovu odluku podržala su 272 narodna poslanika. Istog dana, narodni poslanici su razrešili Nikolaja Solskog sa mesta ministra poljoprivredne politike sa 273 glasa.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: