Svet 0

29.05.2024.

18:48

Ovaj korak dodatno će isprovocirati Putina? Makron jasno poručio

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže kako se zalaže za to da se Ukrajini dozvoli da napada vojne baze u Rusiji oružjem dugog dometa koje su obezbedili zapadni partneri.

Izvor: Beta

Ovaj korak dodatno će isprovocirati Putina? Makron jasno poručio
EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/KREMLIN / POOL

Podeli:

Makron se danas pridružio ranijim izjavama generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji se takođe založio za promenu tog stava, zbog kompleksnosti rata u Ukrajini.

Pitanje da li treba dozvoliti Ukrajini da gađa ciljeve na ruskom tlu oružjem koje je isporučio Zapad bilo je delikatno sve vreme otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Zapadni lideri su se uglavnom uzdržali od preduzimanja ovog koraka, jer postoji rizik da on isprovocira ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je više puta upozoravao da bi direktna umešanost Zapada mogla da odvede svet na ivicu nuklearnog sukoba.

Makron je rekao da je stav Francuske da se mora Ukrajini dozvoliti da neutrališe ruske vojne lokacije s kojih ispaljuje projektile.

"Ako kažemo (Ukrajincima) da nemaju pravo da gađaju mesta s kojih se na njih ispaljuju projektili, mi im u stvari kažemo – mi ćemo da vam isporučujemo oružje, ali da njime ne možete da se branite", rekao je Makron na konferenciji za štampu, tokom zvanične posete Nemačkoj.

Češki premijer Petr Fijala izjavio je juče, uoči sastanka sa zvaničnicima Poljske, Danske, Holandije i Letonije o pomoći Ukrajini, da smatra da Kijev ima pravo da koristi zapadno oružje i za gađanje ciljeva na teritoriji Rusije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

18 h

Podeli: