Svet 0

06.03.2024.

10:47

Izdao je Putina i sada je upozoren; "Neće vas biti za pet godina"

Glavna pripagandistkinja Kremlja, Margarita Simonjan, rekla je da bi sukob Jermenije s Rusijom mogao dovesti do toga da ta zemlja neće postojati.

Izvor: Jutarnji list, B92.net

Izdao je Putina i sada je upozoren; "Neće vas biti za pet godina"
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Podeli:

Simonjan je tokom postavljanja pitanja na Svetskom festivalu mladih u Siriusu, u ruskom regionu Krasnodar, oštro kritikovala jermenskog premijera Nikolu Pašinjana koji je doneo odluku da suspenduje učešće svoje zemlje u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti, što se smatra ruskim ekvivalentom NATO-u.

Pašinjan je, podsetimo, prošlog meseca rekao da je ta organizacija izneverila Jermeniju, zbog čega je doneo odluku o zamrzavanju učestvovanja Jermenije u tom bezbednosnom bloku. Jermenija se više, kako je istakao, ne može osloniti na Rusiju kao pouzdanog odbrambenog partnera.

Te reči, kako su konstatovali mnogi, značile su zabijanje noža u leđa ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Poznato je da ruski predsednik, prema sosptvenim rečima, ne prašta izdaju, pa se samim tim postavlja pitanje kakva će kazna stići Pašinjana.

Probni balon već je pustila glavna protagonistkinja Kremlja, glavna urednica Raša tudeja, koja je, obraćajući se na festivalu mladih, poručila: "Jermenska omladina mora da shvati da je Pašinjan izdajnik jermenskog naroda i da će voditi Jermeniju prema potpunom uništenju ako ostane na vlasti."

Simonjan, koja je inače jermenskog porekla i sama za sebe kaže da je i Ruskinja i Jermenka, zatim je postala još oštrija: Ako jermenski birači nastave da podržavaju Pašinjana, "Jermenije neće biti za pet godina - baš kao što više nema Nagorno-Karabaha u obliku u kojem su to Jermeni želeli".

Takođe je dodala i da jermenski birači mogu da "nastave da biraju Pašinjana ako im je takva samoubilačka politika bliska".

Simonjan je mislila na sukog Jermenije i Azerbejdžana u oblasti Nagorno-Karabah, koja je nakon višedecenijskih sukoba vraćena pod upravu Azerbejdžana, kojem teritorijalno i pripada.

Godonama je Jermenija Nagorno-Karabah smatrala svojom teritorijom, tamo je imala svoju upravu, u čemu im je svesrdno pomagala Rusija, koja je bila i posrednik zavađenih strana.

Ali, kada se Rusija okrenula ratu u Ukrajini, Jermenija nije više bila u fokusu ruskog predsednika i izgubili su Nagorno-Karabah u koji su ušle azerbejdžanske vlasti i praktoično izvršile egzodus jermenskog stanovnštva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: