Svet 8

22.05.2024.

18:46

Putin "zvecka oružjem": Raspoređeni "kinžali", počinje... VIDEO

Rusija je u utorak saopštila da je započela prvu fazu testiranja taktičkog nuklearnog oružja blizu ukrajinske granice video najavom na kojoj se vidi kako vojno osoblje postavlja rakete na opremu.

Izvor: Blic.rs

Putin "zvecka oružjem": Raspoređeni "kinžali", počinje... VIDEO
EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

Saopštenje je stiglo iz ruskog Ministarstva odbrane, koje je navelo da su vežbe uključivale hipersonične rakete "kinžal" opremljene "specijalnim bojevim glavama".

Ranije ovog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je taktičke vežbe nuklearnog oružja kao odgovor na komentare sa Zapada.

Putin je često spominjao nuklearni arsenal Moskve u prvim danima njene invazije na Ukrajinu, u više navrata obećavajući da će koristiti sva sredstva neophodna za odbranu Rusije.

Kasnije se činilo da je ublažio svoju retoriku, navodno nakon što su ga kineski zvaničnici ubedili da odustane od nuklearnih pretnji, ali je nedavno upozorio zemlje NATO-a da rizikuju da izazovu nuklearni rat ako rasporede trupe u Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane je u saopštenju od 6. maja navelo da će vežbe povećati spremnost nestrateških nuklearnih snaga za izvršavanje borbenih zadataka i obezbeđivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Rusije "kao odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika protiv Ruske Federacije".

Ministarstvo odbrane Rusije je u utorak saopštilo u poruci objavljenoj na ruskoj platformi društvenih medija VKontakte (VK) da je osoblje Južnog vojnog okruga počelo obuku i izvršavanje borbenih zadataka sa „specijalnom municijom“ za raketne sisteme "iskander". To je uključivalo opremanje lansera i "tajno njihovo premeštanje u određeno poziciono područje kako bi se pripremili za lansiranje raketa".

Osoblje vazduhoplovnih jedinica Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije koje je uključeno u vežbu oprema avijaciono oružje specijalnim bojevim glavama, uključujući hipersonične rakete "kinžal", i leti u za to "određena područja patroliranja“, navodi se u saopštenju.

Video priložen uz izjavu Ministarstva odbrane od tada je podelilo više korisnika X-a, ranije Tvitera.

Na snimku se vidi kako vozila vojnih nosača voze do lokacije gde se projektili zatim postavljaju na pozicije koje izgledaju kao mesta za lansiranje.

Klip se završava tako što se pilot penje u kokpit borbenog aviona.

Poruka Ministarstva odbrane završena je ponavljanjem da se vežbe izvode kako da bi se obezbedila "spremnost ljudstva i opreme jedinica", tako i da bi se odgovorilo na pretnje "određenih zapadnih zvaničnika Ruskoj Federaciji".

Putin je u septembru 2022. izjavio da će se Rusija okrenuti nuklearnom oružju kako bi odbranila svoj "teritorijalni integritet", dodajući da "ovo nije blef". Tokom svog godišnjeg obraćanja o stanju nacije u Moskvi 29. februara, ruski lider je naglasio da su njegove "strateške nuklearne snage u stanju pune pripravnosti".

Na pitanje medija u maju o planiranim nuklearnim vežbama Rusije, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi nazvao je Putina "nepromišljenim i neodgovornim" zbog "zveckanja oružjem" koje ukazuje na potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja.

Šta je taktičko nuklearno oružje?

Za razliku od strateškog, taktičko nuklearno oružje ima manju snagu i domet. Može biti artiljerijsko, ali su najčešće u pitanju balističke i krstareće rakete.

Taktičko nuklearno oružje uključuje gravitacione bombe, rakete kratkog dometa, artiljerijske granate, nagazne mine, dubinske bombe i torpeda koja su opremljena nuklearnim bojevim glavama. Takođe u ovoj kategoriji su nuklearno naoružane rakete zemlja-vazduh i rakete vazduh-vazduh.

Ispaljuju se iz sistema koji mogu nositi kako konvencionalne tako i nuklearne bojeve glave.

Kao taktičko nuklearno oružje važe bojeve glave za kopnene raketne sisteme sa dometom do 500 kilometara, ili pak rakete more-zemlja i vazduh-zemlja dometa do 600 kilometara.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: