Svet 1

15.05.2024.

8:03

Objavljeni dramatični snimci; "Povlačenje" VIDEO

Ruska vojska krenula u ofanzivu u severoistočnom regionu Harkova. Zauzeto je na desetine kvadratnih kilometara, dok Kijev tvrdi da je ojačao odbranu tog područja.

Izvor: Index.hr

Objavljeni dramatični snimci; "Povlačenje" VIDEO
Profimedia

Podeli:

Kako prenosi Index, ruske snage su još u petak prešle granicu i napadaju u pravcu Lipcija i Vovčanska, dvadesetak i pedeset kilometara severoistočno od Harkova, drugog po veličini grada Ukrajine.

Iako je ukrajinska vojska priznala da ruske snage napreduju, predsednik Volodimir Zelenski je u večernjem obraćanju uverio da Kijev sprovodi "kontranapade" i da je sektor ojačan. "Uništavamo pešadiju i opremu okupatora", rekao je on.

Prema Zelenskom, ukrajinske vlasti su takođe primetile "neprijateljske aktivnosti", odnosno "diverzantske grupe" i "udare" u drugim pograničnim regionima Sumi i Černigova, na severu Ukrajine.

30.000 Rusa juriša

U intervjuu za AFP, sekretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Oleksandr Litvinjenko ocenio je da "više od 30.000" ruskih vojnika napada oblast Harkova. Ali je takođe istakao da za sada nema “pretnje“ za grad Harkov.

Ranije u ponedeljak, guverner regiona Oleh Sinjehubov rekao je da je više od 30 mesta pogođeno ruskom artiljerijskom i minobacačkom vatrom. On je naveo i da su sa tog područja evakuisana 5.762 civila. Planirano je da ode još oko 1.600 ljudi uprkos "prilično komplikovanoj situaciji", rekao je Sinjehubov.

Oglasio se i šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov koji je rekao da je situacija kritična.

Ruska vojska je takođe stacionirala male jurišne jedinice u blizini severne ukrajinske oblasti Sumi, rekao je šef agencije GUR.

Ranije je novinska agencija Tass javila da su zapadni i severni delovi Vovčanska u ukrajinskoj oblasti Harkov sada pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vojska je saopštila da je situacija u gradu pod kontrolom, ali da mora da se povuče na nove položaje u blizini sela Lukjanci.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: