Svet 7

13.05.2024.

22:44

Vojska se sprema: Šalju trupe?

Vlada Estonije "ozbiljno" razgovara o mogućnosti slanja trupa u zapadnu Ukrajinu kako bi zamenile Ukrajince u pozadinskim pozicijama u borbi na frontu, rekao je savetnik za nacionalnu sigurnost Talina, prenosi Breaking Defense.

Izvor: Klix.ba

Vojska se sprema: Šalju trupe?
Profimedia

Podeli:

Vlada Estonije razmatra mogućnost da pošalje trupe u Ukrajinu koje bi zamenile domaće vojnike na pozicijama koje nisu direktno vezane za front i time ih delom oslobodili za slanje u direktne borbe.

To je kazao savetnik za nacionalnu sigurnost Estonije za Breaking Defense.

Madis Rol je rekao da izvršna vlast trenutno preduzima analizu potencijalnog poteza. Iako bi radije nastupili u široj koaliciji (NATO) ne isključuje mogućnost da Estonija to uradi u manjoj.

"Razgovori su u toku. Trebalo bi da razmotrimo sve mogućnosti. Ne bi trebalo da nam se umovi ograničavaju na ono što možemo da uradimo", rekao je 10. maja u predsedničkoj palati.

On je takođe naglasio da "nije nezamislivo" da bi zemlje NATO-a koje se protive takvom potezu promenile mišljenje "kako vreme bude odmicalo".

Rolov šef, estonski predsednik Alar Karis, ima funkciju s mnogim ceremonijalnim dužnostima u odnosu na premijerku zemlje Kaju Kalas, ali je on na kraju glavni komandant Estonije i ključna je figura u spoljnoj politici.

Rolovi komentari usledili su nakon što je šef estonskih odbrambenih snaga, general Martin Herem, ranije prošle sedmice rekao za Breaking Defense da je pre nekoliko meseci u vojsci bilo razgovora o slanju trupa u zapadnu Ukrajinu da preuzmu poslove kao što su medicinske usluge, logistika ili protivvazdušna odbrana u nekim zapadnim gradovima.

Nemačka i SAD su odlučno odbacile ideju o slanju trupa. Američki ambasador u Estoniji, Džodž Kent, ukazao je za Breaking Defense na politiku Bajdenove administracije da pomaže Ukrajini kroz značajne pakete pomoći, ali čvrstu obavezu da neće slati američke vojnike.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: