Svet 25

13.05.2024.

9:09

Udarac je uzvraćen; Rusija zasuta projektilima "storm šedou" i "vampirima"

Nakon što su ukrajinske agencije prenele izjave tamošnjih najviših zvaničnika da se vode žestoke borbe u kojima ruske snage silovito napreduju, vojska Ukrajine pokrenula je vazdušne udare na neprijatelja.

Izvor: B92.net, Tanjug, Jutarnji list

Udarac je uzvraćen; Rusija zasuta projektilima "storm šedou" i "vampirima"
Profimedia

Podeli:

Kako je jutros objavljeno, ruski PVO sistemi uništili su 16 projektila i 31 dron koje su u noći između nedelje i ponedeljka na rusku teritoriju lansirale ukrajinske oružane snage. Oboreno je 16 projektila iznad pogranične oblasti Belgorod, navelo je rusko ministarstvo obrane.

Belgorodski guverner Vjačeslav Gladkov napisao je na aplikaciji za razmenu poruka Telegram da je, prema preliminarnim podacima, u današnjem napadu oštećeno pet kuća.

Rusko ministarstvo navodi danas da je 12 navođenih projektila ispaljeno iz ukrajinskih višecevnih raketnih bacača "Vilka" te da su iznad Krima oborena četiri krstareća projektila "Storm šedou", koji se ispaljuju s aviona, kao i sedam dronova.

Osam dronova je oboreno iznad oblasti Kurska, a četiri su presretnuti iznad Lipetska, dodaje ministarstvo.

Podsetimo, u nedelju je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao da je situacija na frontu izuzetno teška, dok je glavnokomandujući ukrajinskim oružanim snagama Oleksandr Sirski rekao da je situacija u Harkovskoj oblasti pogoršana.

"Neprijatelj aktivno napada naše jedinice u nekoliko pravaca sa ciljem da napreduje dublje u teritoriju" Ukrajinu, napisao je Sirski na svom Telegram kanalu.

On je ukazao da jedinice Oružanih snaga Ukrajine vode teške odbrambene borbe i da ukrajinske snage "čine sve da zadrže odbrambene linije i svoje položaje i nanesu poraz neprijatelju".

Takođe, u nedelju su, usled ukrajinskog napada na Belgorod, fragmenti projektila pogodili stambeni blok koji se potom urušio, a živote je izgubilo 15 ljudi, dok je 20 ranjeno.

Radi se o jednom od najsmrtonosnijih napada na oblast Belgoroda, navode ruski zvaničnici i dodaju da je ukrajinska strana u tom napadu koristila balističke projektile "Točka" i "Adler", kao i sisteme višecevnih raketnih bacača RM-70 "Vampir" (MLRS).

Podeli:

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: