Svet 0

09.05.2024.

22:32

"Ofanziva na Rafu neće pomoći Izraelu da pobedi Hamas"

Američki predsednik Džozef Bajden smatra da velika izraelska ofanziva na Rafu neće pomoći toj zemlji da pobedi Hamas u Pojasu Gaze, poručio je danas potparol Bele kuće Džon Kirbi.

Izvor: Tanjug

"Ofanziva na Rafu neće pomoći Izraelu da pobedi Hamas"
Shutterstock/Andrea Izzotti

Podeli:

On je naglasio da postoje načini da se eliminišu preostali operativci Hamasa u palestinskoj enklavi, koji ne uključuju operaciju koja nosi veliki rizik po civile, prenosi Rojters. Kirbi je tokom brifinga za novinare istakao da će SAD nastaviti da pomaže Izraelu i da Vašington ne okreće leđa bliskoistočnom partneru.

Poslednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze je završena nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa o taocima, rekao je izraelski zvaničnik za Rojters.

On je dodao da se izraelska delegacija vratila iz Kaira, a Izrael će nastaviti vojne operacije u Rafi i drugim delovima palestinske enklave prema planovima.

''I dalje verujemo da postoji put napred, ali će biti potrebno malo moralne hrabrosti sa obe strane kako bismo potpisali ovaj dogovor'', rekao je portparol.

Dodao je da su u toku američko-izraelske konsultacije o alternativi za ofanzivu na Rafu.

Kirbi je naglasio da se SAD nadaju da će Izrael odustati od kopnene invazije najjužnijeg palestinskog grada, u kome se nalazi oko 1,4 miliona ljudi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: