Svet 3

22.04.2024.

21:35

Iran pokazao novo oružje: Prati do 100 meta, može da obara američke "nevidljive" VIDEO

Iran je nedavno predstavio novu, poboljšanu verziju svog sistema protivvazdušne odbrane velikog dometa Bavar-373 za koji zvaničnici Teherana tvrde da može da presreće američke stelt mlazne lovce.

Izvor: miamiherald

Iran pokazao novo oružje: Prati do 100 meta, može da obara američke "nevidljive" VIDEO
Shutterstock/GERSHBERG Yuri

Podeli:

Domaće proizvedeni Bavar-373 prvi put je ušao u službu iranskih oružanih snaga 2019. godine, a njegove sposobnosti su uporedile sa ruskim mobilnim raketnim sistemima zemlja-vazduh dugog dometa S-300 i sistemima Patriot proizvedenim u SAD.

Iran je predstavio najnoviju verziju Bavar-373 tokom vojne parade 17. aprila.

Debi oružja dolazi dok se tenzije između Irana i Izraela nastavljaju nakon što je Teheran odgovorio na navodni izraelski napad na iransku ambasadu u Siriji lansiranjem dronova i projektila prema Izraelu 13. aprila u napadu koji je uglavnom bio osujećen.

Opisujući prisustvo unapređenog Bavar-373 na prošlonedeljnoj paradi, vojna novinska agencija "Izvještaj o specijalnim operacijama" (SOFREP) nazvala je prerađeni sistem "značajnim razvojem za iransku odbrambenu industriju, pokazujući kako njenu rastuću samodovoljnost, tako i njene težnje za više napredna mreža protivvazdušne odbrane".

SOFREP je primetio da su iranski zvaničnici izneli "smele tvrdnje" o novom Bavaru-373, uključujući da sistem sada "poklapa ili čak prevazilazi" mogućnosti ruskog naprednog raketnog sistema S-400. Ali možda je najznačajnija tvrdnja Irana da najnoviji Bavar-373 može presresti borbene avione pete generacije poput Lockheed Martinovih F-35 Lightning, koji su opremljeni stelt tehnologijom dizajniranom da izbegnu otkrivanje radara.

"Pored toga, iranski izvori izveštavaju da se unapređeni Bavar-373 može pohvaliti poboljšanim sposobnostima otkrivanja i praćenja ciljeva, što mu omogućava da identifikuje do 100 vazdušnih ciljeva istovremeno i angažuje više pretnji sa svojim raketnim naoružanjem Saiiad-4B", napisao je SOFREP.
 

Podeli:

Tagovi

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: