Svet 0

04.03.2024.

15:53

Snažni vetrovi razbuktali požar; Evakuisan grad FOTO/VIDEO

Snažni vetrovi na severu američke savezne države Taksas dodatno su razbuktali šumske požare i doveli do evakuacije grada Panhendla.

Izvor: Tanjug

Snažni vetrovi razbuktali požar; Evakuisan grad FOTO/VIDEO
EPA-EFE/GREENVILE, TX FIRE-RESCUE

Podeli:

Vatrogasna avijacija pokušala je da hemijskim sredstvima za usporavanje širenja vatre zaustavi najveću vatrenu stihiju u istoriji ove države.

U nedelju popodne, požar nazvan "Smokehouse Creek" bio je 15 odsto suzbijen, a dva druga požara su suzbijena najmanje 60 odsto, prenosi AP. Lokalne vlasti nisu saopštile šta je izazvalo požar, ali su jak vetar, suva trava i neuobičajeno toplo vreme pogodovali širenju vatrene stihije.

U više požara na ugroženom području Teksasa uništeno je više od 4.900 kvadratnih kilometara zemljišta u ruralnim oblastima koje okružuju Amarilo. Najveći požar "Smokehouse Creek", zahvatio je skoro 4.400 kvadratnih kilometara i proširio se i na susednu državu Oklahoma.

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas izjavio je u nedelju da je savezna vlada izdvojila sredstva, opremu i osoblje za pomoć u borbi protiv požara, ali je i upozorio da bi moglo doći do ekstremnijih vremenskih uslova.

"Izgorelo je više od milion hektara i to tokom zimskog perioda. Ovo je najveći požar u istoriji Teksasa. Mi, kao država, ali i ceo svet, moramo da budemo spremni za sve veće efekte ekstremnih vremenskih uslova izazvanih klimatskim promenama. To je izuzetan fenomen koji će se manifestovati u danima koji dolaze, ali za to moramo da se pripremimo već sada", rekao je Majorkas za CNN.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: