Svet 0

25.04.2024.

21:30

Pred Vrhovnim sudom završeno iznošenje argumenata o Trampovom imunitetu

Pred američkim Vrhovnim sudom okončano je usmeno iznošenje argumenata o imunitetu bivšeg predsednika Donalda Trampa od krivičnog gonjenja zbog nastojanja da poništi poraz na predsedničkim izborima 2020.

Izvor: Tanjug

Pred Vrhovnim sudom završeno iznošenje argumenata o Trampovom imunitetu
Tanjug/Mark Peterson/Pool Photo via AP

Podeli:

Tramp se žalio najvišem američkom sudsku nakon što su sudovi manje nadležnosti odbili njegov zahtev da bude zaštićen od četiri krivične optužbe u vezi sa izborima 2020. godine. Sledeća javna sednica zakazana je za 9. maj, objavila je predstavnica suda Gejl Kerli, ali nije poznato kada bi sud mogao doneti i saopštiti konačnu odluku u ovom slučaju, navodi Glas Amerike.

Sudije američkog Vrhovnog suda su tokom sednice iskazale skeptičnost prema tvrdnjama bivšeg predsednika Donalda Trampa na osnovu kojih je od suda zatražio izjašnjavanje o imunitetu od krivičnog gonjenja.

Rojters je preneo da su sudije Vrhovnog suda konzervativne orijentacije, pokazale razumevanje za argument da bi predsednici trebalo da uživaju određeni imunitet u vezi sa mogućim krivičniim optužbama za određene postupke koje su preduzimali dok su obavljali predsedničku funkciju.

U američkom Vrhovnom sudu trenutno sa 6:3 dominira konzervativna većina koju čini troje sudija imenovanih tokom Trampovog mandata, uključujući Ejmi Koni Beret, Breta Kavanu i Nila Gorsača.

Donald Tramp suočava se sa još tri krivične optužnice koje proizilaze iz njegovih napora da poništi izborni poraz 2020. i rukovanja poverljivim dokumentima pošto je napustio Belu kuću 2021.

On se izjasnio da nije kriv u tim slučajevima i tvrdi da su krivične tužbe podržane od strane demokratskih saveznika predsednika Džozefa Bajdena u cilju potkopavanja njegove kampanje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: