Svet 23

14.04.2024.

9:23

Iran koristio rusku taktiku; Analitičari otkrili cilj napada, ali Izrael nije Ukrajina

BBC piše da su Iranci verovatno želeli da opterete protivvazdušnu odbranu Izraela jeftinim bespilotnim letelicama kako bi krstareće i balističke rakete imale veće šanse da pogode svoje ciljeve. To je taktika koja je već viđena u Ukrajini.

Izvor: Blic.rs

Iran koristio rusku taktiku; Analitičari otkrili cilj napada, ali Izrael nije Ukrajina
Profimedia

Podeli:

"Izrael, međutim, nije Ukrajina. Izraelsko vazduhoplovstvo je veoma sposobno. Štaviše, Izrael ima različite protivraketne sisteme koje je teško savladati, a uz to im pomažu američke i britanske letelice", piše BBC.

Iranska ambasada pri UN saopštila je da se ovom akcijom odmazda za napad može smatrati završenom.

"U slučaju da izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti mnogo oštriji. To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani" saopštila je iranska misija pri UN u objavi na društvenoj mreži X.

Izraelski mediji, međutim, pišu da se može očekivati odgovor Izraela. I to značajan.

Podsetimo, Iran je u subotu veče ispalio više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u znak osvete za napad na iranski konzulat u Damasku, od kojih je većina presretnuta.

To je prvi put da je Iran pokrenuo direktan vojni napad na Izrael, uprkos decenijama neprijateljstva koje datira još od Islamske revolucije u zemlji 1979. godine.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: