Svet 0

25.04.2024.

8:05

Kritika "na račun" Amerike: Neosnovano

Tursko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je izveštaj o ljudskim pravima iz 2023. koji je objavio američki Stejt department zbog, kako kaže, neosnovanih tvrdnji o dvostrukim standardima Turske o ljudskim pravima.

Izvor: Klix.ba

Kritika "na račun" Amerike: Neosnovano
EPA-EFE/FILIP SINGER

Podeli:

Ministarstvo je u saopštenju navelo da ne pridaje značaj pomenutom izveštaju, za koji se navodi da je "pripremljen na osnovu navoda iz nepoznatog izvora i iz krugova povezanih sa terorističkim organizacijama".

Ministarstvo je saopštilo da je Turska čvrsto posvećena demokratiji, ljudskim pravima i vladavini zakona, usred "višestrukih" terorističkih pretnji.

Napominjući da se turske antiterorističke operacije vode na osnovu samoodbrane i da ciljaju samo na teroriste i njihove sposobnosti, ministarstvo je saopštilo da je neshvatljivo insistiranje Vašingtona na nedoslednim tvrdnjama koje iskrivljuju činjenice.

"Takođe smo duboko zabrinuti što izveštaj na pravi način ne odražava tekuće nehumane napade u Gazi, čime se značajno krše ne samo neotuđiva prava palestinskog naroda već i zajedničke vrednosti čitavog čovečanstva", saopštilo je ministarstvo, dodajući da izveštaj je pripremljen iz političkih razloga nazivajući ga "daleko od nepristrasnosti i objektivnosti".

Ministarstvo je pozvalo SAD da se usredsrede na svoje stanje ljudskih prava i prestanu da sarađuju sa terorističkim organizacijama i licemernom politikom ljudskih prava.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: