Svet 2

24.04.2024.

10:47

Ukrajinci ugroženi, iz Amerike stigla potvrda

Ruske snage su postigle značajan napredak u uskom koridoru na istoku Ukrajine. Za deset dana, Rusi su napredovali otprilike pet kilometara severozapadno od Avdejevke i navodno u nedelju ušli u selo Očeretino.

Izvor: Klix.ba

Ukrajinci ugroženi, iz Amerike stigla potvrda
shutterstock, StunningArt

Podeli:

Američki institut za proučavanje rata rekao je da su Rusi nedavno postigli potvrđene uspehe u ovom selu u regiji Donjecka.

Očeretino, nekada dom za oko 3.000 ljudi, nalazi se nekoliko kilometara severozapadno od Avdejevke, koju su ruske snage zauzele nakon teških borbi u februaru ove godine.

Nakon toga su zauzeli nekoliko okolnih sela. Ukrajina, koja se više od dve godine suočava s ruskom vojnom agresijom, nedavno je obavestila o nestašici municije.

U narednim sedmicama, situaciju na frontu bi mogla da se poboljša kada stigne isporuka nove američke vojne pomoći, čije je finansiranje odobrio i Senat.

U isto vreme, institut je napomenuo da još nije zabeležio vizuelnu potvrdu ruske kontrole nad ovim selom. Gardijan se poziva i na snimke podizanja ruske zastave koje su objavili ruski vojni blogeri.

Prema pisanju medija, zauzimanje Očeretina znači da je Rusija uspela da zaobiđe severni bok nedavno izgrađene ukrajinske linije fronta, uključujući minska polja i rovove.

Jedan od ukrajinskih oficira rekao je da bi se, ako Rusi zauzmu Očeretino i tamo zadrže, važne ukrajinske logističke rute koje povezuju tri ključna vojna čvorišta - Kostantinivku, Pokrovsk i Velika Novosilka - mogle naći pod ruskom vatrom.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: