Svet 1

24.04.2024.

9:47

Putin naredio: Odmazda, niko ne sme da je izbegne

Svi nalogodavci, sponzori i organizatori terorističkog napada u Krokus siti holu kod Moskve moraju biti identifikovani i kažnjeni, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Izvor: Soutnjik

Putin naredio: Odmazda, niko ne sme da je izbegne
Profimedia

Podeli:

On je video-porukom obratio učesnicima 12. međunarodnog sastanka visokih predstavnika za pitanja bezbednosti u Sankt Peterburgu.

"Specijalne službe i bezbednosni organi nastavljaju da otkrivaju i proučavaju sve detalje ovog podlog zločina. Identifikuju nalogodavce, sponzore i organizatore. Niko od njih ne sme da izbegne pravednu odmazdu", istakao je šef države, govoreći o tome šta se dogodilo u "Krokusu".

On je primetio da metode terorista postaju sve sofisticiranije i varvarskije. "Metode kriminalaca postaju sve sofisticiranije i varvarskije. To je još jednom pokazao krvavi teroristički napad koji se dogodio 22. marta u Podmoskovlju", naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, Moskva je spremna da sarađuje na jačanju globalne bezbednosti sa svima zainteresovanima i formiranju multipolarnog svetskog poretka koji odgovara interesima većine zemalja.

Ruski predsednik je naglasio da terorizam ostaje jedna od najozbiljnijih pretnji XXI veka, a ciljevi terorističkih napada, iza kojih ne stoje samo ekstremističke grupe, već i obaveštajne službe nekih zemalja, jeste podrivanje ustavnih osnova i destabilizacija suverenih država, podsticanje međunacionalne i međuverske mržnje.

Očuvanje i zaštita tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti predstavljaju najvažniji uslov za jačanje suvereniteta i bezbednosti država, ocenio je Putin.

Takođe je naveo da svetska zajednica treba da stvori jedinstvene, pravno obavezujuće norme i principe ponašanja država u informacionoj sferi.

Prema njegovim rečima, zaštita informacione sfere je tema koja je aktuelna za sve zemlje i izuzetno je značajna za nacionalnu bezbednost, društvenu stabilnost i ekonomski razvoj.

U terorističkom napadu na posetioce koncerta 22. marta u Krokus siti holu poginule su 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba.

Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim renoom pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali se za sada ne zna sa sigurnošću koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije.

Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: