Svet 0

23.04.2024.

16:54

Upaljen alarm, opasnost je ogromna, "a Putina boli..." VIDEO/FOTO

Ruski ekolozi upalili su alarm zbog opasnosti od curenja radioaktivnih supstanci kako se poplavne vode približavaju rudniku urana u region Kurgan na Uralu.

Izvor: Jutarnji.hr

Upaljen alarm, opasnost je ogromna, "a Putina boli..." VIDEO/FOTO
Tanjug/Anatoly Zhdanov/Kommersant Publishing House via AP

Podeli:

Rusko područje Urala i susedni severni Kazahstan na udaru su najgorih poplava u poslednjih 80 godina usjed obilnih padavina i brzog topljenja velikih količina snega koji je napadao tokom zime zbog temperatura većih od prosečnih za ovo doba godine.

Vlasti su već evakuisale desetine hiljada stanovnika iz regiona Kurgan i Orenburg zbog porasta poplavnih voda.

“Agentstvo”, ruska istraživačka internet stranica pokrenuta 2021. godine, izvestila je u nedelju da su rudnik urana “Dobrovoljnoje”, koji se nalazi u selu Ukrainskoje u okrugu Zverinogolovski u Kurganu, lokalne vlasti proglasile zonom poplave.

Procenjuje se da rudnik sadrži otprilike 7.077 tona urana, a ekolozi su za “Agentstvo” rekli da strahuju da bi obližnja reka Tobol mogla biti kontaminirana uranom.

Sergej Eremin, prvi čovek regionalne ekološke organizacije Zadužbina za javnu kontrolu nad stanjem okoline i dobrobiti stanovništva, navodi da video-snimak koji je napravio jedan meštanin, pokazuje da bi stari rezervoar, iz kog je uran curio punih 35 godina, možda već pod vodom.

Andrej Ozarovski, stručnjak za program bezbednosti radioaktivnog otpada Ruske socijalno-ekološke unije, rekao je za istraživačku stranicu da će curenje urana iz rudnika Dobrovoljnoje dovesti do povećanja koncentracije uranovih soli u reci Tobol, a to bi moglo dovesti do kontaminacije vode za piće, kako prenosi “Njuzvik”.

“Agentstvo” navodi da aktivisti za zaštitu okoline u Kurganu godinama pozivaju vlasti da zabrane rudarenje urana u tom području jer strahuju da bi radioaktivni materijal kontaminirao podzemne vode i reku Tobol.

Lokalne su 17. Aprila navele da je nivo vode u Tobolu premašio oznaku "opasni nivo ", porastavši za 123 centimetra u prethodna 24 sata. Do tada je više od 660 kuća u Kurganu bilo poplavljeno.

"Ovo nije samo poplava, to je istinska prijetnja", upozorio je prošle sedmice guverner Kurgana Vadim Šumkov. "Stoga decu, starije osobe, teško pokretne rođake i komšije, odvedite u privremeno sklonište ili kod prijatelja i poznanika. Uzmite dokumente i dragocenosti".

Takođe prošle sedmice “Barents Observer”!, medij koji se bavi uglavnom temama i događanjima s krajnjeg severa Evrope, izvestio da poplave u regionu Tomsk prete potapanjem obale reke u Seversku, gde je visoko radioaktivni tekući otpad iz programa nuklearnog oružja Sovjetskog Saveza decenijama skladišten u dva nezaštićena podzemna rezervoara.

Vodostaj reke Tom u zapadnom Sibiru tokom prošle sedmice je takođe rastao. Rekordne poplave među najgorima su ikada u regionu, a deo stanovnika koji žive u blizini pritoka rečnog ssitema Ob, uključujući reke Tobol, Irtiš i Tom, je evakuisan.

"Nema niti jedne jedine javne poruke da Rosatom (ruska državna kompanija za nuklearnu energiju, op.a.) prati situaciju, da drže situaciju pod kontrolom", rekao je Aleksandr Nikitin, stručnjak za nuklearnu bezbednost u egzilu, koji radi za ekološku zadužbinu “Belona”.

Do invazije na Ukrajinu, Nikitin je bio član Javnog saveta Rosatoma, u kom su bile građanske organizacije i ruski naučnici, a cilj im je bilo podizanje svesti javnosti o osnovnim operacijama Rosatoma.

"Iznenađuje što nema čak ni jednostavnih izjava da imaju sve pod kontrolom", dodaje Nikitin.

On je zabrinut da bi radioaktivnost mogla iscuriti u rečni sistem, ali da informacija o tome neće biti objavljena pre nego što bude prekasno.

Nikitina najviše zabrinjava što se ne može isključiti mogućnost da bi sadržaj curenja iz poplavljenog odlagališta radioaktivnog otpada mogao stići do Arktičkog okeana.

"Putina boli k**** za ove poplave i ostale usr*** živote ljudi u Rusiji, on ima ratne i geopolitičke ciljeve borbe protiv (za njega) prokletog Zapada", rekao je Nikitin.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: