Svet 2

23.04.2024.

9:40

Rusija upozorila Evropu: Ako nam se zamerite – imamo odgovor koji će vas boleti

Saveznik predsednika Vladimira Putina upozorio je Evropu danas da je Rusija već napravila nacrt zakona za odmazdu ako Zapad zapleni skoro 300 milijardi dolara ruske imovine i iskoristi ih za pomoć Ukrajini.

Izvor: Sputnjik

Rusija upozorila Evropu: Ako nam se zamerite – imamo odgovor koji će vas boleti
Profimedia

Podeli:

Nakon što je predsednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 2022. godine, Sjedinjene Države i njeni saveznici zabranili su transakcije sa ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija, blokirajući oko 300 milijardi dolara suverene ruske imovine na Zapadu.

Najviši zvaničnici u Sjedinjenim Državama žele da zaplene imovinu kako bi pomogli Ukrajini, iako su neki bankari i evropski zvaničnici zabrinuti da bi jednostavno preuzimanje imovine stvorilo opasan presedan.

Potencijalno konfiskovanje ruske imovine uništiće globalnu ekonomiju, u Evropi shvataju da se to ne sme uraditi, izjavila je predsedavajući Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

"Ovo će, u principu, biti korak bez presedana u svetskoj istoriji, koji će jednostavno razoriti globalnu ekonomiju. Uništiće poverenje u svetsku privredu. I, naravno, to je apsolutno nelegitiman, protivzakonit potez. I u Evropi svi shvataju da se to ne sme uraditi", rekla je Matvijenko u intervjuu generalnom direktoru međunarodne medijske grupe "Rosija sevodnja", čiji je deo Sputnjik, Dmitriju Kiseljovu.

Ona je takođe istakla da Rusija ima pripremljen odgovor na zaplenu suverene ruske imovine i da su senatori spremni da bez odlaganja razmotre odgovarajući predlog zakona koji se odnosi na uzvratne mere.

Prema njenim rečima, Evropljani znaju da će u slučaju konfiskovanja ruske imovine, odgovor Moskve biti oštar i adekvatan.

"Evropljani će izgubiti više nego mi, i oni se, naravno, toga boje. Posebno zbog njihove ekonomije koja se urušava", ocenila je Matvijenko.

Ona je, takođe, u vezi sa tim, podsetila na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, upućene Evropljanima – "danas mi, sutra vi".

Matvijenko je još objasnila da Amerikanci svojom spoljnom politikom žele da potisnu Evropu i smanje njenu konkurentnost za koju Vašington nije zainteresovan.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: