Svet 4

22.04.2024.

10:44

Stoltenberg: Nemamo plan...

Države članice NATO-a imaju svoje vojnike stacionirane u ambasadama u Kijevu koji obavljaju savetodavne funkcije, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za.

Izvor: rt.rs

Stoltenberg: Nemamo plan...
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Podeli:

Na pitanje MSNBC njuza šta misli o inicijativi za slanje trupa u pomoć kijevskom režimu, Stoltenberg uverava da nema planova za borbeno angažovanje NATO-au na ukrajinskoj teritoriji.

"Nemamo planova za bilo kakvo borbeno prisustvo, ali naravno, nekoliko NATO saveznika ima uniformisane muškarce i žene koji se nalaze u ambasadama kako bi davali savete", rekao je Stoltenberg.

Kako je naglasio, moraju se praviti razlike između "uniformisanih osoba koje mogu biti prisutne i prisustva borbenih snaga".

Ova izjava je usledila nakon što je portparol Pentagona general-major Pet Rajder rekao "Politiku" da SAD razmatraju raspoređivanje više savetnika u svojoj ambasadi u Kijevu. Prema njegovim rečima, oni ne bi učestvovali u borbama, već bi savetovali i podržavali ukrajinsku Vladu i vojsku.

Prema pisanju medija, osoblje bi moglo da ima zadatak da vodi logistiku i pomaže u održavanju sistema naoružanja koje isporučuje SAD.

Iako su francuski predsednik Emanuel Makron i nekoliko drugih evropskih lidera odbili da isključe mogućnost slanja trupa na teritoriju Ukrajine u budućnosti, blok je do sada tvrdio da nije direktan učesnik u sukobu.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: