Svet 41

21.04.2024.

23:42

Rat – dan 788: Bitka na Krimu; Ukrajinci pogodili najstariji ruski brod

Rat u Ukrajini – 788. dan. Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana gađala ciljeve u ruskim oblastima Belgorod i Smolensk pri čemu su poginule dve osobe, povređeno je nekoliko ljudi i uništeno je skladište goriva.

Izvor: B92.net

Rat – dan 788: Bitka na Krimu; Ukrajinci pogodili najstariji ruski brod
Profimedia

Podeli:

Ruske snage su uzvratile udarima na Odesku, Zaporošku, Sumsku i Dnjepropetrovsku oblast, kao i na industrijski kompleks i stambena naselja u Harkovu i okolini, gde je stradalo dvoje civila. 

Završeno

23:16

Napad dronovima u Bahmutu

22:26

Stoltenberg: "Još nije kasno"

Sjedinjene Američke Države nisu zakasnile sa pružanjem vojne pomoći Ukrajini, ali njihovo odlaganje ima posledice, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si.

"Još nije kasno, ali odlaganje ima realne posledice", rekao je on.

Šef alijanse je napomenuo da su bez američkog oružja Oružane snage Ukrajine pet do deset puta inferiornije u vatrenoj moći, a takođe imaju deficit sistema PVO i municije za njih.
 

21:34

Snimak uništenja MiG-29

21:33

Ukrajinci prelaze reku

20:21

Eksplozije u Harkovu


Eksplozija je odjeknula u Harkovu, javljaju ukrajinski mediji.

Šta je bila meta napada, nije saopšteno.
 

18:50

Zelenski: "Imaćemo šanse za pobedu"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas izglasavanje nacrta zakona u Predstavničkom domu Kongresa SAD kojim se Ukrajini daje paket vojne pomoći od 60 milijardi dolara i pozvao da taj nacrt pretvori što pre u zakon glasanjem u Senatu.

Ceo tekst pročitajte ovde.

17:18

OBoren MiG i uništen kontrolni centar

Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija grupacija Oružanih snaga Ruske Federacije u toku 24 sata uništile su:

avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva na aerodromu Dnjepar;

kontrolni centar, radar za otkrivanje vazdušnih ciljeva i lanser za protivvazdušni raketni sistem S-300PS.

16:26

Blumberg: SAD će upozoriti Kinu da ne podržava Rusiju u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken će u predstojećoj poseti Kini od 24. do 26. aprila upozoriti Peking da su SAD i njeni saveznici protiv kineske pomoći Rusiji u ratu u Ukrajini, rekao je neimenovani zvaničnik SAD za Blumberg.

On je naveo da je Blinkenova namera da ovo upozorenje prenese lično i da "detaljno objasni implikacije za evropsku sigurnost" ako se kineska pomoć Rusiji nastavi, prenosi Blumberg.

Blinken je u petak izjavio da Kina najviše doprinosi ruskoj vojnoj industriji i upozorio da ona ne može da održi dobre odnose sa Zapadom ako istovremeno podržava rat Rusije.

15:32

Ruski napadi u više oblasti

Ruske trupe su balističkim raketama pogodile Odesku oblast, četiri osobe su povređene, saopštile su Oružane snage Ukrajine.

Takođe, navode da je ruska vojska je napala grad Ukrajin u Donjeckoj oblasti, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ranjene.

Šef Hersonske vojne oblasti Oleksandr Prokudin objavio je da su dve navođene avionske bombe bačene su na selo Kozatske Novokahovske opštine.

15:19

Pentagon najavio slanje pomoći Ukrajini

Nakon što američki Kongres odobri paket vojne pomoći za Ukrajinu, zvanični Kijev bi mogao da dobije američko oružje za manje od nedelju dana, saopšteno je danas iz Pentagona.

Američko ministarstvo odbrane će isporučiti deo naoružanja ukrajinskim snagama za manje od nedelju dana po okončanju svih zakonskih procedura za usvajanje zakona o vojnoj pomoći, potvrdili su neimenovani vojni izvori izveštaču Vašington Posta, prenosi Ukrajinska Pravda.

Pentagon je ranije upozoravao da će Ukrajina, bez hitne akcije na Kapitol Hilu, postepeno gubiti na bojnom polju od ruskih snaga i imati značajne gubitke.

14:42

Moskva: Ruske snage preuzele kontrolu nad Bogdanovkom

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage preuzele kontrolu nad naseljem Bogdanovka u Donjeckoj oblasti, preneo je Rojters.

13:12

Oslobođeno

Ruske trupe su preuzele kontrolu nad selom Bogdanovka na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike, navodi se danas u izveštaju ruskog Ministarstva odbrane.

"Jedinice Južne grupe potpuno su oslobodile selo Bogdanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici", saopštio je Ministarstvo, prenela je agencija RIA Novosti.

Pored toga, ruske trupe su poboljšale situaciju duž linije fronta i porazile ljudstvo i opremu 53. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Krasnogorovka.

11:56

11:54

Ruski vojni brod gori! Haos na Krimu

Ruski zvaničnici su javili da je ispaljena raketa na rusku Crnomorsku flotu stacioniranu u Sevastopolju na Krimu.

Kijev indipendent prenosi da su se na društvenim mrežama pojavili video snimci čija autentičnost nije verifikovana, a na kojima je prikazan ruski brod kako gori.

  • Opširnije pročitajte OVDE

10:54

Letnja ruska ofanziva će se pretvoriti u katastrofu za ukrajinske oružane snage ako Kijev ne promeni svoju strategiju, piše Forbs .

10:53

Razgovor o Ukrajini

Kanadski premijer Džastin Trudo i poljski predsednik Andžej Duda razgovarali su o pružanju dalje pomoći Ukrajini, saopštila je pres služba šefa kanadske vlade.

Strane su "potvrdile svoju stalnu podršku Ukrajini" i razgovarale o opcijama za pružanje dalje pomoći Kijevu, precizira se u saopštenju.
 

10:51

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak zauzimanja ukrajinskih položaja na kupjanskom pravcu

09:25

Ruski ratni brod odbio je raketni napad na Sevastopolj

Vojska u Sevastopolju, na jednom od brodova na severnoj strani, odbila je napad protivbrodskom raketom, javio je guverner Mihail Razvožajev na Telegram kanalu.

08:24

08:22

Kijev: Pogođena dva naselja u Sumskoj oblasti

Lokalne vlasti su saopštile da su tokom noći i jutra u tri napada gađana naselja u pograničnom delu Sumske oblasti, prenosi Ukrinform.

Kako navode, granatirana su naselja Krasnopilsk i Seredino-Burdsk, a nije saopšteno ima li povređenih.

  • Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: