Svet 36

21.04.2024.

17:50

Puče: Uništen Putinov najstariji brod VIDEO

Ukrajinska raketa pogodila je Putinov najstariji ratni brod, nanoseći veliki udarac ruskim snagama na Krimu.

Izvor: Blic.rs

Puče: Uništen Putinov najstariji brod VIDEO
Profimedia

Podeli:

Snimci su pokazali plamen i dim kako se diže sa 112 godina starog ratnog broda u okupiranoj luci Sevastopolj, nakon jutrošnjeg napada.

Eksplozije su pogodile područje dok su Rusi bili prisiljeni da izdaju upozorenje na rakete i zatvore Krimski most.

Navodno su vatrogasna vozila požurila u luku da ugase požar na oko 100 metara dugom brodu.

"Raketa je pogodila brod. Vidite, gori", navedeno je u jednom postu u kojem je podeljen dramatičan snimak.

Brod koji je pogodila Ukrajina je Komuna, za koji se kaže da je najstariji ratni brod koji se i dalje koristi.

Prvi put porinut je 1913. godine, a predstavlja impresivan cilj za ukrajinske snage nakon što je preživeo dva svetska rata.

Ruski guverner okupirane regije, Mihail Razvožajev, bio je prisiljen da prizna da je lansirana protivbrodska raketa - izazivajući požar.

Tvrdio je da je "brzo ugašen", ali ukrajinski napadi na ruske Crnomorske brodove su imali veliki uspeh u poslednjim mesecima.

Toliko da je Rusija čak povukla gotovo sve svoje glavne brodove iz luka u okupiranom Krimu.

Ukrajinska mornarica je danas potvrdila pogodak, zahvaljujući "uspešnom radu mornarice" i navela da "brod definitivno više nije sposoban da obavlja svoje zadatke."

Jedan izvor je rekao da je ukrajinski protivbrodski udar raketom "neptun" oštetio brod - izazivajući ruske tvrdnje da je raketa oborena i da je rezultirajući otpad izazvao manji požar.

Izgleda da se Komuna spremala da izvuče sa dna mora ostatke potopljenog ratnog broda "Moskva". Jedan analitičar otvorenih izvora inteligencije je rekao da je verovatno “nosila podmornicu za duboko ronjenje”.

Brod "Moskva" je potopljen ukrajinskim raketnim udarom u aprilu 2022. godine, označavajući ozbiljan pokazatelj neuspeha ruske vojske.

Podeli:

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: