Svet 0

19.04.2024.

14:50

Zavapili su: Upomoć

Premijer Finske Peteri Orpo zatražio od EU pomoć u rešavanju pitanja priliva migranata preko Rusije i ekonomskih posledica zatvaranja granica na istoku zemlje.

Izvor: Beta

Zavapili su: Upomoć
Profimedia

Podeli:

"Moramo da pronađemo zajednička rešenja da zaustavimo Rusiju da koristi ilegalne imigrante protiv nas. Pripremamo svoje zakonodavstvo, ali su nam potrebne i mere na nivou EU", rekao je Orpo, koji je s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen danas posetio finski grad Lapenranta i granični prelaz.

Orpo je dodao da su istočna područja Finske trpela zbog ponašanja Rusije i zatvaranja granice i da im je potrebna pomoć EU, preneo je finski javni servis Yle.

"Želimo da EU napravi novi instrument za finansiranje istočne Finske i pogođena područja", rekao je finski premijer.

Finska je prošle godine zatvorila svoju granicu s Rusijom zbog povećanog priliva migranata iz zemalja kao što su Sirija i Somalija, od kojih veliki broj dolazi preko Rusije. Helsinki je optužio Moskvu da koristi migraciju kao oružje protiv Finske i EU, što je Kremlj negirao.

Predsednica Evropske komisije je rekla da se predsednik Rusije Vladimir Putin sada "fokusira na Finsku" zbog njene podrške Ukrajini i ulaska u NATO, navodeći kao primer rusku instrumentalizaciju migracija.

"Ovde se ne radi samo o bezbednosti Finske, nego o bezbednosti Evropske unije. Zajedno smo u ovome… EU je tu da vas podrži u vašim naporima", rekla je Ursula fon der Lajen.

Ona je istakla da je Finska delovala odlučno i uspešno u borbi protiv te pretnje i da EU može mnogo da nauči od Finske kada je u pitanju bezbednost, saopštila je Evropska komisija.

"Trebalo bi da budemo više kao Finci kada je u pitanju bezbednost. Imamo mnogo toga da naučimo od Finske i od modela finske pripremljenosti na svim nivoima društva. To vam omogućava da adekvatno odgovorite na različite vrste kriza i to je ono što društvo čini zaista otpornim", rekla je Ursula fon der Lajen.

Evropska komisija, podsetila je Ursula fon der Lajen, zajedno sa Fronteksom pruža finansijsku i operativnu podršku Finskoj i sarađuje sa zemljama porekla migranata kako bi preduzele odgovarajuće mere.

Predsednica EK je rekla da je u sprovođenju mera za rešavanje priliva migranata iz Rusije važno naći ravnotežu između obezbeđivanja spoljnih granica i poštovanja međunarodnih obaveza.

Kada je u pitanju negativan ekonomski uticaj ruske invazije na finske pogranične regione, Ursula fon der Lajen je rekla da je Finska pokazala “ogromnu otpornost”.

"Želim da pohvalim vašu nepokolebljivu podršku Ukrajini, i to uprkos uticaju sukoba na vaše poslovanje, porodice i prijatelje. Zato želim da istaknem da je EU tu da vam pomogne. Revitalizacija ovih regiona na istočnim granicama Finske je prioritet vlade i mi to podržavamo", rekla je predsednica EK.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: