Svet 5

19.04.2024.

12:24

Lavrov: To je histerija

Insistiranje Zapada na temi poraza Rusije odražava njihovu agoniju i histeriju, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Sputnjik

Lavrov: To je histerija
Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Podeli:

On je rekao da je Zapad svestan toga da se formira nov ravnopravni svetski poredak.

"Propagiranje te teme o porazu Rusije, isticanje egzistencijalnog značaja tog poraza za budućnost Zapada ne odražava toliko militantno raspoloženje, koliko agoniju i histeriju", rekao je Lavrov u intervjuu radio-stanicama Sputnjik, Govori Moskva i Komsomoljska pravda.

Lavrov je kazao i da izjave sa Zapada o potencijalnom gubitku uticaja, reorganizaciji sveta od Rusije i njenih partnera odražavaju razumevanje aktuelnog procesa formiranja novog i pravednog svetskog poretka.

Zapad je, pored tog straha od gubitka hegemonije, takođe jasno stavio do znanja da su se sve zemlje pokorile Americi, dodao je on. Osvrnuo se i na izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da se Evropa ne bori za Ukrajinu već protiv Rusije, rekavši da ona predstavlja iskreno priznanje Brisela.

Govoreći o sankcijama, Lavrov je rekao da Zapad neograničeno povećava sankcioni pritisak na Rusiju ne uzimajući u obzir kakve će to imati posledice.

"Oni potpuno nepromišljeno povećavaju ove sankcije, ne razmišljajući o tome kakav će biti rezultat, a rezultat je bio očigledan od prvih dana, čak i pre specijalne vojne operacije, kada su bile na snazi sankcije u vezi sa Krimom. Rusija je uspela da se presabere i da ne zavisi od Zapada u svim oblastima u kojima su oni u stanju da ograniče naš razvoj, a gde je to bilo moguće – i u drugim oblastima", naglasio je on.

Ako dođe do pregovora – nećemo praviti pauze u borbama

U slučaju da se ponovo pokrenu pregovori sa Ukrajinom Rusija neće obustavljati borbena dejstva, izjavio je Lavrov.

"Iako smo rekli da smo spremni za pregovore, mi nećemo praviti nikakve pauze u borbama. Za razliku od onih pregovora koji su se odvijali svojevremeno u Istanbulu, ovog puta borbe moraju da se nastave. Takođe, realnost na terenu je danas sasvim drugačija, drastično drugačija nego tada, to je potrebno uzeti u obzir", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovde nije samo reč o stanju na terenu, već i o ustavnim izmenama budući da su u sastav Rusije ubačeni novi regioni.

Lavrov je istakao i da Rusija nema poverenja u kijevsko rukovodstvo.

Ruski šef diplomatije je takođe rekao i da Rusija raspolaže informacijama da se na teritoriji Ukrajine nalaze francuski instruktori zajedno sa predstavnicima drugih specijalnih službi evropskih zemalja. Rusija uvek bira put pregovora umesto vojnih rešenja, o čemu je u više navrata govorio i ruski lider Vladimir Putin, dodao je on.

Lavrov je istakao da je Rusija potpuno uverena da treba nastaviti specijalnu vojnu operaciju. On je dodao da Rusija izražava spremnost za pregovore i da je zaista tako, ali da su razgovori s Volodimirom Zelenskim besmisleni zato što se, kako je rekao, njegove gazde plaše da izgube svoju hegemoniju.

Rusija se "bavi" Ukrajinom zato što Kijev stvara pretnju za Moskvu, objasnio je ministar. On je dodao da je politika SAD doživela fijasko u Avganistanu, Iraku, Siriji, kao i u neposrednoj blizini Vašingtona, na Haitiju, gde u ovom trenutku "divlja banditizam".

"Mi se Ukrajinom bavimo upravo zato što se tamo stvara pretnja, a za njih je pretnja minimum narko-trgovina iz Haitija", naveo je Lavrov.

O mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj

"Formula Zelenskog" bi trebalo da bude odbačena kao osnova rešavanja ukrajinskog konflikta, potrebno je razgovarati na osnovama na kojima je Rusija spremna da se dogovara, izjavio je Lavrov.

On je rekao da Rusija poštuje stavove Kine, koja je pozvala da se napravi mirovna konferencija koja će biti prihvatljiva i za Rusiju i za Ukrajinu.

"To znači da polazna tačka neće biti `formula Zelenskog`, štaviše, nju treba ostaviti po strani. Potrebno je pričati na osnovama koje su za nas prihvatljive i na kojima je moguće dogovarati se", istakao je.

Pritom, dodao je Lavrov, Švajcarska se od neutralne zemlje pretvorila u otvoreno neprijateljsku državu, upravo stoga Rusija smatra da to nije dobra platforma za pregovore.

Nemaju nikakvog smisla priče o napadu Rusije na zemlje Evrope

Lavrov je takođe naglasio da nemaju nikavog smisla priče da će Rusija napasti zemlje Evrope.

"Da proširimo priču o napadu na Evropu. Nema nikakvog smisla da Moskva napada zemlje Evrope, tamo samo plaše pretnjom iz Rusije. U poslednje vreme u evropskim zemljama plaše birače ruskom pretnjom u svetlu predstojećih izbora. Međutim, ako oni sami požele da se granice NATO približe našim granicama u Ukrajini, mi to nećemo dozvoliti", poručio je ruski ministar.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: