Svet 12

18.04.2024.

19:31

Sprečen atentat na Zelenskog

Muškarac iz Poljske uhapšen je pod optužbom da je bio spreman da pomogne ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi u navodnoj zaveri za ubistvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izvestili su u četvrtak poljski tužioci, prenosi AP.

Izvor: Jutarnji list

Sprečen atentat na Zelenskog
Profimedia

Podeli:

Poljsko nacionalno tužilaštvo saopštilo je da je Poljak, identifikovan samo kao Pavel K., optužen da je bio spreman da ruskim agentima prenese informacije o bezbednosti aerodroma i da je uhapšen u Poljskoj u sredu.

Čovek je bio u kontaktu sa Rusima direktno uključenim u rat u Ukrajini i očekivalo se da će preneti detaljne informacije o aerodromu Žešov-Jasionka u jugoistočnoj Poljskoj, u blizini granice sa Ukrajinom, koji služi kao kapija za međunarodnu vojnu i humanitarnu pomoć.

Aerodrom je pod kontrolom američkih trupa.

Ako bude proglašen krivim, muškarac bi mogao dobiti do osam godina zatvora, navodi se u saopštenju za javnost.

Nemačka uhapsila dve osobe zbog navodnog planiranja sabotiranja vojnih objekata

Dve osobe, koje imaju nemačko i rusko državljanstvo, uhapšene su u Nemačkoj zbog navodnog planiranja sabotiranja vojnih objekata, uključujući i američke, kako bi podrivali vojnu podršku Ukrajini, saopštili su nemački tužioci u četvrtak.

Nadležni su izvršili pretrese domova i radnih mesta dvojice osumnjičenih, koji se terete da su radili za stranu tajnu službu, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Jedan od osumnjičenih, identifikovan kao Diter S., razgovarao je o mogućim zaverama sa osobom povezanom sa ruskom tajnom službom od oktobra 2023. godine, ističe se u saopštenju za javnost.

Diter S. je pripremao bombaške napade i paljevine u vojnim objektima, uključujući i one kojima su upravljale američke snage, dodaje se u saopštenju.

Prema pisanju magazina Špigl, jedan od objekata je vojna baza Grafenver u južnoj saveznoj državi Bavarskoj, gde se ukrajinski vojnici obučavaju za upravljanje američkim tenkovima abrams.

Ruska ambasada u Berlinu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

"Namera akcija je bila da se potkopa vojna podrška koju Nemačka pruža Ukrajini protiv ruske vojne agresije“, navodi se u saopštenju nemačkog tužioca. 

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

13 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

18 h

Podeli: