Svet 2

18.04.2024.

23:44

Rat – dan 785: Situacija je kritična: "Ostaju bez municije"; Ukrajini preti poraz?

Rat u Ukrajini – 785. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 785: Situacija je kritična: "Ostaju bez municije"; Ukrajini preti poraz?
Shutterstock/zef art

Podeli:

Ukrajinske snage tokom noći izvele napade na Belgorodsku, Rostovsku i Voronješku oblast u Rusiji. Ima povređenih, saopštila je Moskva.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je za sutra vanredni sastanak na samitu Ukrajina–NATO.

Završeno

23:51

"Ostaju bez municije"

Oružane snage Ukrajine ne mogu da drže položaje na frontu zbog nedostatka municije, saopštio je novinar Oz Katerdži u članku za američki časopis "Forin polisi“.

"Situacija na liniji fronta već je postala kritična, jer ukrajinske snage teško održavaju svoje položaje bez municije potrebne za njihovu odbranu", istakao je novinar.

23:01

Ukrajina će biti poražena do kraja ove godine?

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns upozorio je članove američkog Kongresa da bi Ukrajina mogla biti poražena do kraja ove godine, piše list "Politiko“.

"Postoji veoma realan rizik da bi Ukrajinci mogli biti poraženi na bojnom polju do kraja 2024. godine ili barem da će (ruski predsednik Vladimir) Putin biti u poziciji da suštinski diktira uslove političkog rešenja“, rekao je on u Lengliju na događaju u Centru "Džordž Buš“.
 

20:41

Novi napad

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) obaveštena je u četvrtak o novom pokušaju napada dronom na centar za obuku Zaporoške nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju direktora agencije Rafaela Grosija.

IAEA je nagovestila da je ovo treći napad na centar za obuku u poslednje vreme, posle dva slična incidenta prošle nedelje.

"Predstavnici Zaporoške nuklearne elektrane saopštili su timu IAEA koji se nalaze u objektu da je današnji dron neutralisan, ne navodeći nikakve detalje“, dodaje se u saopštenju IAEA.

Takođe se navodi da su stručnjaci IAEA čuli eksploziju u isto vreme, u 10.35 po lokalnom vremenu, kada je, kako je naknadno saopštila Zaporoška NE, došlo do pokušaja napada dronom.
 

17:36

Ukrajinci poraženi

Grupa trupa "Istok“ zauzela je povoljnije položaje i porazila je četiri ukrajinske brigade na južnodonjeckom pravcu. 

17:35

Vojnici su spremni

Američki vojnici obučili su više od 17 hiljada ukrajinskih vojnika na poligonima u Nemačkoj, navodi se u zajedničkoj izjavi ministra vojske SAD Kristin Vormut i načelnika američke vojske Rendija Džordža.

Oni su istakli da su Sjedinjene Američke Države, između ostalog, Kijevu isporučile 21 sistem "hajmars“, jednu bateriju PVO sistema "patriot“, 31 tenk "abrams“ i 162 borbena vozila pešadije "bredl
 

16:29

Uništeno skladište Oružanih snaga Ukrajine

14:36

Uništen još jedan ruski tenk

14:27

"Vojna pomoć Amerike ništa neće promeniti"

Vojna pomoć Ukrajini, koja je nekoliko meseci blokirana u američkom Kongresu i o čijoj zabrani će se glasati u subotu, "ništa neće moći da promeni" na frontu, saopštio je danas Kremlj.

"To ni na koji način ne može uticati na razvoj situacije na frontu (...) To ne može ništa da promeni", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ruska vojska je nekoliko meseci u ofanzivi na različitim tačkama linije fronta koja se proteže na oko 1.000 km na istoku i jugu Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sredinom marta je ocenio da je od kritične važnosti brza odluka američkog Kongresa o pomoći Ukrajini.

Za subotu je planirano glasanje Predstavničkog doma Kongresa SAD o planiranoj pomoći od 95 milijardi dolara američkim saveznicima Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.  Pomoć je pre nekoliko meseci odobrena u gornjem domu Kongresa, Senatu.

13:44

U ruskom napadu na Dnjepropetrovsk oštećena infrastruktura

U ruskom raketnom napadu na ukrajinsku oblast Dnjepropetrovsk koji je izveden jutros oštećen je infrastrukturni objekat i jedno preduzeće, izjavio je guverner te oblasti.

Kako je naveo na Telegramu, dve osobe su povređene u napadu i hospitalizovane, preneo je Rojters.

Napad je izazvao požare na dve lokacije, dodao je on.

Vazduhoplovstvo Ukrajine objavilo je upozorenje na pretnju balističkim raketama pred napad.

Rusija je od sredine marta pojačala kombinovane raketne i bespilotne napade na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, što je izazvalo značajnu štetu. 

Povećala je i upotrebu balističkih raketa koje je teže presresti, navela je agencija.

12:38

Rusi napredovali kod Novokalinove, preuzeli kontrolu nad južnim prilazima selu i farmama.

10:52

Rusi zauzeli uporište Zarja

10:35

Borelj: Evropa mora hitno da pošalje Ukrajini PVO

"Zemlje članice EU moraju hitno da pošalju protivraketne sisteme Ukrajini da bi se ojačala ukrajinska protivvazdušna odbrana radi odbrane od ruskih napada," izjavio je danas visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je izrazio uverenje da će evropske zemlje uputiti pomoć Ukrajini, navodeći da to mora biti hitno učinjeno.

On je izrazio žaljenje zbog toga što je u američkom Kongresu došlo do odlaganja preko potrebne pomoći Ukrajini u iznosu od 60,84 milijarde dolara. Borelj je istakao da evropske zemlje imaju na zalihama sisteme "patriot" i druge protivraketne sisteme i da treba da ih pošalju Ukrajini kojoj su, kako je naveo, neophodni za odbranu od Rusije.

"U suprotnom će elektroenergetski sistem Ukrajine biti uništen. A nijedna država ne može da se bori bez struje u domovima i fabrikama", ukazao je Borelj.

10:12

Uništen ruski tenk u Donjeckoj oblasti

09:25

18 žrtava u napadu na Černigov

Najmanje 18 osoba je ubijeno u trostrukom ruskom udaru na grad Černigov, na severu Ukrajine, novi je bilans napada.

Kako su saopštile ukrajinske vlasti, u napadima u sredu oštećene su obrazovna ustanova, bolnica i dvadesetak stambenih objekata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da njegova zemlja nema dovoljno sistema protivvazdušne odbrane da spreči napad.

09:20

Nov napad na ukrajinsku infrastrukturu

Ruski napad dronovima ciljao je danas kritičnu infrastrukturu u ukrajinskoj Ivano-Frankovskoj oblasti, saopštila je guvernerka te oblasti Svitlana Oniščuk.

Ona je na platformi Telegram navela da su sistemi protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine srušile sve dronove koji su učestvovali u napadu, prenosi Rojters. Hitne službe su izašle na teren, a za sada nema izveštaja o šteti na infrastrukturi.

Rusija je u prethodnom periodu intenzivirala dalekometne napade na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, naročito ciljajući energetski sistem te zemlje.

08:52

Ruske snage gađale ukrajinski aerodrom planiran za isporuku američkih lovaca F-16

Ruska vojska je izvršila udar na vojni aerodrom u predgrađu Starokonstantinova u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine i na aerodrom u Ivano-Frankovskoj oblasti, gde je trebalo da budu isporučeni američki avioni F-16, otkrio je Sergej Lebedev, koordinator tajne organizacije koja deluje u interesu ruskih vlasti na teritoriji koju kontroliše Ukrajina.

08:16

Šahedi oboreni u Hersonskoj, Dnjepropetrovskoj, Vinickoj, Poltavskoj, Hmeljničkoj, Ternopoljskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti

07:18

Rostov

07:15

Ukrajina objavila ruske gubitke

07:15

Eksplozije u Belgorodu

07:14

Ukrajinski napad na Belgorodsku, Rostovsku i Voronješku oblast, ima povređenih

Ruski sistemi PVO su tokom protekle noći uništili dve rakete Točka-U, 19 raketa Vampir, 5 malih balona i 20 dronova koje je lansirala Ukrajina iznad Belgorodske, Rostovske i Voronješke oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov prijavio je dve lakše povređene osobe u ukrajinskim napadima tokom noći, prenosi Interfaks Rusija.

Guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev saopštio je da je jedna osoba povređena u padu bespilotnog letelice, a da je na nekim objektima pričinjena manja šteta, navodi agencija.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev na svom Telegram kanalu  je saopštio da su  snage PVO uništile tri bespilotne letelice u ovoj oblasti, a da se posledice napada na terenu utvrđuju, prenosi agencija TASS.

07:13

Zelenski: EU ima vodeću bezbednosnu ulogu, da obezbedi opremu za PVO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se učesnicima Evropskog saveta, koji je počeo u sredu u Briselu i pozvao evropske lidere da hitno obezbede Ukrajini opremu za protivvazdušnu odbranu kako bi bili zaustavljeni svakodnevni napadi Rusije.  

Trenutno se, kako je naveo u sinoćnem obraćanju putem video konferencije liderima EU, ruska vojska oseća superiornom u gotovo svemu što se tiče elemenata naoružanja i u stanju je da izvrši pritisak na ukrajinske položaje i postepeno napreduje, prenosi Ukrinform.

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin se sada nada da će uspeti u svojoj kontraofanzivi, a jedini izvor takve nade je nedostatak naoružanja u našoj vojsci. Zahvaljujem se svakome od vas na vašoj inicijativi i učešću u koalicijama za podršku Ukrajini, našim odbrambenim i bezbednosnim snagama. Zahvaljujem svima čiji su napori zaista efikasni. Ali, nažalost, milion granata iz Evropske unije, o kojima smo toliko razgovarali, nismo videli. Neke druge inicijative takođe još nisu u potpunosti sprovedene", naglasio je Zelenski.

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: