Svet 2

18.04.2024.

23:44

Rat – dan 785: Situacija je kritična: "Ostaju bez municije"; Ukrajini preti poraz?

Rat u Ukrajini – 785. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 785: Situacija je kritična: "Ostaju bez municije"; Ukrajini preti poraz?
Shutterstock/zef art

Podeli:

Ukrajinske snage tokom noći izvele napade na Belgorodsku, Rostovsku i Voronješku oblast u Rusiji. Ima povređenih, saopštila je Moskva.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je za sutra vanredni sastanak na samitu Ukrajina–NATO.

Završeno

23:51

"Ostaju bez municije"

Oružane snage Ukrajine ne mogu da drže položaje na frontu zbog nedostatka municije, saopštio je novinar Oz Katerdži u članku za američki časopis "Forin polisi“.

"Situacija na liniji fronta već je postala kritična, jer ukrajinske snage teško održavaju svoje položaje bez municije potrebne za njihovu odbranu", istakao je novinar.

23:01

Ukrajina će biti poražena do kraja ove godine?

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns upozorio je članove američkog Kongresa da bi Ukrajina mogla biti poražena do kraja ove godine, piše list "Politiko“.

"Postoji veoma realan rizik da bi Ukrajinci mogli biti poraženi na bojnom polju do kraja 2024. godine ili barem da će (ruski predsednik Vladimir) Putin biti u poziciji da suštinski diktira uslove političkog rešenja“, rekao je on u Lengliju na događaju u Centru "Džordž Buš“.
 

20:41

Novi napad

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) obaveštena je u četvrtak o novom pokušaju napada dronom na centar za obuku Zaporoške nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju direktora agencije Rafaela Grosija.

IAEA je nagovestila da je ovo treći napad na centar za obuku u poslednje vreme, posle dva slična incidenta prošle nedelje.

"Predstavnici Zaporoške nuklearne elektrane saopštili su timu IAEA koji se nalaze u objektu da je današnji dron neutralisan, ne navodeći nikakve detalje“, dodaje se u saopštenju IAEA.

Takođe se navodi da su stručnjaci IAEA čuli eksploziju u isto vreme, u 10.35 po lokalnom vremenu, kada je, kako je naknadno saopštila Zaporoška NE, došlo do pokušaja napada dronom.
 

17:36

Ukrajinci poraženi

Grupa trupa "Istok“ zauzela je povoljnije položaje i porazila je četiri ukrajinske brigade na južnodonjeckom pravcu. 

17:35

Vojnici su spremni

Američki vojnici obučili su više od 17 hiljada ukrajinskih vojnika na poligonima u Nemačkoj, navodi se u zajedničkoj izjavi ministra vojske SAD Kristin Vormut i načelnika američke vojske Rendija Džordža.

Oni su istakli da su Sjedinjene Američke Države, između ostalog, Kijevu isporučile 21 sistem "hajmars“, jednu bateriju PVO sistema "patriot“, 31 tenk "abrams“ i 162 borbena vozila pešadije "bredl
 

16:29

Uništeno skladište Oružanih snaga Ukrajine

14:36

Uništen još jedan ruski tenk

14:27

"Vojna pomoć Amerike ništa neće promeniti"

Vojna pomoć Ukrajini, koja je nekoliko meseci blokirana u američkom Kongresu i o čijoj zabrani će se glasati u subotu, "ništa neće moći da promeni" na frontu, saopštio je danas Kremlj.

"To ni na koji način ne može uticati na razvoj situacije na frontu (...) To ne može ništa da promeni", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ruska vojska je nekoliko meseci u ofanzivi na različitim tačkama linije fronta koja se proteže na oko 1.000 km na istoku i jugu Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sredinom marta je ocenio da je od kritične važnosti brza odluka američkog Kongresa o pomoći Ukrajini.

Za subotu je planirano glasanje Predstavničkog doma Kongresa SAD o planiranoj pomoći od 95 milijardi dolara američkim saveznicima Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.  Pomoć je pre nekoliko meseci odobrena u gornjem domu Kongresa, Senatu.

13:44

U ruskom napadu na Dnjepropetrovsk oštećena infrastruktura

U ruskom raketnom napadu na ukrajinsku oblast Dnjepropetrovsk koji je izveden jutros oštećen je infrastrukturni objekat i jedno preduzeće, izjavio je guverner te oblasti.

Kako je naveo na Telegramu, dve osobe su povređene u napadu i hospitalizovane, preneo je Rojters.

Napad je izazvao požare na dve lokacije, dodao je on.

Vazduhoplovstvo Ukrajine objavilo je upozorenje na pretnju balističkim raketama pred napad.

Rusija je od sredine marta pojačala kombinovane raketne i bespilotne napade na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, što je izazvalo značajnu štetu. 

Povećala je i upotrebu balističkih raketa koje je teže presresti, navela je agencija.

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: