Svet 7

17.04.2024.

16:45

Najuspešniji napad Ukrajine do sad; "Sve smo uništili" FOTO/VIDEO

U noći 17. aprila ukrajinski vojnici ponovo su napali okupirano poluostrvo Krim, a sudeći po snimcima koji kruže društvenim mrežama, njihova meta bila je ruska vazduhoplovna baza Džankoj.

Izvor: Jutarnji.hr

Najuspešniji napad Ukrajine do sad; "Sve smo uništili" FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Više o sukobu Rusije i Ukrajine čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Navodno, i satelitski snimci su potvrdili da je u vazduhoplovnoj bazi bilo nekoliko eksplozija.

Kako prenosi blog Difens, veruje se da su napad izveli američkim raketama ATACAMS (nije jasno da li je reč o varijanti sa punjenjem kartridža ili onoj sa jedinstvenom bojevom glavom, za koju nije izvesno da su Amerikanci isporučili Kijevu), ali činjenica je da su imale veoma razoran efekat po Ruse.

Naime, ovaj blog navodi da je oštećeno nekoliko ruskih protivvazdušnih odbrambenih (PVO) sistema, uključujući nekoliko uništenih lansera i radarski sistem S-400. To je verovatno najsavremeniji ruski PVO sistem, koji ima domet više stotina kilometara (u zavisnosti od vrste rakete koja se koristi), a koji služi za zaštitu neba od krstarećih i balističkih projektila, borbenih aviona i većih dronova.

Veruje se da S-400 košta do 800 miliona dolara, iako se originalna varijanta plaća 625 miliona dolara.

Nakon napada, sa niza lokacija počele su da stižu fotografije prema kojima su neke komponente sistema S-400 zaista uništene – naravno, pod pretpostavkom da su to zaista autentične fotografije.

Savetnik ukrajinskog ministra odbrane Anton Geraščenko objavio je na Tviteru da su uništena 3 lansera sistema S-400, radar sistema S-400, dva lansera sistema S-300 i skladište municije.

U svakom slučaju, ako se pokaže da su ove informacije istinite, gubitak sistema S-400 ili njegovih ključnih delova svakako predstavlja značajan udarac za ruske snage na Krimu, jer je reč o veoma retkom oružju, neophodnom za zaštitu strateški važnih objekata.

Avio-baza Džankoj je i ranije bila meta ukrajinskih napada, što je logično s obzirom na broj borbenih aviona koji je koriste kao polaznu tačku za svoje operacije.
 

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: