Svet 1

16.04.2024.

14:08

Makron će zvati Ruse?

Francuska planira da pozove Rusiju na proslave obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji 6. juna 1944. godine, prenela je danas francuska radio stanica Evropa 1.

Izvor: Tanjug

Makron će zvati Ruse?
Tanjug/AP Photo/Thibault Camus, Pool, File

Podeli:

''Iako SSSR nije direktno učestvovao u iskrcavanju 6. juna, Moskva je to omogućila dajući najveću žrtvu u Drugom svetskom ratu – oko 27 miliona sovjetskih građana poginulo je u borbi protiv Nemačke'', navodi taj medij.

Evropa 1 dodaje da bi francuski predsednik Emanuel Makron mogao danas da saopšti tu odluku, tokom posete oblasti Drom na jugoistoku zemlje, gde će prisustvovati obeležavanju godišnjice stvaranja partizanske jedinice formirane u leto 1944. godine.

Makron je krajem prošle godine rekao da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da bude pozvan na proslavu godišnjice iskrcavanja u Normandiji ako se situacija u Ukrajini promeni, ali je nedavno portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Moskva još nije dobila zvanične pozive iz Pariza.

Operacija Overlord omogućila je iskrcavanje engleskih i američkih savezničkih trupa u Normandiji u Francuskoj, što je značilo otvaranje još jednog fronta protiv Nemačke, pored sovjetsko-nemačkog fronta.
 

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: