Svet 0

12.04.2024.

16:04

Mir? E, pa sad ne može: "Mnogo se toga promenilo"

Poništeni mirovni sporazumi između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi da budu osnova za nove pregovore, ali nema znakova da je Kijev spreman za razgovore, izjavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: Jutarnji.hr

Mir? E, pa sad ne može: "Mnogo se toga promenilo"
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta tvrdio da su Rusija i Ukrajina bile veoma blizu postizanja sporazuma na pregovorima u Istanbulu u aprilu 2022. godine, ali da je Kijev napustio pregovore kada su se ruske snage povukle iz Kijeva.

Sporazum je navodno uključivao zahteve da Ukrajina zauzme geopolitički neutralan status i da se ne pridruži NATO-u, ograniči veličinu svoje vojske i da istoku zemlje poseban status.

Putin je u saopštenju u četvrtak ponovo govorio o potencijalnim mirovnim pregovorima, rekavši da je otvoren za takozvane realne razgovore, ali ne i za one koje vodi Ukrajina, koja želi da zaobiđe Rusiju i, prema rečima ruskog predsednika, ne vodi uzimajući u obzir nove realnosti na terenu.

Njegov portparol Peskov je takođe rekao da se mnogo toga promenilo od 2022. godine, uključujući okupaciju četiri nova ukrajinska regiona koje Rusija sada smatra svojom teritorijom.

Ali Peskov smatra da napušteni razgovori iz Istanbula i dalje mogu biti osnova za nove pregovore i da je Rusija za to spremna, za razliku od Ukrajine.

Ukrajina želi nazad svoju teritoriju, uključujući Krim, koji je 2014. pripojena Rusiji. Kijev takođe zahteva potpuno povlačenje ruske vojske.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: