Svet 13

12.04.2024.

23:40

Rat – dan 779: Proglašena opasnost, Ukrajina u "crvenom"; Jak udar; Uništeno je

Rat u Ukrajini 779. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 779: Proglašena opasnost, Ukrajina u "crvenom"; Jak udar; Uništeno je
Profimedia

Podeli:

Ruska vojska izvela je udar na Kupjansk u Harkovskoj oblasti, ima i poginulih i ranjenih, a među njima su i pripadnici ukrajinske jedinice "Kraken", saopštio je koordinator ilegalaca u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, podaci su onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Ukrajinske snage granatirale su stambeni sektor u gradu Tokmaku u Zaporoškoj oblasti. U napadu ima poginulih, među kojima je i jedno dete.

Završeno

22:09

Veliki udar, ima mrtvih

Ukrajinske snage granatirale su stambeni sektor u gradu Tokmaku u Zaporoškoj oblasti. U napadu ima poginulih, među kojima je i jedno dete. Na desetine stanovnika je teško ranjeno, saopštio je gubernator oblasti Evgenije Balicki.

"Trenutno je u toku gašenje požara i čišćenje ruševina. Bez gasa je ostalo 25 kuća i devet višespratnica“, istakao je Balicki.

Kako je dodao, postoji opasnost od ponovnog napada, a svim povređenima biće pružena sveobuhvatna pomoć.
 

21:26

Putin otkrio: Poštedeli smo ih zbog zime, sada kreću udari

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je juče, u četvrtak, da njegova zemlja nikada nije odbila da postigne mirno rešenje sukoba u Ukrajini, već je bila sklona tome.

On je objasnio da se Rusija uzdržala od napada na ukrajinske energetske objekte tokom zime, ali da je sada prinuđena da odgovori na napade Kijeva koji su pogodili ruske energetske objekte.
 

21:26

Proglašena opasnost, Ukrajina u "crvenom"

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, podaci su onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prvobitno su se sirene oglasile u Kijevu i to u 19.34 po lokalnom vremenu, a nešto kasnije i na celoj teritoriji zemlje.
 

16:22

Nedeljni izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Oružane snage Rusije su, kao odgovor na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu naftnim objektima i energetici Rusije, izvršile jedan masovni i 47 grupnih napada visokopreciznim vazdušnim, morskim i kopnenim udarima. Svi objekti su uništeni.

Na kupjanskom pravcu su jedinice "Zapad“ poboljšale položaje i porazile ukrajinsku vojsku i tehniku u DNR-u i Harkovskoj oblasti. Ukrajinska vojska je izgubila više od 380 vojnika, tri tenka, devet oklopnih vozila i 17 automobila. Uništeni su višecevni bacači granata "uragan“ i "grad“, tri radara američke proizvodnje AN/TPQ-50, četiri stanice za radioelektronsku borbu "nota“ i "bukovelj-ad“.

Jedinice "Jug“ su na donjeckom pravcu uspešno delovale i zauzele bolje pozicije u naseljima DNR-a. Odbijeno je 23 napada jurišnih jedinica u DNR-u. Protivnik je izgubio više od 3.000 vojnika, tri tenka, 11 oklopnih vozila, 21 automobil, osam stanica radioelektronske borbe i tri radara američke proizvodnje AN/TPQ-50 i AN/TPQ-36.

Na avdejevskom pravcu su jedinice "Centar“ aktivno delovale i uništena je ukrajinska vojska i tehnika u DNR-u. Ukrajinska vojska je za nedelju dana izgubila više od 2.130 vojnika, šest tenkova, 24 oklopnih vozila, 51 automobil, kao i 22 jedinice artiljerije, samohodna haubica M109 "paladin“ i četiri haubice M777 američke proizvodnje.

Na južnodonjeckom pravcu su jedinice "Istok“ izgubile više od 840 vojnika, dva tenka, dva oklopna vozila, 25 automobila, haubicu M777 američke proizvodnje.
Tokom nedelje se 21 ukrajinski vojnik predao ruskoj vojsci.

Avijacija i PVO sredstva su oborila: protivbrodsku raketu "neptun“, 12 avionskih bombi "hamer“ francuske proizvodnje i JDAM američke proizvodnje, 25 američkih sistema "hajmars“ i "uragan“, kao i 1.712 dronova.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 583 aviona, 270 helikoptera, 20.604 bespilotnih letelica, 500 raketnih kompleksa, 15.761 tenk i drugih borbenih oklopnih mašina, 1.266 višecevnih bacača raketa, 8.836 oruđa poljske artiljerije, kao i 20.910 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.
 

13:14

Nestao američki ratni izveštač

U Donjecku je nestao američki ratni izveštač Rasel Bentli, saopštila je policija DNR. On je radio i za Sputnjik i redakcija sarađuje sa operativnim službama u potrazi za njim..

Policija je na Telegramu objavila i informacije o njegovom izgledu:

"Između 60-65 godina, visina 180-185 centimetara, jake telesne građe, sive oči, kratka seda kosa. Obučen u crnu majicu, kamuflažne pantalone, čizme, nosio je zelenu torbu."

12:19

Ukrajinska vojska predstavila jurišnu pušku UAR-15

11:16

Rusi izveli udar


Ruska vojska izvela je udar na Kupjansk u Harkovskoj oblasti, ima i poginulih i ranjenih, a među njima su i pripadnici ukrajinske jedinice "Kraken", saopštio je koordinator ilegalaca u Nikolajevu Sergej Lebedev.
 

09:23

Šaps: Novi vojni laser mogao bi da obara ruske dronove

Ministar odbrane Velike Britanije Grent Šaps izjavio je da bi novi britanski vojni laser "DragonFire" mogao da se koristi u Ukrajini za obaranje ruskih dronova.

On je naveo da bi oružje, za koje se očekuje da će biti spremno za rasporedjivanje najkasnije do 2027. godine, moglo da "ozbiljno utiče" na sukob Rusije i Ukrajine, prenosi Skaj njuz.

Nove reforme koje imaju za cilj da ubrzaju nabavku znače da ce laser, koji je prvobitno trebalo da bude pušten u upotrebu 2032. godine, ipak biti operativan pet godina ranije nego što je planirano, naveli su ranije iz britanskog ministarstva odbrane.

Međutim, Šaps je rekao da će videti da li tempo može dodatno da se ubrza kako bi Ukrajina dobila taj laser.

09:14

Stižu Poljski vojnici?

Poljska priprema svoje snage za slanje kontingenta u Ukrajinu, oni dolaze u zonu borbenih dejstava u malim grupama predstavljajući se kao plaćenici, rekao je lider zaporoškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Kako je precizirao, poljski vojnici najčešće dolaze u četama na mesec i po dana a potom se menjaju.

08:21

Oboreni Šahedi

08:20

16 od 17 Šaheda uništeno iznad Ukrajine

Dronovi su oboreni u oblastima Nikolajeva, Odese, Hersona, Dnjepropetrovska, Vinice i Hmeljnickog regiona.

Od olupine drona izbio je požar na energetskom objektu u okrugu Krivi Rog, saopštile su Južne odbrambene snage.

08:18

Ukrajina objavila novu procenu ruskih gubitaka

08:16

Kijev traži pomoć od Pariza


Kijev traži pomoć od Pariza da bi izdržao tokom ove godine i naredne, 2025., počeo novu kontraofanzivu, piše "Figaro" pozivajući se na francuskog zvaničnika koji je nedavno učestvovao u pregovorima sa ukrajinskim vlastima.

"Ukrajinci nam govore: 'Pomozite na da izdržimo tokom 2024. da bismo 2025. ponovo krenuli u kontraofanzivu'", navodi list.
 

08:15

Uništeno rusko vojno vozilo

07:26

Rusi izvode masovne napade

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su ruske oružane snage sprovele masovan napad na ukrajinske energetske objekte, kao odgovor na pokušaje Ukrajine da ošteti rusku energetsku industriju.

I sa ruske strane stižu izveštaji o oborenim ukrajinskim dronovima u, kako se navodi, 12 regiona širom Rusije.

07:25

80 projektila: Ruski napad na Harkov, Nikolajev i Sumi

Ruski vazdušni udari na Harkov, Nikolajev i Sumi, u kojima je bilo i žrtava i velike materijalne štete, obeležili su jučerašnja ratna dejstva u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da je Rusija sa više od 80 projektila i dronova udarila na više oblasti, od kojih je najpogođenija bila Harkovska. Na meti je bila i Kijevska oblast, gde je potpuno uništena termoelektrana "Tripoljska”, a pogođena je i termoelektrana u gradu Sumi.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: