Svet 8

10.04.2024.

13:56

"Ludilo..."; Bum i Rusi beže kao mravi VIDEO

Institut za proučavanje rata (ISW) u novoj analizi osvrnuo se na napise među ruskim vojnim blogerima koji su zgroženi ruskom taktikom na ukrajinskom frontu.

Izvor: N1.hr

"Ludilo..."; Bum i Rusi beže kao mravi VIDEO
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Podeli:

U pitanju je taktika koja podrazumeva da se pješadija vozi na oklopnim vozilima do položaja na prvoj liniji, pre nego što siđe s vozila kako bi izveli frontalne napade.

ISW napominje da ovo nije nova taktika ni za ruske ni za ukrajinske snage, ali se sada čini da je ova taktika, u kojoj je nezaštićena pešadija otvoreno izložena napadima nedavno, privukla više pažnje u ruskom informacionom prostoru, a posebno među vojnim blogerima, preneo je hrvatski N1.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak pre dva dana na kom su prikazani elementi 98. gardijske vazdušno-desantne (VDV) divizije kako koriste ovu taktiku na periferiji Časiv Jara, koji se nalazi istočno od Bahmuta.

Pri tom su, kako se dalje navodi, oklopna vozila prevozila pešadiju do položaja, da bi zatim vojnici sišli s vozila dok su se oklopna vozila brzo povukla.

Jedan vojni bloger se osvrnuo na taj snimak, na kom je oko 25 ruskih vojnika koji se voze na boku tenka, nakon čega je tenk ili prešao preko mine ili je pogođen, pa je pešadija brzo sišla s tenka i trčala preko otvorenog područja, bez ikakvog zaklona ili zaštite.

Vojni bloger je ovu taktiku nazvao “krajnje ludom”, ali potom se javio drugi bloger koji je tvrdi da ova taktika otkriva više o nedostatku ruskih oklopnih vozila na određenim sektorima fronta nego o taktikama napada.

Još jedan bloger je poručio da je broj ruskih vozila smanjen usled ukrajinskih napada, posebno u području Avdejevke, Donjecka i Hersona pa ruske snage moraju da se zadovolj s ono malo oklopnih vozila koje imaju.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: