Svet 1

09.04.2024.

17:35

Britanske službe tvrde: Ruska "prestižna" raketa je u problemu

Ruske "prestižne" rakete Kh-101 nagoveštavaju pregršt problema u proizvodnoj liniji raketa dugog dometa koje se koriste za bombardovanje ukrajinske energetske infrastrukture, prema novoj proceni britanskih službi.

Izvor: newsweek

Britanske službe tvrde: Ruska "prestižna" raketa je u problemu
Profimedia

Podeli:

Ukrajinski mediji su 31. marta izvestili da je ruska raketa Kh-101 pala u jugozapadni region Saratov u zemlji nakon raketnog baraža usmerenog na Ukrajinu.

Neki izveštaji sugerišu da su fragmenti koji su sleteli na polje u Saratovskoj oblasti pripadali ukrajinskom dronu. Drugi izvori, uključujući rusku nezavisnu agenciju Astra, podelili su slike koje navodno pokazuju da olupina pripada raketi Kh-101 lansiranoj iz vazduha.

Vazduhoplovstvo Kijeva saopštilo je 31. marta da je Rusija lansirala 14 raketa Kh-101 i Kh-555 sa strateških bombardera Tu-95MS iz regiona Saratov.

Saratovska oblast je dom ruske dalekometne avijacije. Jedan broj strateških bombardera je baziran u objektu Engels-2 u blizini grada Saratova, odakle ruska vojska izvodi udare na Ukrajinu.

Kijev je više puta gađao bazu koja se nalazi duboko na ruskoj teritoriji.

Krhotine pronađene u regionu Saratova krajem prošlog meseca verovatno su posledica "kvara" rakete Kh-101 ispaljene na Ukrajinca ranije tog dana, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u obaveštajnom ažuriranju objavljenom na društvenim mrežama u utorak.

Ministarstvo opisuje rakete Kh-101 kao "prvu rusku preciznu vođenu municiju". Imaju domet od oko 4.000 kilometara, a nazivaju se i projektilima AS-23a Kodiak.

Očigledna neispravnost "tako prestižnog projektila" ukazuje da postoje problemi u proizvodnji rakete, da je lanac snabdevanja ometan sankcijama uvedenim Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, a proizvodnja se "požuruje da se ispune zahtevi sukoba", saopštilo je britansko ministarstvo.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: