Svet 9

05.04.2024.

23:40

Rat – dan 772: Novi napad, odjekuju eksplozije; Ukrajinci se predaju?

Rat u Ukrajini – 772. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 772: Novi napad, odjekuju eksplozije; Ukrajinci se predaju?
Profimedia

Podeli:

Generalni sekretar Jens Stoltenberg poručuje da NATO neće slati trupe u Ukrajinu.

Nemačka će početi da traži sisteme PVO "patriot" za Kijev, ne samo u zemljama NATO-a već i širom sveta, navodi šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba.

Završeno

21:51

Nove eksplozije

Ukrajinski mediji javili su da su se eksplozije čule u Odesi i Nikolajevskoj oblasti.
 

18:04

U napadu na Zaporožje poginule tri osobe

U napadu ruskih trupa na Zaporožje poginule su tri, a povređeno 13 osoba, među kojima i dete, saopštio je načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave Ivan Fedorov, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, devetogodišnji dečak i njegova 36-godišnja majka, kao i dvojica muškaraca starosti 20 i 22 godine, su u srednje teškom stanju usled napada ruskih na Zaporožje.

"Tri osobe su poginule. Broj ranjenih porastao je na 13. Četiri od njih su u teškom stanju", naveo je Fedorov. Žena od 55 godina i muškarac od 51 godine su u teškom stanju i nalaze se na bolničkom lečenju, rekao je načelnik OVA.

Danas popodne odjeknule su eksplozije u Zaporožju, a u toj oblasti proglašena je vazdušna opasnost.

16:36

Cela država u "crvenom"

Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.
 

14:21

Ranjeno osmoro ljudi nakon pada drona

Prilikom detonacije drona koji je pao u Rostovskoj oblasti u Rusiji ranjeno je osmoro ljudi, saopštio je gubernator regiona Vasilij Golubjev.

"U Morozovskom okrugu, nedaleko od aerodroma, prilikom detonacije eksplozivne naprave na jednom od dronova koji su pali, prema preliminarnim podacima povređeno je osam osoba“, napisao je gubernator na Telegramu.

Ranjeni su sprovodili istražne radnje na mestu pada drona. Oni su hospitalizovani i trenutno im se pruža medicinska pomoć.
 

13:08

Ukrajinski vojnik maše belom zastavom

13:07

Japan dodat na listu neprijatelja?

Japan je novim sankcijama na izvoz zauzeo neprijateljski stav prema Rusiji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Japan se u potpunosti priključio nezakonitim sankcijama i ograničenjima prema našoj zemlji i zauzeo je neprijateljski stav", rekao je on.

10:59

Uništeno 6 ratnih aviona

Ukrajina je napala rusku vojnu vazdušnu bazu Morozovsk u Rostovskoj oblasti i uništila šest ruskih ratnih aviona u zajedničkoj operaciji koju su sprovele Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) i vojska, tvrdi izvor iz ukrajinske obaveštajne službe u izjavi Rojtersu.

Izvor nije rekao kako je napad izveden, ali je neveo i da je pričinjena šteta na još osam ruskih ratnih aviona, prenosi britanska agencija uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri ove navode.

07:56

Ukrajina negira: "Ruske trupe nisu tamo"

Ukrajinska vojska danas je negirala tvrdnje Rusije da su njene snage ušle u predgrađe Časov Jara, grada u istočnom regionu Donjecka, navodeći da se u toj oblasti vode borbe.

"Situacija tamo je veoma teška, borbe se nastavljaju, ali ruske trupe nisu tamo", rekao je za Rojters portparol istočne komande ukrajinske vojske Andrij Zadubinji, dodajući da, kako je rekao, "ne treba verovati ruskim izveštajima".

07:44

Rusi oborili 53 bespilotne letelice

Ruske snage su oborile ili presrele 53 ukrajinske bespilotne letelice u nekoliko regiona, saopštilo je danas ministarstvo odbrane.

"Tokom noći i jutra, sprečeno je nekoliko pokušaja kijevskog režima da izvede terorističke napade uz pomoć dronova", navodi se u saopštenju.

Ukupno su 53 bespilotne letelice oborene ili presretnute, među kojima 44 iznad južne Rostovske oblasti.

U gradu Rostovu je štab ruske operacije u Ukrajini.

07:23

Rusi ušli u pregrađe Časov Jara

Ruske oružane snage ušle su u predgrađe grada Časov Jar u regionu Donjecka, na istoku Ukrajine, tvrde proruske vlasti u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici.

"Od naših pozicija do samog grada, do Časov Jara, ostalo je još oko pola kilometra, ali je, u principu, otprilike to. Recimo da smo već u predgrađu", izjavio je za RIA Novosti Jan Gagin, savetnik šefa samorpoglašene DNR Denisa Pušilina.

On je naveo da je ruska vojska blizu toga da preuzme kontrolu nad svim rutama snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine u gradu Časov Jar i da ometa njihovu logistiku.

Gagin je dodao da su ukrajinske snage koje su povukle u Časov Jar, posle ruskog zauzimanja Artjomovska (Bahmut), za godinu dana sukoba u toj oblasti podigle ozbiljna utvrdjenja u gradu i da je njegova teritorija minirana.

Načelnik gradske vojne uprave Časov Jar, Sergej Čaus izjavio je ranije da je situacija u gradu u četvrtak bila "najteža" u čitavom periodu rata, zbog intenziviranja ofanzive ruske vojske, navodi RIA Novosti.

07:21

Zasuli ih "šahedima"

Najmanje četiri osobe su poginule, a više njih je povređeno u ruskom napadu "šahedima" na Harkov.

I ukrajinski dronovi su napadali oblasti u Rusiji, Belgorodsku i Tulsku. 

07:21

Oboren Su-27

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je oboren ukrajinski SU-27 kod Kramatorska u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: