Nova vest
Fudbal 12

5.4.2024.

15:05

Zinčenko: Ako me pozovu, idem u rat

Fudbaler Arsenala, Ukrajinac Oleksander Zinčenko (27), nema dilemu da li bi uzeo pušku kada bi dobio poziv da brani zemlju.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92

B92
B92
EPA-EFE/ROBERT PERRY

Zinčenko je u intervjuu za "BBC Newsnight" pričao je, između ostalog, o odluci predsednika Ukrajine Volodimira Zeleneskog da spusti granicu regrutovanja vojnika sa 27 na 25 godina. 

Kaže, ne bi se dvoumio ako bi mu stigao poziv da se bori za svoju zemlju.

"Ako me pozovu da se borim, da li bih se odazvao? Odgovor je jasan, išao bih u rat. Znam da mnogi misle da je meni ovde u Londonu lakše nego u da sam Ukrajini. Zaista se nadam da će se rat uskoro završiti", rekao je momak rođen u Radomišlju.

Mnogi njegovi školski drugovi su na frontu, teško mu je i da zamisli da su do juče svi bili u školi, igrali se...

"Teško mi je da razumem da smo ne tako davno svi bili u školskim klupama, u istoj školi, igrali se na ulici, igrali fudbal, a sada oni moraju da brane zemlju. Ali tako je, kako je. Teško je to rzaumeti, ali ne smemo odustati".


Zinčenko je u intervjuu za BBC otkrio da je donirao više od milion funti kao pomoć sunarodnicima.

"Situacija u mojoj zemlji je mnogo teška i svi smo ponosni na predsednika. Ne mogu biti više ponosniji na sebe što sam Ukrajinac nego što sam sada", rekao je Zinčenko.

Na kraju, poslao je snažnu poruku za sve Ukrajince.

"Nikada nećemo zaboraviti šta su nam uradili, mom narodu. O tome ću pričati svojoj deci, a moja deca njihovoj deci. Ovo ne može da se toleriše. Šta ja moja dužnost u ovakvom trenutku? Kako moga da pomognem svojoj zemlji, svom narodu tamo? Moj san je da se ovaj rat konačno završi i da ćemo uskoro, zaista uskoro, biti u mogućnosti da obnovimo Ukrajinu onako kako želimo".

Podeli:

Komentari 12

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu