Region 2

24.04.2024.

23:44

Prvi rezultati izbora u Severnoj Makedoniji; Vodi kandidat opozicije

U Severnoj Makedoniji u 19 sati zatvorena su birališta na predsedničkim izborima.

Izvor: Novosti

Prvi rezultati izbora u Severnoj Makedoniji; Vodi kandidat opozicije
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Podeli:

Kandidat VMRO-DPMNE za predsednika Severne Makedonije Gordana Šiljanovska Davkova vodi sa 38,88 odsto osvojenih glasova na današnjim izborima, dok je aktuelni predsednik Stevo Pendarovski osvojio 19,04 odsto podrške birača, pokazuju rezultati Državne izborne komisije na 1.193.280 od 1.814.317 glasačkih listića, što je 69 odsto obrađenog materijala.

Kako je objavljeno na sajtu DIK, Šiljanovska Davkova osvojila je 238.726 glasova, a Pendarovski 116.948 glasa. Treće mesto zauzima Bujar Osmani koga podržava Evropski front sa 14,76 odsto, odnosno 90.642 glasova.

Četvrti Arben Taravari (Savez za Albance) sa 65.503 glasa, Maksim Dimitrievski (ZNAM) – 51.257 glasova, Biljana Vankovska (levica) – 27.735 glasova i Stevčo Jakimovski iz stranke Grom - 5.474 glasova.

Predsednički kandidat DUI i Evropskog fronta Bujar Osmani na konferenciji za novinare u izbornom štabu u Maloj Rečici proglasio je pobedu nad albanskom opozicijom u svim opštinama za koju je lobirao lažni premijer Aljbin Kurti, a razlika je, kaže, preko 40.000 glasova.

Na predsedničkim izborima sučelila su se, kao što je to i do sada bio slučaj, kandidati dva suprotstavljena politička bloka levog centra SDSM i desničarskog VMRO-DPMNE, a unutaralbanski politički obračun vodi se između Demokratske unije za integraciju (DUI) Bujara Osmaninija i ostalih političkih partija, koje uživaju podršku privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Današnji predsednički izbori u Severnoj Makedoniji su sedmi po redu. Drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće održan zajedno sa parmentarnim izborima u sredu 8. maja.

Na predsedničkim izborima učestvuje sedam kandidata - pet muškaraca i dve žene.

Kandidati su aktuelni predsednik Stevo Pendarovski koga podržava SDSM i koalicija, Gordana Šiljanovska Davkova iz VMRO-DPMNE, Biljana Vankovska koju podržava Levica, Maksim Dimitrievski iz pokreta Znam, Stevčo Jakimovski iz stranke Grom, Arben Taravari iz koalicije Vredi i Bujar Osmani, kojeg podržava Evropski front.

U birački spisak za predsedničke izbore upisano je 1.814.317 birača.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: