Region 0

24.04.2024.

7:38

Danas predsednički izbori u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedonije danas se održava prvi krug predsedničkih izbora na kojima se za mesto šefa države bori sedam kandidata.

Izvor: Beta

Danas predsednički izbori u Severnoj Makedoniji
shutterstock, Erik Cox Photography

Podeli:

Glasa se na 3.480 biračkih mesta u 80 opština Severne Makedonije, glasanje je počelo u 7.00 i trajaće neprekidno do 19.00, a pravo glasa ima 1.814.317 birača.

Najveće šanse da prođu u drugi krug daju se dosadašnjem predsedniku Severne Mekedonije Stevi Pendarovskom, kojeg podržava koalicija "Za evropsku budućnost" vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Gordani Siljanovskoj Davkovoj, kandidatkinji koalicije makedonske opozicione konzervativne partije VMRO DPMNE - "Tvoja Makedonija".

Na ovogodišnjim izborima za mesto predsednika Severne Makedonije takmiče se i dvojica etničkih Albanca - kandidat koalicije "Evropski front" najveće albanske partije DUI, ministar spoljnih poslova Bujar Osmani i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari kao kandidat koalicije albanske opozicije "Vredi", koju podržava partija "Samoopredeljenje" kosovskog premijera Albina Kurtija.

Još tri kandidata će pokušati da osvoje predsedničku funkciju. Gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider male partije "Grom" Stevčo Jakimovski, univerzitetska profesorka Biljana Vankovska, podržana od male parlementarne partije "Levica" i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, kandidat novoformirane partije "Znam – Za našu Makedoniju".

Vlada Severne Makedonije je sredu 24. april, i sredu 8. maj, proglasila neradnim danima za sve građane, kako bi mogil da glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Za predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji koristi se dvokružni sistem po kome kandidat može da pobedi i u prvom krugu ukoliko osvoji više od 50 odsto glasova.

U evenutualnom drugom krugu predsedničkih izbora izlaznost mora biti najmanje 40 odsto, od ukupnog broja od 1,8 miliona registrovanih birača, da bi rezultat bio važeći.

Prema Državnoj izbornoj komisiji (DIK), za predsedničke izbore upisano je 1.814.317 birača, a za parlamentarne ukupno 1.815.350 birača.

Državna izborna komisija (DIK) je do juče izdala akreditacije za 915 makedonskih i 628 stranih posmatrača, kao i 38 stranih novinara.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je 21. marta posmatračku misiju u Severnoj Makedoniji, koju čini glavni tim od 12 međunarodnih eksperata, 20 dugoročnih posmatrača i 300 kratkoročnih posmatrača.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: