Region 20

18.04.2024.

0:02

Izbori u Hrvatskoj: HDZ slavi pobedu FOTO

Do sada je obrađeno 86,85 odsto biračkih mesta.

Izvor: Tanjug, Index.hr

Izbori u Hrvatskoj: HDZ slavi pobedu FOTO
EPA-EFE/STRINGER

Podeli:

HDZ - 61

RIJEKE PRAVDE - 42

DOMOVINSKI POKRET - 13

MOST-OVA KOALICIJA - 11

MOŽEMO - 10

IDS-OVA KOALICIJA - 3

NP SJEVER - 2

FOKUS REPUBLIKA - 1

Jedino izvesno za sada je da će novi sastav parlamenta imati osam stranaka i koalicija. To su HDZ, SDP, Domovinski pokret. Most, Možemo, Istarski demokratskii savez, Fokus, i NP Sever.

U Hrvatskoj je jutros u 7 sati otvoreno 6.500 biračkih mesta, a do 16.30 sati glasalo je 50,6 odsto građana upisanih u biračkih spisak, što je za oko pola miliona više u odnosu na izbore održane 2020. godine.

Izbore su obeležili manji incidenti i kršenje izborne tišine.

Profimedia

Božinović: HDZ sigurno ide prema trećem mandatu

Potpredsednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je, nakon objavljivanja prvih rezultata Državnog izbornog poverenstva, da HDZ sigurno ide prema trećem mandatu i vladi koju će voditi Andrej Plenković.

"Ovo je nešto što ide u smeru kako smo gledali na prošlim izborima... Ono što je meni posebno drago, uvek se govorilo da HDZ-u ne odgovara velika izlaznost, a ovo je rekordna izlaznost", rekao je Božinović za RTL.

On je dodao da očekuje da će predsednik Zoran Milanović dati mandat onome ko bude imao 76 mandata.

"HDZ nema podršku koju je očekivao"

Potpredsednik SDP Ranko Ostojić komentarisao je prve nezvanične rezultate Državnog izbornog poverenstva i konstatovao da je cilj bio da ova stranka ostane najuticajnija opozicija spremna i da formira vladu.

Napominjući da treba imati u vidu odakle dolaze prvi prebrojani glasovi, a to je sa najmanjih biračkih mesta, Ostojić kaže da je očito da HDZ nema podršku građana kakvu je očekivao.

Komentarišući učešće predsednika države Zorana Milanovića, koji je nekada bio lider SDP, u izbornoj kampanji, Ostojić kaže da treba poštovati svakog ko je dao doprinos na rušenju HDZ-a.

O eventualnim postizbornim koalicijama, Ostojić kaže da treba biti dovoljno pametan i izabrati prave partnere, da su to pre svega stranke levog centra, ali ne isključuje i mogućnost razgovora sa strankom Most i Domovinskim pokretom.

Aplauzi i skandiranje u štabu HDZ-a

Nakon objavljenih prvih rezultata prema kojima HDZ dobija 67 mandata, čuju se u HDZ-u aplauzi i skandiranje. Znatno se popravila atmosfera u štabu, a članovi su s oduševljenjem dočekali prve rezultate. 

"Stojimo jako dobro, ja sam i u prvim anketama rekao da je HDZ uverljivi pobednik. Posebno mi je zadovoljstvo da smo pobednici u velikoj izbornoj izlaznosti. Inače su nam to prebacivali, ali smo mi pokazali da smo dobili poverenje građana. To je rezultat postignuća," rekao je Branko Bačić.

U Srbiji za parlamentarne izbore u Hrvatskoj glasalo tri puta više birača nego 2020.

Na izbore za Hrvatski sabor u Srbiji je danas izašlo tri puta više birača nego na prethodnim izborima, gotovo 1300 na samo dva biračka mesta, objavio je u danas Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

"Mobilizacija svih koje okuplja Hrvatsko narodno veće (HNV), mesnih odbora i podružnica DSHV-a, članova udruženja koje promovišu kulturu Hrvata bilo je izuzetno", saopštio je Žigmanov.

Naveo je da je reč o najvećem broju izašlih na hrvatske izbore od kada Hrvati u Srbiji učestvuju u političkim procesima matične države.

Prema njegovim rečima, rezultat je to kampanje vođene putem društvenih mreža, pozivanja i organizovanja članova udruženja za koje je organizovan prevoz do Subotice i Beograda iz svih mesta u kojima živi hrvatska zajednica.

Konzul savetnik u hrvatskom konzulatu u Subotici Zdravko Vincelj izjavio je da su dva izborna dana protekla mirno i dostojanstveno. Nije bilo zastoja ni bilo kakvih problema i pored povećanog interesa za glasanje.

Hrvatska zajednica u Vojvodini imala je dvoje predstavnika na dve izborne liste. Predsednica HNV-a Jasna Vojnić bila je kandidatkinja HDZ-a, a zamenika predsednika Demokratske zajednice Hrvata Tomislav Stantić nosilac je liste za dijasporu koalicije "Fokus Republika".

Na parlamentarnim izborima 2020. biračko pravo iskoristilo je 350 hrvatskih državljana u Vojvodini, a 2016. njih 276.

Stranke o prvim izlaznim anketama

Prve izlazne ankete parlamentarnih izbora u Hrvatskoj pokazuju očekivane rezultate koji su bili predviđeni i u predizbornim anketama.

Iako su u HDZ-u uvereni u izborn pobedu i osvajanje trećeg mandata vlade, ova stranka je relativni pobednik izbora i za većinu će joj biti potrebna podrška.

Prema prvim izlaznim anketama, HDZ bi sa partnerima osvojio 58 mandata, a SDP sa partnerima 44. Za većinu u parlamentu i formiranje vlade potrebno je 76 mandata.

U sedištu SDP-a su zadovoljni izlaznom anketom prema kojoj bi osvojili više od očekivanog i predviđanog u predizbornim anketama.

Kao treća relevantna snaga pokazao se opozicioni Domovinski pokret koji, prema ovoj anketi, osvaja 13 mandata u budućem parlamentu.

O eventualnim koalicijama, u sedištu stranke, kažu da će odlučivati Predsedništvo stranke. U sedištu platforme "Možemo", koja prema anketi osvaja 11 mandata, zadovoljni su predviđanjem, jer su im analitičari u predizbornoj kampanji predviđali 10 mandata.

Smatraju da je rano govoriti o eventualnim pregovorima, uprkos pouzdanosti izlaznih anketa. Misle da bi mogli podržati manjinsku SDP-ovu vladu.

U štabu Mosta anketa je dočekana sa oduševljenjem, a predviđa im se devet mandata, jedan više u odnosu na prethodne izbore.

Božo Petrov, predsednik Mosta, kaže da je zahvalan svima koji su nesebično pomagali ovu platformu. Ipak, sačekaće prave rezultate.

"HDZ je pobednik"

Penava: Spremni smo na razgovor sa svima

Lider opozicionog Domovinskog pokreta, koji se smatra "najboljom udavačom" na ovim parlamentarnim izborima, Ivan Penava zadovoljan je uspehom sa 13 osvojenih mandata, koje im predviđa finalna izlazna anketa i ističe da su spremni da razgovaraju sa svima o eventualnim postizbornim koalicijama.

"Mi smo treća stranka, to je ogroman uspeh. Imamo plavu i crvenu Hrvatsku. Koje je brdo nama bliže? Ključno je da ćemo razgovarati sa svima", rekao je Penava za hrvatske medije.

Penava, koji je HDZ napustio zbog neslaganja sa liderom te stranke Andrejem Plenkovićem, podseća da ga je premijer svojevremeno nazvao "Jugoslavenom".

"Teške izjave su svedočile o predsedniku Vlade. To je žargon ulice. S kime smo bliži? S Domovinskim pokretom. Imamo program, ciljeve. Većina evropskih političara ima takav ego, ali voleo bih da je puno više dela, a manje reči", rekao je Penava.

Rekao je i da su ga već zvali sa raznih političkih strana i dodaje da je to tako u politici. Sa predsednikom države Zoranom Milanovićem, kaže, nije su čuo.

"Nismo se čuli, ajmo tako reći. anas me nije zvao", rekao je Penava, koji je i gradonačelnik Vukovara.

Petrov: HDZ bi trebalo da završi ovog puta u opoziciji

Lider Mosta Božo Petrov komentarisao je mogućnost postizborne koalicije sa HDZ-om, istakavši da bi HDZ trebalo da završi ovaj put u opoziciji.

"Ja mislim da bi za higijenu hrvatskog društva bilo potrebno da oni završe u opoziciji", rekao je Petrov.

Osvrnuo se i na kalkulacije na moguću koaliciju sa SDP-om, odnosno koalicijom Reka pravde i dodao da treba pričekati konačne rezultate i videti kako su građani glasali.

Medved: HDZ i Andrej Plenković će formirati treću vladu u kontinuitetu

Iz izbornog štaba HDZ-a prve izlazne ankete komentarisao je potpredsednik vlade i ministar branilaca u tehničkoj vladi Tomo Medved i istakako da će se sa strpljenjem sačekadi pouzdanije rezultate. Uveren je da će HDZ i Andrej Plenković dobiti i treći mandat u kontinuitetu.

"HDZ je pobedio i na ovim izborima uprkos kršenju Ustava, uprkos okolnostima da su izbori bili u sredu. Dokaz je to odgovorne i ozbiljne politike HDZ-a i poverenja hrvatskih birača da i nadalje imamo mandat da vodimo država u naredne četiri godine", rekao je Tomo Medved.

Medved je komentarisao činjenicu da je 58 mandata za pet manje od rezultata postignutog na prošlim izborima.

"Poučeni iskustvom pokazatelja izlaznih anketa u poslednja dva izborna ciklusa, bilo je dosta velikih korekcija u konačnom broju mandata odnosno glasova. Stoga ćemo se strpeti da dobijemo konačne rezultate prebrojenih glasova. U svakom slučaju, poruka je ovo jasna hrvatskog naroda, da su HDZ i Andrej Plenković svojim odgovornim vođenjem Republike Hrvatske zaslužili treći mandat", naveo je Medved.

Borzan: Videćemo ko će sa kim

Biljana Borzan iz SDP-a kaže da je ta stranka, sudeći prema prvim izlaznim anketama, profitirala u odnosu na prošle izbore, ali i u odnosu na ankete koje su se pojavljivale u predizbornoj kampanji.

"Mislim da smo profitirali jer ankete, kada gledamo one koje su bile mesecima pre, davale su nam daleko manji broj mandata. Poslednjih meseci smo zaista upregnuli sve što se dalo upregnuti i dobili smo nešto bolji rezultat nego na prošlim izborima", rekla je.

Bilo bi, kako kaže, "uvek dobro da je malo više i da se lakše može pregovarati za nekakvu većinu".

Što se tiče mandata koje bi osvojile ostale stranke, Borzan kaže da to u ovom trenutku nije zahvalno komentarisati. "Svako, ko želi da formira koaliciju - to će biti zaista teško. Idemo prvo da vidimo kakav je zaista rezultat", rekla je i dodala: "Prema onome što smo imali prilike da čuejmo ovih dana u medijima - izgleda da HDZ ne želi ni sa kim, a dovoljno sami nemaju. Ko će drugi moći da formira većinu videćemo", rekla je.

Govoreći o mogućoj koaliciji s desnicom, priznala je da će morati da se razgovara sa strankama koje tradicionalno ne pristaju uz SDP.

"U ovom trenutku je to hipotetičko pitanje. Treba videti postoji li uopšte interes s jedne ili druge strane za razgovore. Sigurno je da, ako ne bude bilo nekog dogovora - da idemo u nove izbore. Govorila sam i pre izbora da ćemo biti u dilemi, eventualno razgovarati s nekim strankama koje nisu tradicionalno uz nas", rekla je Borzan.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: