Politika 7

23.05.2024.

19:23

"Uvek smo mogli da računamo na njega"; Mađarska predstavnica u UN se zahvalila Vučiću

Mađarska je jedina zemlja Evropske unije koja je danas glasala protiv rezolucije o Srebrenici na zasedanju Generalne skupštine UN.

Izvor: Novosti.rs

"Uvek smo mogli da računamo na njega"; Mađarska predstavnica u UN se zahvalila Vučiću
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Podeli:

Mađarska predstavnica u UN je rekla da je Mađarska uvek strogo osuđivala sve zločine.

"Želimo da se izgradi mir i prosperitet na Balkanu, i želimo da se izbegne rast tenzija. U ovom kontekstu postavljamo pitanje da li je ovaj nacrt rezolucije put ka miru, ili pravi nove podele.

Mi nismo uvereni da je ovo put ka miru, i smatramo da ovakve inicijative trebaju biti na agendi GS UN samo ako ne narušavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Zato smo glasali protiv ove rezolucije. Zahvaljujemo se predsedniku Srbije na podršci. Mađarska zajednica je tamo uvek mogla da računa na njega," saopštila je njihova predstavnica.

Prema njenim rečima Mađarska osuđuje zločine i saoseća sa žrtvama rata i njuhovih porodica.

"Nadamo se da ovako nešto više neće da ponovi. Mi želimo mir i prosperitet u regionu Zapadnog Balkana i mi ćemo budno pratiti da se izbegne eskalacija bilo kakvih tenzija.

Postavlja se pitanje da li je nacrt rezolucije fokusiran na održavanje stabilnosti u regionu ili pravi dalje podele koje će ponovo da otvore stare rane. Mađarska nije uverena da je ova rezolucija instrument u promovisanju mira i stabilnosti Zapadnog Balkana. Mi smo ubeđeni da takve inicijative treba da budu stavljenje na agendu Generalne skupštine UN samo ukoliko ne rezultiraju direktnom i indirektnom ugrožavanju mira na Zapadnom Balkanu," rekla je ona.

Istakla je da svi napori moraju da se usmere na izgradnju poverenja, a ne na podelama.

"Iz tih razloga Mađarska nije podržala ovakvu rezoluciju.

Mi zaista želimo da se zahvalimo predsedniku Srbije na podršci. Ne samo što promoviše razvoj u našoj susednoj zemlji Srbiji, već zato što je mađarska zajednica tamo uvek mogla da računa na njega," zaključila je predstavnica Mađarske.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: