Politika 20

23.04.2024.

19:43

"Podnosioci rezolucije imaće u nama ozbiljnog protivnika"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će one zemlje koje budu podnosile rezoluciju o Srebrenici u UN, uz više moći i novca nego što može da se zamisli, imati ozbiljnog protivnika u "maloj zemlji" koja se drznula da brani istinu.

Izvor: Tanjug

"Podnosioci rezolucije imaće u nama ozbiljnog protivnika"
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

On je novinarima, nakon sastanaka u UN, rekao da je Srbija pokazala da žali zbog tog tragičnog događaja i da se zalaže da se počinioci zločina kazne, ali da nismo spremni da prihvatimo da se na ceo narod stavlja pečat.

"Nemojte da donosite kolektivnu presudu, to neće doprineti učvršćivanju mira, već dodatnim podelama. E sad, za nas u Srbiji, ako bi neko rekao niste ni pomenuti, pa nismo, ali svi znamo u čemu ja reč. I svi znamo kako će se to zlupotrebljavati u budućnosti. Druga naša obaveza je da branimo integritet srpskog naroda, ne vređajući pritom nikoga drugog i ne čineći ništa loše protiv bilo koga drugoga", rekao je Vučić.

On je rekao da je zahvalan svima koji pomažu Srbiji u Ujedinjenim nacijama (UN) po pitanju rezolucije o Srebrenici, ali da u tom pogledu najviše pomaže ugled Srbije koji niko ne treba da potcenjuje.

"Mi smo zahvalni svima koji nam pomažu, ali najviše ugled Srbije pomaže. Gospodin (ambasador Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij) Nebenzija je rekao da će da pomogne. Sutra ću imati bilateralni sastanak sa kineskim predstavnikom. Uveren sam da će Narodna Republika Kina kao prijatelj da pomogne", rekao je Vučić.

On je istakao da su pritisci na Srbiju sve veći, ali da je važno da Srbija pokuša da se u konačnom glasanju vidi da je veći deo zemalja bio ili uzdržan ili protiv, iako će predlagači rezolucije u svakom slučaju proglasiti pobedu.

"Važno je iz moralnih razloga da to bude slučaj. Ovo je najteže pitanje za nas, a da je pitanje Kosova i Metohije, bilo bi nam mnogo lakše u UN. Razlika u našu korist bi bila značajna", rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je 2003. godine kada je usvojena rezolucija o Ruandi postojao konsenzus na teritoriji čitavog afričkog kontinenta.

"Oni nisu pitali nas kao prvu susednu zemlju u odnosu na BiH. Niko nas nije obavestio", istakao je Vučić.

On je dodao da je zato važno da se Srbija bori u UN i da zbog toga svi koji su angažovani na diplomatskim zadacima sada marljivo rade.

"Naš je posao da se borimo za svoju zemlju, rezervnu domovinu nemamo", poručio je Vučić.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: