Politika 1

23.04.2024.

12:46

"Biće dža ili bu"; Reagovanja na Rezoluciju UN o Srebrenici: Pljušte osude, ali... Opozicija se raduje?!

Brojne reakcije stižu na najavljenu Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici. Taj potez okrakterisan je kao "instrument zloupotrebe", kao "otvaranje Pandorine kutije", ali, s druge strane - opozicija u tome ipak vidi nešto dobro.

Izvor: Tanjug, B92

"Biće dža ili bu"; Reagovanja na Rezoluciju UN o Srebrenici: Pljušte osude, ali... Opozicija se raduje?!
TANJUG/ UN PHOTO / LOEY FELIPE/ nr

Podeli:

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je danas za TV Prvu i izjavio da je za sedam dana glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o rezoluciji o Srebrenici, koje će biti javno. 

Kako je naglasio, tada će se videti ko su partneri Srbije u spoljnoj politici i neće biti moguće da pojedine zemlje "lažu Srbiju da su uz nju, ali glasaju drugačije".

"Mi sa svima moramo da živimo, sa prijateljima, neprijateljima, sa nekima koji će uvek biti uz vas ili neće smeti da budu uz vas", rekao je Dačić za TV Prva. 

"Glasanje je javno, pa ćemo da vidimo kako će ko da glasa", naveo je Dačić, uz ocenu da će biti "dža ili bu".

Dačić je rekao da je Srbija pozvala sve zemlje da razmisle o odluci i da se ova rezolucija povuče.

"Naravno, ako ona ostane na dnevnom redu pozivamo zemlje da glasaju protiv, zato što mislimo da je u pitanju jedna velika manipulacija", rekao je Dačić.

On je upitao zašto se ovom pitanje raspravlja nakon 29 godina.

"Ovo je jedan manevar da se ta stvar izvuče iz Saveta bezbednosti, da ide na Generalnu skupštinu, zato što Rusija onda ne može da stavi veto. Dakle, to su te neke geopolitičke igre", rekao je Dačić.

Vučić sa Nebenzjom: Otvara se Pandorina kutija

Podsetimo, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa predstavnikom Ruske Federacije pri UN Vasilijem Nebenzjom razgovarao u Njujorku o aktuelnim izazovima sa kojima se Srbija suočava zbog nametanja rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN.

Vučić je naveo da je ruskog diplomatu tokom jučerašnjeg sastanka u Njujorku  zamolio da, "i ovoga puta, podrži poziciju naše zemlje prilikom odlučivanja u UN".

Najveći svetski autoritet za pitanja Holokausta i genocida stavio tačku: Nije bilo genocida VIDEO

Profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Jehuda Bauer smatra se u stručnim krugovima najvećim svetskim autoritetom za pitanja Holokausta i genocida.

O tome svedoči i činjenica da kao počasni predsednik predvodi Međunarodnu alijansu za sećanje na Holokaust.

U ekskluzivnom intervjuu rađenom za potrebe dokumentaranog filma "Anatomija obmane: Srebrenica" u produkciji Centra za društvenu stabilnost, profesor Bauer iznosi svoje stručno viđenje toga da li zločin u Srebrenici predstavlja genocid ili ne.

Sramota: Opozicija se raduje rezoluciji o genocidu, tzv. Kosovu u SE i godišnjici masakra u Ribnikaru VIDEO

I dok većina osuđuje rezoluciju i genocidu u Srebvrenici, opozicija se, prema pisanju medija, čini se - raduje tome. 

Prema tvrdnjama Vladete Jankovića, pritisci na Srbiju - rezolucija o genocisu u Srebrenici i tzv. Kosovo u SE, odgovaraju opoziciji.

Popović: Rezolucija je instrument zloupotrebe

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

Popović je, u autorskom tekstu za današnju Politiku, ocenila da je predlog rezolucije, o kojem će se u Generalnoj skupštini UN glasati za deset dana, zanemaruje brojne zločine koji su tokom rata izvršeni nad Srbima širom BiH.

"Umesto da se u Ujedinjenim nacijama (UN) podstakne odgovornost za sve zločine izvršene za vreme oružanih sukoba i ukaže na potrebu nacionalnog pomirenja među narodima na prostoru bivše Jugoslavije, ističe se samo žrtva jednog naroda, što zapravo znači relativizaciju zločina u bivšoj Jugoslaviji. Zato je to samo još jedan u nizu pokušaja stigmatizacije srpskog naroda i naše vekovne borbe za istorijsku istinu i pravdu", istakla je Popović.

Ukazala je da zatvaranje očiju za zločine koji su se dogodili nad srpskim stanovništvom ne doprinosi održavanju teško uspostavljenog mira među narodima u regionu. 

Popović je podsetila da se pitanja koja se tiču održavanja mira u BiH nalaze u nadležnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN).

"Iz toga proističe da o bilo kojem pitanjju koje se odnosi na preduzimanje mera radi uspostavljanja ili očuvanja mira u BiH GS UN bože da raspravlja isključivo na zahtev SB UN, a za njeno donošenje u GS UN bilo bi potrebno da glasaju dve trećine prisutnih. Znajući da takvu većinu neće obezbediti, države koje su sponzori ove rezolucije upravo su zaobišle SB UN koji ima presudnu ulogu u vezi s ovim pitanjem", istakla je Popović.

Dodala je da je zato pomenuta rezolucija instrument zloupotrebe, a da će njeno potencijalno donošenje predsatvljati kršenje Povelje UN.

Vulin najavio da će u Rusiji govoriti o rezoluciji o Srebrenici

Doskorašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin od danas boravi u poseti Rusiji, a u Sankt Peterburgu će učestvovati na 12. Međunarodnom sastanku visokih zvaničnika odgovornih za bezbednosna pitanja, na lični poziv Sekretara Saveta bezebednosti Rusije Nikolaja Patruševa. 

Vulin je u saopštenju dostavljenom medijima najavio da će na bezbednosnoj konferenciji u iskoristiti priliku da lidere i zvaničnike više od 120 zemalja upozna sa "istinom o rezoluciji o Srebrenici koja će se naći u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija". 

Međunarodna bezbednosna konferencija u Rusiji tradicionalno je usmerena na traženje načina za rešavanje aktuelnih zadataka u sferi globalne bezebednosti, a visoki zvaničnici koji učestvuju na konferenciji raspravljaće i o temama koje se odnose na osiguranje nacionalne i regionalne bezbednosti. 

Dodik: Rezolucijom o Srebrenici srušen pozitivan napredak BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su Bošnjaci rezolucijom o Srebrenici srušili pozitivan napredak koji je BiH ostvarila.

"Bećirović, Komšić i Konaković, kao i ostali bosanski muslimani, upregli su sve resurse i snage da pokažu zašto Srbi sa Bošnjacima ne mogu da žive i da je jedina opcija miran razlaz", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

BiH koju oni predstavljaju, ukazao je Dodik, "plod je njihove mašte, ona ne postoji, prema tome i sve što oni rade nema nikakvog značaja ni za Republiku Srpsku ni za BiH ako je ustavna i dejtonska".

Predsednik Srpske je naveo da oni predstavljaju svoje politike, što, kaže, opet nije od nekog značaja, jer je njihov kapacitet za donošenje bilo kakvih odluka u BiH, pa i u Federaciji, ravan nuli.

Naveo je da bi, da je BiH država, to što oni rade već bilo kažnjeno.

"Međutim, BiH je silom sklepani projekat međunarodne zajednice. Prema tome, ništa što oni rade nema značaja ako ne postoji saglasnost predstavnika tri konstitutivna naroda", poručio je Dodik.

Bošnjaci su, istakao je, izašli iz okvira Dejtonskog sporazuma i iz BiH svojim jednostranim akcijama.

"Mi smo shvatili poruke i uradili sve da omogućimo funkcionisanje Republike Srpske u takvim uslovima. Pokretanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a pokazuje da Bošnjaci ne žele biti u dejtonskoj BiH, što je dovoljno jasan znak da se naši putevi razilaze po svim osnovama", naveo je Dodik.

Kaže da su za građenje unitarističkog pokreta dobili podršku nekoliko velikih i moćnih zemalja, koje sponzorišu rezoluciju o Srebrenici kako bi muslimanima u BiH isporučili njihovu državicu u kojoj neće biti Srba i Hrvata.

Predsednik Republike Srpske ističe da je donošenje rezolucije o Srebrenici nespojivo s nastavkom postojanja BiH i da to treba da znaju svi koji podržavaju tako nešto.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: