Politika 5

14.04.2024.

22:20

Mali: Ulaskom tzv. Kosova u SE se otvara ogromna Pandorina kutija; Jaki pritisci na Srbiju

Ministar finansija Siniša Mali večeras je govorio o pritiscima sa kojima se Srbija suočava.

Izvor: B92

Mali: Ulaskom tzv. Kosova u SE se otvara ogromna Pandorina kutija; Jaki pritisci na Srbiju
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

Najavljena sednica Skupštine UN na kojoj se predlaže usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici nije slučajno zakazana u ovom trenutku, ocenio je državni vrh Srbije poručujući da će naša zemlja pokušati da se bori do poslednjeg trenutka. 

Pored toga, formirana je grupa za sprečavanje ulaska tzv. Kosova u Savet Evrope (što je takođe veliki udar na Srbiju). Vuk Jeremić se ponudio da bude član, a to je izazvalo burnu reakciju predstavnika kolacije NADA, što je Mali komentarisao kao njihov poznati manir da kada je teško nemaju šta da ponude svojoj zemlji. 

"Njihovi postupci dovoljno govore o njima i njihovoj politici, kad god treba da se bore za interese Srbije nema ih nigde. Predsednik Vučić se zahvalio Jeremiću na potezu jer je sada svaka pomoć dobro došla. Srbija se u ovom trenutku suočava sa velikim izazovima, kao nikada u skorijoj istoriji. Tako da velika zahvalnost gospodinu Jermiću. Mi ćemo dati sve od sebe", rekao je Mali.

"Kroz ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope otvara se ogromna Pandorina kutija, kao i ovom Rezolucijom o genocidu u Srebrenici", dodao je Mali. 

"Izjave predsednika su uvek bile usmerene na mir i stabilnost... Najradije bih pričao o povećanju plata i penzija i novim investicijama, ali oni žele da sve nas vrate u prošlost. Vidite da nemaju rešenje za krizu koja se dešava u Ukrajini, i onda hajde da se iživljavamo na jednoj maloj Srbiji", dodao je Mali.

"Ako ste pratili izlaganje predsednika Vučića, videli ste sa koliko je gorčine govorio o takozvanim partnerima i prijateljima... Imamo interese Srbije, borićemo se i imam neki osećaj da smo uvek popuštali da se nađe kompromis i sačuva sigurnost", rekao je Mali.

"Tako se brani Srbija"; Vučić sasuo Makronu u lice da Priština ne radi ništa

Pomenuo je i to kako je Vučić u Jelisejskoj palati sasuo Makronu istinu u lice o tome kako Priština ne radi ništa da se reše stvari na KiM, ali da ipak i dalje dobijaju pohvale.

"Ovako se brani Srbija, usred Jelisejske palate pred franacuskim predsednikom nije imao problem da brani Srbiju i da kaže šta se dešava", kazao je ministar finansija. 

On dodaje da njima neće biti lako da iznesu pobedu u GS UN, kao ni u SE.

"Sa tzv. partnerima ćemo hladno, pogledajte sinoć napad Irana na Izrael. Sukobi su globalni, na sve strane se nešto dešava. kada bi svi sačuvali hladnu glavu bilo bi lakše, ali na žalost nije tako."

Siniša Mali kaže da je utisak da naše službe ne rade dovoljno da i mi primenimo mere represije kao što to Priština radi, poslednji put u slučaju Srećka Sofronijevića.

"Skinute su rukavice. Godinama se borimo za mir i stabilnost, otvorene granice, da radimo zajedno. I posle svega toga, neko krene direkt jedan u SE, drugi hajmo sada o Srebrenici, vi kažete gospodo, pa mi nismo vreća za udaranje, mi ćemo sada da se borimo", kaže Mali.

"Velike se stvari dešavaju, sukobi su globalni na sve strane se nešto dešava. Kada bi svi razmišljali o miru bilo bi lakše", rekao je Mali.

Mali je napomenuo da će se Srbija kandidovati sa nestalnog člana Saveta bezbednosti.

Pročitajte još:

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: