Petak, 29.09.2023.

11:55

Počeo treći talas lažnih dojava o bombama: "Bizarni mejlovi stižu tokom noći"

Juče je u više obrazovnih, ali i zdravstvenih institucija u Beogradu stigla dojava o bombi.

Izvor: Blic

Počeo treći talas lažnih dojava o bombama:
Shutterstock/Djordje Kostic

Dojave su stigle da je bomba u Osnovnoj školi "Vojvoda Putnik", ali i na Pravnom fakultetu, i u Gradskoj bolnici.

Darko Eger, predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda, istakao je u "Jutro na Blic" da, kada su škole u pitanju, nema mesta za paniku i da školsko osoblje i školski policajac tačno znaju šta treba da se radi u tim situacijama.

Takođe ističe da su dojave o bombama išle u dva talasa do sada i da je svaka bila lažna. Ovo je treći talas, prvi put je počelo prošle godine, u toku i pred kraj školske godine. Dojava stiže mejlom, prijave počinju iza ponoći i stižu do jutra. Stigne jedan ili dva mejla. To je pismo bizarnog karaktera, teško je za čitati. Svaka ustanova ima svoj plan kada je u pitanju evakuacija. Kreće se odozgo nadole, deca se smeštaju u okolini na bezbednu udaljenost, rekao je Eger.

U početku je dolazila kontradivrziona ekipa, koja je vršila kompletan pregled i to je trajalo dugo.

Iz tog razloga je, kaže Eger, MUP obučio školske policajce, koji prvo obave pregled svih prostorija, a tek ako primete nešto sumnjivo, zovu pravu ekipu.
Shutterstock/Djordje Kostic
Napravljen je novi plan. MUP je obučio je školske policajce da u saradnji sa osobljem škole jednom blic tehnikom prođu kroz školu. Osoblje najbolje poznaje svaki ćošak ustanove i ako se pokaže da postoji nešto sumnjivo dolazi ona prava ekipa, kaže Eger.

Do sada se nije otkrio odakle stižu preteći mejlovi, ali kako navodi predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda, to ustanovi nije važno, važna je samo bezbednost dece.

Nikad taj izvor nije otkriven, to nam ni nije značajno. Moram priznati da je zastrašivanje bilo samo u početku. Deca su sada to prihvatila kao jednu rutinu. Prvi talas je bio takav da smo svi bili iznenađeni, deca su puštana kući. Danas toga više nema. Jako je ubrzan sistem rada i ne gubi se nastava, kaže Eger.

Edukacija o bezbednosti

Navodi da je važno da se u obrazovni sistem uvrsti i edukacija o bezbednosti.

Pomoglo bi, naša deca više ne idu ni u vojsku. Obrazovanje podrazumeva jednu bezbednosnu kulturu, pa čak i prva pomoć. Preporuka je da neka vrsta obrazovanja u vidu bezbednosne kulture. Imamo i slobodne nastavne aktivnosti, pa bi to moglo da bude deo toga. I vežbanje toga je važno, kaže Eger u jutarnjem programu "Blic" TV.

Darko Eger zaključuje i da je danas daleko olakšano svima koji se bave zastrašivanjem i vođenjem hibridnog rata na ovaj način, pa smatra da će i dalje biti ovakvih dojava o bombama u institucijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: