Sreda, 20.09.2023.

16:49

Ljudske kosti zakopane ispod fontane pronađene u BiH, otvorena istraga

Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčko distriktu.

Izvor: klix.ba

Ljudske kosti zakopane ispod fontane pronađene u BiH, otvorena istraga
Foto: Profimedia

Prema informacijama kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, prenose sarajevski mediji.

"Prema tim informacijama, posmrtni ostaci žrtve su doneseni u Brčko neposredno nakon rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu, najverovatnije od vlasnika parcele", saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Zbog ovog slučaja otvorena je i istraga od strane nadležnog tužilaštva.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi daljnje sudsko - medicinske i kriminalističko - tehničke obade te izuzimanja koštanih uzoraka sa ciljem utvrđivanja identiteta putem DNK metode.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a prema naredbi državnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: