Četvrtak, 07.06.2018.

19:02

Srbima najbliži Hrvati, Bošnjaci pa Rumuni...

Ono što smo znali o poreklu Srba do pre samo nekoliko godina uglavnom je bilo bazirano na lingvističkoj afilijaciji, tj. slovenskom korenu našeg naroda.

Izvor: Nedeljnik

Srbima najbliži Hrvati, Bošnjaci pa Rumuni... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Adam Najstariji

pre 5 godina

Ako se pogleda rad "Standing at the Gateway to Europe - The Genetic Structure of Western Balkan Populations Based on Autosomal and Haploid Markers" na osnovu kog je pisan ovaj clanak, slika 5 vidi se da su Srbijancima najblizi Bosanci, pa Crnogorci, zatim Hrvati, pa tek onda Makedonci, pa Bugari, Rumuni, Kosovari, Gagauzi.

Na slici 3 vidi se da je vecina Hrvata iz Hrvatske grupisana sa vecinom Madara, dok je vecina Bosnjaka, Hrvata i Srba iz BiH izmedu njih i dela Srbijanaca. Drugi deo Srbijanaca grupisan sa vecinom Crnogoraca i delom Makedonaca. Drugi deo Makedonaca je izmedu Grka i Kosovara i Bugara, Rumuna i Gagauza. Analizirani Srbijanci su iz regiona Beograda, Hrvati iz Hrvatske iz regiona Zagreba i kopnene Hrvatske, Crnogorci iz Podgorice, Makedonci iz Skoplja, Kosovari ( Albanci) iz Pristine i Prizrena, Bosnjaci iz Sarajeva i Zavidovica, BiH Srbi iz Doboja i Banja Luke, BiH Hrvati iz Zepca, Maglaja, Mostara, Gruda, Livna i Capljine.

Na slici 2 vidi se da je kod svih Juznih Slovena najjaca istocno-evropska komponenta autosomalne DNK, koja ima maksimum medu Poljacima i Belorusima. Kod Kosovara jaca je kavkaska komponenta koja ima maksimum medu Gruzima i Jermenima. Kod svih Balkanaca na trecem mestu je juzno-evropska komponenta koja ima maksimum medu Baskima i Sardinijcima.

Matko

pre 5 godina

Rumunima kažete? Pa to je zato što su pravoslavni Vlasi tj. Rumunji posrbljeni preko SPC (staro ime Rumunije je Vlaška). Južni Hrvati imaju najviše “ilirskog” tj. starosjedilačkog gena “I” haplogrupe, dok sjeverni Hrvati imaju najviše slavenskog “R1a” haplogrupe. Hrvati imaju duplo više slavenskih gena od Srba, Hrvati oko 30% a Srbi manje od 15%. Hrvati imaju preko 45% “I” markera a Srbi manje od 30%. Razlike su vidljive ali ima i sličnosti. Može se reći da ima slučajeva da su dva Hrvata različitog markera ili dva Srbijanca različitog markera a da su ponekad Hrvat i Srbijanac istog markera. Sve je to interesantno ali ništa bitno neće promijeniti. Istrazivani su premali uzorci i nije istraživan etnički narod već stanovnici neke države pa i to povećava sličnost. U Hrvatskoj su u ionako mali uzorak ušli u obradu i manjine (Srbi, Madari, Bošnjaci), isto tako u Srbiji nisu analizirani samo etnićki Srbi već i pripadnici manjina (Hrvati, Mađari, Albanci, Romi, Vlasi). Premalo je podataka za neke velike zaključke, ali neke sličnosti vidimo i bez genetićke analize.

Никола87

pre 5 godina

Они народи за које сам сигуран да су моји преци су по оцу Срби, а по мајци Срби, Албанци-Тоске и Бугари. Колико је оних етничких припадности које имам у породичном стаблу а за које појма немам (и за које, иначе, и те како верујем да су присутне), то би тек била авантура открити. Не ради се само о томе да не постоји нешто као "чиста крв", већ је по мени баш разноликост оно што нас чини занимљивим. А и неко је давно добро рекао за наш народ: "управо и јесмо тако физички привлачна нација зато што су мешанци увек лепши од "чистунаца"". Једино ми је жао што немамо, као Амери нпр., могућности да листамо наша породична стабла све до, типа, 18. или 17. века,, и да имамо увид у сво то мноштво имена, порекла, биографија... Верујем да би доста Срба зинуло кад би открили извесне "нове" претке од пре 4 века.

Naucnik

pre 5 godina

Pazi sad! Prisustvo gena Kelta i Gota, a ne i Turaka. Malo su nam romantičniji Kelti i Goti.
(realno)

Da si malo obrazovaniji, znao bi da naucno istrazivanje (pod uslovom da je metodoloski odradjeno kako treba) ne poznaje termine poput romantizma. Prema tome, ako mislis da ova studija ima metodoloske nedostatke ili nenaucno tumaci rezultate, bilo bi zanimljivo cuti ih. U suprotnom tvoja pseudo-kritika se svodi na maliciozno lupetanje.

tocka

pre 5 godina

Međutim nakon 1000 godina odvojenosti gdje su se jedni mješali i živjeli sa Germanima, Mađarima, Talijanima (jedan manji dio i pod Turcima) , a drugi sa Turcima, Bugarima, Rumunjima i Albancima upitna je čistoća i postojanost i jednih i drugih.
Osim krvnog mješanja, jedni su bili pod potpuno drugim kulturnim, ekonomskim i društvenim utjecajem od drugih.
(logika)
A šta je Vojvodina i sa kim su se Srbi mešali u Vojvodini, sa Arapima i crncima jel tako?
Tebi na znanje to je trećina teritorije Srbije. Tebi na znanje jedino Vojvodina, deo Istre i Slovenije su u celom prošlom veku držali nivo pismenosti u skladu sa prosekom centralne Evrope. Za vas nisu ni znali da postojite.

fgdgfdgf

pre 5 godina

Koliko lupetanja o komentarima lica koji očito svesno lažu. Haplogrupa najčešća u Hercegovini, ali i među svim Južnim Slovenima izuzev Slovenaca,se ne pojavljuje među Albancima uopšte,a ovde se tvrdi da je i među njima najčešća. Vojvođanski Srbi uopšte nemaju neku specijalnu genetičku vezu sa slavonskim Hrvatima.

Minja

pre 5 godina

“Lupetanje na sve strane. Onog trenutka kad su se rod i pleme raslojili, kad je došlo do ujedinjavanja plemena i stvaranja naroda, u feudalno doba, jasno da teorije o tlu i krvi postaju smešne, a tek formiranjem nacija, u kapitalizmu, svako insistiranje na "istom poreklu" još su besmislenije. Ni religija, ni jezik, ne određuju naciju, jer je to istorijska kategorija koja se zasniva na ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom interesu, koji jednoj velikoj društvenoj zajednici osigurava život, sigurnost, odbranu interesa. Nacionalnost ne nastaju u krevetu, nego se stiče posle rođenja i odrastana, na osnovu osećanja pripadnosti jednoj društvenoj i državnoj zajednici. Zbog sukoba interesa javlja se i nacionalizam, ali samo u primitivnim nacionalnim sredinama i državama.”
(Ovo ne ide, okej, 7. jun 2018 21:31)

@
Inicijalna grupa koja čini narod (naciju) značajno je povezana krvi i tlom, ali prima i pridošlice s kojima se razvija i jezična a s vremenom i krvna veza. Država je najsnažniji oblik organizacije jednog naroda i koliko god bila moderna i dalje je narod određen krvi i tlom i ciljevima. Dio pridošlica se asimilira u narod, dio živi dobro integriran a dio vjekovima živi neasimiliran, a dio pokušava provesti svoje ciljeve koji su protivni ciljevima naroda na čiji teritorij su došli. Države su interesne zajednice. Hrvati i Srbi vječno različitih interesa i viđenja budućnosti.

Kome još nije jasno?

pre 5 godina

Vidite, geni nemaju nikakve veze sa narodom i nacijom. To su biološke teorije, na kojima se zasnivaju nakazne ideologije. Zamislite jedno "čisto" srpsko dete koje će, posle rođenja, usvojiti Francuzi, ili Nemci, ili bilo koja druga familija koja nije srpska, šta će to dete koje će odrastu tamo biti po nacionalnosti? Da li stvarno mislite da će on biti Srbin? Kako će on biti Srbin, ako nikada nije bio među Srbima, nego među Francuzima? Ne sumnjam ja da ću dobiti mnogo minusa, ali ja nisam kriv što nešto znam i priznajem da ne znam da guslam.

brkanje

pre 5 godina

90% komentatora brka babe i zabe, tj. nema pojam sta komentarise. Tekst govori o genetskom poreklu naroda, a ne o genetskom-krvnom srodstvu.

trojanski konjusar

pre 5 godina

Gomila gluposti svih pseudonaucnih vrsta. (Naucna metodologija - sta to bese?) BTW, Goti nikako ne mogu biti "osvajaci sa Zapada". Eventualno "osvajaci s Istoka". A poticu sa "Severa". (I ako postoji jedna danasnja kontinentalna evropska nacija koja nema bas nikakve veze s Gotima, onda su to Nemci! Bukvalno svi ostali, mozda s izuzetkom Albanaca, imaju vise veze s njima, cak i Madjari.)

Alexander

pre 5 godina

Pre par godina sam se testirao, haplogrupa mi je I2a1b-M423 (koja je najviše prisutna u Dalmaciji i Hercegovini, mada moja familija (sa očeve strane) 5 generacija (koliko mogu da potvrdim) živi već u Subotici)

Takođe sam dobio i rezultat svog regionalnog porekla: 49% Istočna Evropa, 20% Zapadna i Srednja Evropa, 12% Južna Evropa, 8% Arabija, 5% Mala Azija i 5% Jevrejska dijaspora.

Sve u svemu niko nije "čist" :) Ma šta mislili o svom poreklu.

Kiza

pre 5 godina

Znate, kada malo covek razmisli dolazi do zakljucka da su samo sloveni doziveli takvo raslojavanje kao ni jedni drugi narodi. Stalno tumarajuci prostorima nikako nisu uspevali da izdejstvuju neku homogenu celinu zbog kojekakvih razloga. Ono sto je najtragicnije u celoj prici je to sto su se podelili oko vere i time zauvek postali predmet manipulacije sto je danas mozda najizrazenije. Da li neko moze da zamisli prostor od Urala do Jadranskog mora naseljeni slovenima koji su homogeni kako verski tako i kulturoloski. Ne bi bilo sile danas koja bi mogla da im parira.

logika

pre 5 godina

Pa Hrvati i Srbi jesu dva plemena istog roda. Nešto kao dva brata iste majke. Njihova imena se jedino i spominju od najranijeg razdoblja (bez uvrede ostalim narodima) Dokaz tome je da do ulaska u zajedničku državu nikad nisu ni ratovali, nego dapače voljeli se sa značajnim pokretima za ujedinjenje.
Međutim nakon 1000 godina odvojenosti gdje su se jedni mješali i živjeli sa Germanima, Mađarima, Talijanima (jedan manji dio i pod Turcima) , a drugi sa Turcima, Bugarima, Rumunjima i Albancima upitna je čistoća i postojanost i jednih i drugih.
Osim krvnog mješanja, jedni su bili pod potpuno drugim kulturnim, ekonomskim i društvenim utjecajem od drugih.

Yugocinik

pre 5 godina

Nepotrebno izostavljeno:
"Ovo naravno pokazuje i svu besmislenost ratova u koje smo sebi svi dozvolili da budemo uvučeni."
(Jarilo, 7. jun 2018 20:14)

Upravo je tako Jarilo. Nasa je tragedija sto nas Juzne Slovene kroz istoriju nije porobio samo onaj ko to nije hteo, te su nam nametnute kojekakve religije zbog kojih sada imamo nekoliko primitivnih balkanskih plemena baziranih na veri koja misle da su automatski razliciti narodi, ako su im religije razlicite.

Jedan smo slovenski narod, imamo isti jezik, gramatiku, pismo, mentalitet i puno toga jos i sto je najvaznije GENE.

Sa Jugoslavijom smo imali epsku priliku da se konsolidujemo i trajno ujedinimo, ali religijsko slepilo je nadjacalo zdrav razum.

Mnogo smo jadni.

Nišlija

pre 5 godina

Živim i rođen sam u Nišu. Sva porodica koju poznajem je Srbija, Niš, Vranje, Sever Crne Gore, Metohija. Međutim, uradim Ancestry test koji mi pokaže da imam 32% Italijanskih gena sa područja Venecije i 59% slovenskih gena (Eastern Europe) sa područja Istre i Dalmacije. Pa vidi sad moje iznenađenje!

Branko

pre 5 godina

Sta je sada toliko sokantno u nalazu da smo genetski slicni (ali pomesanih gena svi redom). nacija je vise politicka i drustvena kulturna kategorija nastala sa razvojem drzava gde je etnicko DNK poreklo negde manje negde vise samo jedan pd faktora za nastajanje nacije. Stari Jevreji i Palestinci (da ne govorim o ostalim arapskim nacijama) imaju vise zajednickih gena a razlicite su nacije...sada su Jevreji svi koji su verski opredeljeni kao Jevreji bilo da su iz Afrike, Egipcani ili Etiopljani, plavi crni rasno znaci i genetski razliciti. Niko ovde nije nastao ni od koga nego su se drzave i nacije stvarale u ukrupnjavale pri tom dajuci imena tada vladujucih plemena ili nekim drugim putem...ova istrazivanja su najvise radi istrazivanja daleke istorije (jedan odindikatora sta se desavalo) nego za prebrojavanje krvnih zrnaca radi neke nacionalne superiornosti ili pretenzija u danasnje vreme.

realno

pre 5 godina

"Teza o navodnom mešanju sa Turcima usled četvorovekovnog ropstva pod Otomanskom imperijom (pothranjena i famoznim, bizarnim i užasnim „pravilom prve bračne noći") potpuno je oborena genetskim rezultatima (Kovacevic, Tambets, Ilumae, 2014).
S druge strane, genetski zapis našeg naroda ukazuje i na "prisustvo" različitih osvajača sa Zapada, pre svega Kelta i Gota, ali ne u bitnoj meri."

Pazi sad! Prisustvo gena Kelta i Gota, a ne i Turaka. Malo su nam romantičniji Kelti i Goti.

Powerslave

pre 5 godina

(aleks, 7. jun 2018 19:25)

Naravno, i ne samo to. Srbi iz Vojvodine i Hrvati iz Slavonije imaju vrlo sličan naglasak, slične običaje, sličan mentalitet, način života pa i sličnu (zajedničku) istoriju. Ovakve stvari ne poznaju državne granice.

Ovo ne ide, okej

pre 5 godina

Lupetanje na sve strane. Onog trenutka kad su se rod i pleme raslojili, kad je došlo do ujedinjavanja plemena i stvaranja naroda, u feudalno doba, jasno da teorije o tlu i krvi postaju smešne, a tek formiranjem nacija, u kapitalizmu, svako insistiranje na "istom poreklu" još su besmislenije. Ni religija, ni jezik, ne određuju naciju, jer je to istorijska kategorija koja se zasniva na ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom interesu, koji jednoj velikoj društvenoj zajednici osigurava život, sigurnost, odbranu interesa. Nacionalnost ne nastaju u krevetu, nego se stiče posle rođenja i odrastana, na osnovu osećanja pripadnosti jednoj društvenoj i državnoj zajednici. Zbog sukoba interesa javlja se i nacionalizam, ali samo u primitivnim nacionalnim sredinama i državama.

tocka

pre 5 godina

Konačno jedan smislen članak na ovu temu, a ne razne stvari koje nam se serviraju sa sajtova u stilu Trećeg oka.
I konačno da se dotakne neko tog lažnog naziva Ilirski, koji nije ništa drugo do toga kako su Grci i Rimljani nazivali Slovene i ostale narode na prostorima istočnog rimskog carstva.

svismoistiidrugaciji

pre 5 godina

Ne zaboravite da ste vi jedinsntvena osoba i nosite svoj genetski kod a ne drzavni, to je samo prosek...Ako vam je deda sa kosova, baba iz rumunije, ili neki vasi preci kao pleme se pridruzili srbima vi cete imati drugacije rezultate na testu....morate se tesirati pojedinacno da bi znali kom narodu ste najblizi i koji ''kod'' nosite. Bilo bi interesantno testirati porodice po selima dosta istorije bi se otkrilo odakle je ko dosao...

bgd

pre 5 godina

"pogresnonazvan ilirskim", a onda citianje naucnih radova koji govore da smo samo 15% sloveni a ostatak I2a-Din, tj iliri, koji su bili isti narod kao tracani i dacani tj preci danasnjih rumuna i bugara. Znaci na kraju krajeva ipak je Srbija mnogo vestackija tvorevina nego Jugoslavija?

pametnjakovic

pre 5 godina

Nije ovde u pitanju prebrojavanje krvnih zrnaca vec cinjenica da su svi narodi na ovoj teritoriji genetski slicni. Druga stvar je sto ljude za razliku od zivotinja osim genetskog nasledja definise i kulturno nasledje, a to je jezik, vera i obicaji. Na zalost medju nama nema dovoljno pametnih ljudi da istrazi i kulturno nasledje, uveren sam da bi se i tu naslo da smo mnogo slicniji nego sto mislimo. Ono sto nas najvise razdvaja je vera i to je ono sto ovaj Balkan cini prokletim

Kole

pre 5 godina

Najveci procenat I haplogrupe imaju stanovnici Herecgovine i Crne Gore. Taj procenat blago opada ka Bosni, Hrvatskoj, Srbiji. Druga grupa naroda sa ovako visokim procentom I haplogrupe su skandinavci. I haplogrupa se smatra haplogrupom praevropljana. Tako da mozda i nije glupost kad mi ovde kazemo da smo najstariji narod lol. Uz skandinavce naravno. Mada je cudno na koji nacin smo se razdvojili na totalne suprotne delove Evrope.

Samo kazem

pre 5 godina

Mislim da nema u CG niti jedne porodice koja nema neke rodbinske veze u Srbiji i obrnuto...Toliko se stanovnistvo izmijesalo da je potpuno van logike reci da su nam Rumuni blizi nego ljudi u Crnoj Gori...Da ne pricam o migracijama iz CG ka SRB! Ne znam sta je autor htio da postigne ovakvim istrazivanjem ali neke stvari ne piju vodu...
Jedina razlika izmedju Srba i naroda u CG je taj sto su Srbi PRETEZNO mesavina Dinaraca,Slovena i KELTA,dok je narod u CG PRETEZNO mesavina Dinaraca,Slovena i Ilira...Sve se svodi na narod koji su u tom podrucju zahvatile sada vec dvije nezavisne drzave...U CG su to Iliri (Primorje,centralna CG i Vasojevici) dok su u Srbiji u pitanju Kelti (Vojvodina i oblast oko Dunava) To je ta varijabla koju je mesanje stanovnistva sa obje strane granice skoro u potpunosti neutralisalo...

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

Ovde ima mnogo nerešenih pitanja. Nijedno istraživanje ovog tipa nije i ne može da prikazuje stvarnu sliku jer nije urađeno istraživanje na uzorku od 100% Populacije. Prosto je nemoguće odrediti koga uzorkovati, a koga ne i gde kada se radi o istraživanju istorijta populacija. Tako da kakvu god metodologiju da imali uzorak će biti nasumičan i nemoguće je dati tačane podatake.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Antropolog, 7. jun 2018 20:36)

Ne mora da se uradi istrazivanje na 100 % uzorka jer sin, braca, otac, sric, deda, pradeda... imaju istu haplogrupu. Uradis analizu jednom muskom clanu porodice, uradio si je svim muskim clanovima, i unazad i unapred u vremenu.
U istrazivanju porekla naroda rezultat genetickog istrazivanja izolovan i sam po sebi nema nikakvu vaznost, zato je istrazivanje multidisciplinarno, pa kad se ukljuce istorija, arheologija, antropologija, lingvistika... dobije se slika. Genetika je egzaktna oblast i lepo potvrdi ili opovrgne dosadasnja znanja.

Lalos

pre 5 godina

Ni jedan Srbin niti jedan Hrvat ima da vam prizna istraživanja. Sve ljudi dobro rekli, ali religija jača od mozga u našim krajevima, a posle kažu da nisu sekte?!

istoricar

pre 5 godina

Nick,

Gluposti koje drugi pisu? a ti nisi ukapirao da je poenta da ne postoji ni srpski ni hrvatski ni bosnjacki gen nego smo svi evaluirali mesanjem id. Po cemu su onda bilo ko Srbi i Hrvati ili Bosnjaci, zasro nismo bili jedna nacija ko Nemci na primer - pa to je jeasno - nacija nije samo etnicka DNK kategorija narocito kod nas nego i istorijska politicka, drustvena religija u velikoj meri u periodima sazrevanja nacija. Vise nego geni...zato svaka tvrdnja kako smo svi Srbi ili nastali od Srba je smesna u svetlu sazanja koja dobijamo analizom halpo-grupa koja izmedju ostalog pomazu kod rekunstrukcija migracija...

marko

pre 5 godina

Ген, халпогрупа, или како већ хоћете који је најдоминатнији код Срба са неких око 40%, је код људи из Херцеговине и Црне горе доминантан са неких преко 60%, дакле јасно како дан. Исти тај ген који је код Срба најдоминантији је истовремено и код осталих балканских народа, чак и код Албанаца, за које се зна одакле и кад су дошли, тако да толико о оном њиховом илирском пореклу. Чињеница је да је одувек било људи на овим просторима, и одатле код нас и гени од што неко написа Винче, а виде се трагови од неких 10 хиљада година раније од Анадолије, и то највише у централној Србији. И то је то, наука доказала ко смо, и ко су нам комшије.

PeruN

pre 5 godina

Svi su balkanski narodi u sebe asimilovali starosjedioce,u sličaju Hrvata,Bošnjaka,Srba i Crnogoraca mahom Iliro-Romane,poznatije u srednjem vijeku kao Vlasi,to su zapravo ti kršni dinarci kojima se danas diče ovi narodi,isti oni koji su vijekovima i prije Rimljana živjeli stočarskim polunomadskim životom.Tako su u 19 vijeku od Vlaha pravoslavaca postali Srbi,od Vlaha katolika Hrvati i od Vlaha muslimana današnji Bošnjaci.E sad da li se može mitovima i kvaziistorijom pobijati genetika,zavisi od stepena nacionalne zatucanosti i zagriženosti.Znam da se srpski nacionalisti ježe na pomen Vlaha i njihov ogroman doprinost stvaranju modernog srpskog nacionalnog bića,toliko se ježe,da su ih proglasili klasom stočara,a ne zapravo etničkom grupom koja je jasno distinktivna kod sve srednjovjekovne podatke i dokumenta.

olja

pre 5 godina

Samo kazem@
Nisam citala tekst u Nedeljniku, ali pretpostavljam da autor ne spominje Crnogorce jer ih vidi ih kao Srbe. Geografska odrednica tu ne igra nikakvu ulogu. Jedan narod moze da zivi u vise drzava i da ima nekih medjusobnih razlika u mentalitetu, narjecjima i dr. Tako je i kod Nijemaca (i mnogih drugih), svi Nijemci, a medju njima postoje razlike u zavisnosti od regije u kojoj zive.

Janko

pre 5 godina

Opet spinovanje Germanske teorije o doseljavanju Slovena na Balkan. Pa sami ste u tekstu naveli da imamo 10% genetike sa Ukrajincima a i dalje se potura prica da smo se odatle doselili. Dosta vise tih nebuloza. Srbi su oduvek bili starosedeoci Balkana.

Somborac

pre 5 godina

Pa naravno, nista cudno! Srbi iz Vojvodine imaju identican DNK kao Hrvati iz Slavonije i slicniji su jedni drugima nego ljudima iz Splita ili Nisa.
(aleks)

Dobro primeceno, sto daje dodatne argumente da su 'Hrvati iz Slavonije' promenili veru ne tako davno.

Antropolog

pre 5 godina

Ovde ima mnogo nerešenih pitanja. Nijedno istraživanje ovog tipa nije i ne može da prikazuje stvarnu sliku jer nije urađeno istraživanje na uzorku od 100% Populacije. Prosto je nemoguće odrediti koga uzorkovati, a koga ne i gde kada se radi o istraživanju istorijta populacija. Tako da kakvu god metodologiju da imali uzorak će biti nasumičan i nemoguće je dati tačane podatake.

Jarilo

pre 5 godina

Ne bih se složio sa naslovom. Hrvati su kulturološki 10 godina ispred nas i maltene deo Zapadne Evrope. Svidelo se nekom ili ne, nama su Bugari najsličniji, pogotovo ljudima sa juga :
isti mentalitet, stanje svesti, plate...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nišlija, 7. jun 2018 19:31)

Nisi ni odmakao od naslova..Tvoj komentar nema nikakve veze sa tekstom, nego ponavlja poznate šovinističke stereotipe nacionalističkih krugova iz susedstva , Hrvatske. Ko o čemu takvi o " zapadu ". A tipični Balkanci..


Ljudi koji se razumeju u ovu oblast pretpostavljam da mogu da izvuku jasne zaključke iz ovakvih istraživanja. Ona sigurno jako pomažu istoričarima da razreše neke dileme..

Kao laiku, meni je ovako nešto očekivano. Stanovništvo se kako je rastao pritisak Osmanlija na ove prostore pomeralo sve zapadnije i severnije. Poznato je npr. da Mađari imaju veći procenat ljudi sa R1a1 haplotipom ( preko 40% ) , koji se smatra tipično "slovenskim" od Srba, Hrvata i Bošnjaka.. To je posledica asimilacije stanovništva koje se zateklo na teritoriji Ugarske, ali i migracija iz srednjovekovne Srbije i Bosne.

O ranijim periodima da i ne govorimo , kao i pomeranju stočara starosedelaca sa planina u niže krajeva i postepenom sloveniziranju . Voleo bih kada bi neko stručan ovde napisao neki razumljiv kratak zaključak.

Ovo naravno pokazuje i svu besmislenost ratova u koje smo sebi svi dozvolili da budemo uvučeni.

Bentli

pre 5 godina

(Nišlija, 7. jun 2018 19:31)
Znao sam da se u ekonomiji može reći da je neko ekonomski 10, 50 i tako dalje godina ispred i napredniji ali mi je ovo prvi put da čujem da se i kultorološki mjeri vrijeme u godinama. Kad kažeš Srbi to je širok pojam kao i kod Hrvata i kod nas postoje regionalne razlike. Pa tako oni iz Niša i sa juga Srbije možda kako ti veliš i jesu sličniji po mentalitetu Bugarima ali Srbi iz Vojvodine, BiH, CG i Hrvatske nisu bliski sa njima osim što dijele istu vjeru tj. pravoslavlje. Meni je sasvim dovoljan dokaz kao Srbinu iz Hrvatske da u Hrvatskoj niko od većinskog stanovništva ne zna što sam ja po nacionalnosti zbog mojeg fizičkog izgleda jer nema nikakve razlike između Srba i Hrvata po tom pitanju.

Singe

pre 5 godina

Samo otkud najmanje slicni Crnogorci? Nigde veze. Prvo, najmanje 40% danasnje Srbije su doseljenici iz CG i Hercegovine, gde apsolutno isti narod, i do pre 20 godina u ogromnoj vecini su se izjasnjavali Srbima. Ko je i sta merio nije jasno, ali samo ova cinjenica baca sumnju na tekst. Za Hrvate i Bosnjake se slazem. Uz Srbe su samo kao nacija na Balkanu pre milenijuma pominjani Hrvati ali se navodilo da imaju istovetno poreklo sa Srbima. Bosnjaci su nastali od ova dva naroda, i naravno da imaju istu genetsku grupu...

zvali smo se Srbima

pre 5 godina

Nismo se mi niotkuda doseljavali, mi smo oduvek ovde na ovim prostorima! Ceo taj teritorijaln pojas od Balkana i sredozemlja pa preko dela centralne Evrope do istočne Evrope i Evro-Azije (bar prva trećina azijskog kontinenta) bila je naseljena jednim istim narodom koga mi danas zbirnim imenom zovemo Sloveni. Povremene seobe manjih razmera, odnosno migracije u okviru tog prostora su se stalno dešavale i zavisile su od uslova za život, poput vremenskih prilika i nepogoda, suše, gladi, ratova, bolesti i slično, ali generalno nikada nije bilo većih i suštinskih pomeranja, ceo taj potez od Triglava do Kamčatke pripada Slovenima. To famozno navidno doseljavanje Slovena na Balkan može biti da je samo jedna od poslednjih ili poslednja migracija našeg stanovništva u okviru jedinstvenog prostora jednog te istog naroda.

aleks

pre 5 godina

Pa naravno, nista cudno! Srbi iz Vojvodine imaju identican DNK kao Hrvati iz Slavonije i slicniji su jedni drugima nego ljudima iz Splita ili Nisa.

Nick

pre 5 godina

Toliko gluposti na tako malom prostoru odavno nisam pročitao. Posebno je zanimljiva naslovna strana novina (valjda da "opseni" prostotu), po kojoj su Srbima najbliži Hrvati i Bošnjaci (što je, naravno, potpuno logično), "pa Makedonci koji su isti kao Bugari. Pa tek onda Cnogorci." Posebno "zadivljuje" ova poslednja polurečenca, pogotovu ako se ima u vidu da su, istorijski posmatrano, takoreći do juče SVI Crnogorci bili Srbi (kao što su to mnogi i danas) i da je najmanje četvrtina današnje Srbije naseljena stanovništvom sa prostora koji pripada Crnoj Gori (u današnjim granicama). Slučajno sam, pre ovoga, završio čitanje jedne Đilasove knjige, u kojoj, potpuno drugim povodom, stoji: "Ako se i Crnogorci pridodaju Srbima, jer i jesu deo srpskog naroda, onda broj Srba inforbirovaca toliko premašuje sve ostale." (Milovan Đilas, "Vlast", str. 193)...

Blazo

pre 5 godina

U istom tekstu pominjati "seobe" i najzastupljeniju haplogrupu u jednoj recenici je kontradiktorno. Recimo da su seobe postojale, i da su Sloveni pokorili domicilno stanovnistvo. Domicilno stanovnistvo bi zbog neprijateljskih moralo da se povuce u zabacenije krajeve. Kako onda bas u tim zabitima imamo vecu zastupljenost dinarske haplogrupe? Kako se u tim krjevima odrzao jezik? Koje su to obrazovne instituticije u mracnom srednjem veku postojala da ljudi zaborave maternji jezik?
Drugo, pricati da su crveno, belo plava slovenske boje je jos jedna glupost. Petar Veliki, ruski car, je pozajmio boje od Holandjana, a mi od Rusa. Ni Poljaci ne koriste sve boje, Bugari imaju i zelenu.

Nišlija

pre 5 godina

Ne bih se složio sa naslovom. Hrvati su kulturološki 10 godina ispred nas i maltene deo Zapadne Evrope. Svidelo se nekom ili ne, nama su Bugari najsličniji, pogotovo ljudima sa juga :
isti mentalitet, stanje svesti, plate...

Kiza

pre 5 godina

Srbima su genetski najblizi Poljaci. 1971 u Poljskoj je izdata knjiga Voitceka Lipskog istoricara, i velikog poznavaoca Slovensih naroda u kojem navodi da su bezmalo Srbi i Poljaci isti narod ali sa razlicitom verom. Da su bili deo istog plemena.... itd, itd.....Koga interesuje imam tu knjigu koju je moj deda dobio prevedenu na nas jezik i originalnu Poljsku verziju, dok je sluzbovao u Jugoslovenskoj ambasadi u Poljskoj od 1974 do 1978. U knjizi ima i analiza bliskosti Srba i Rusa, Rusa i Poljaka, jednom recju svih slovenskih naroda...Sjajna knjiga.

Boske

pre 5 godina

Seobe Srba su stvarno postojale, samo im je smjer bio suprotan od onog koji propagira jos uvijek zvanicna srpska istoriografija. Srbi su starosjedioci na Helmskom poluostrvu i od njih poticu svi ostali Sloveni, ali i ne samo oni. Haplogrupe, pored mnogih antickih i srednjovjekovnih istoricara i izvora, to i definitivno potvrdjuju.

SaleTzar

pre 5 godina

Haplogrupa I2a je autohtona na ovim podrucijima i nju su takodje najvise posedovali stanovnici tzv Vincanske civilizacije koja se prostirala na ovim podrucijima pa sve do danasnje Ukrajine.....Cak i ova teza da su Sloveni dosli ovde u 7 veku je moguca ali to onda vrlo verovatno znaci veci "upliv"R1a haplogrupe na Balkan/Helm....E sad Kad su tzv Srbi dosli i da li su vec bili ovde to je pitanje koje je manje bitno jer je to samo jedan NAZIV za ljude koji su prihvatili oni koji zive na ovim prostorima bas kao sto smo mi onako nestrucno krstili najvecu Civilizaciju od pre 7 hiljada godina Vincanskom jer nemamo pojma ko su i kako su oni sebe nazivali...pozz

janbo

pre 5 godina

Imate kod nas forum i sajt poreklo i sve testirane do sada. Srbi su haplogrupa I nekih 45-50%, zatim R i E svaka po 15-20% ima i J sto je tipična za bliski istok ona je oko 10%. Inače smo po svemu slični svim ostalim Slovenima, pa i Baltičkim narodima..Sve što ima kod njih ima i kod nas. Turski uticaj je smešan..

janbo

pre 5 godina

Imate kod nas forum i sajt poreklo i sve testirane do sada. Srbi su haplogrupa I nekih 45-50%, zatim R i E svaka po 15-20% ima i J sto je tipična za bliski istok ona je oko 10%. Inače smo po svemu slični svim ostalim Slovenima, pa i Baltičkim narodima..Sve što ima kod njih ima i kod nas. Turski uticaj je smešan..

Bentli

pre 5 godina

(Nišlija, 7. jun 2018 19:31)
Znao sam da se u ekonomiji može reći da je neko ekonomski 10, 50 i tako dalje godina ispred i napredniji ali mi je ovo prvi put da čujem da se i kultorološki mjeri vrijeme u godinama. Kad kažeš Srbi to je širok pojam kao i kod Hrvata i kod nas postoje regionalne razlike. Pa tako oni iz Niša i sa juga Srbije možda kako ti veliš i jesu sličniji po mentalitetu Bugarima ali Srbi iz Vojvodine, BiH, CG i Hrvatske nisu bliski sa njima osim što dijele istu vjeru tj. pravoslavlje. Meni je sasvim dovoljan dokaz kao Srbinu iz Hrvatske da u Hrvatskoj niko od većinskog stanovništva ne zna što sam ja po nacionalnosti zbog mojeg fizičkog izgleda jer nema nikakve razlike između Srba i Hrvata po tom pitanju.

aleks

pre 5 godina

Pa naravno, nista cudno! Srbi iz Vojvodine imaju identican DNK kao Hrvati iz Slavonije i slicniji su jedni drugima nego ljudima iz Splita ili Nisa.

Kiza

pre 5 godina

Srbima su genetski najblizi Poljaci. 1971 u Poljskoj je izdata knjiga Voitceka Lipskog istoricara, i velikog poznavaoca Slovensih naroda u kojem navodi da su bezmalo Srbi i Poljaci isti narod ali sa razlicitom verom. Da su bili deo istog plemena.... itd, itd.....Koga interesuje imam tu knjigu koju je moj deda dobio prevedenu na nas jezik i originalnu Poljsku verziju, dok je sluzbovao u Jugoslovenskoj ambasadi u Poljskoj od 1974 do 1978. U knjizi ima i analiza bliskosti Srba i Rusa, Rusa i Poljaka, jednom recju svih slovenskih naroda...Sjajna knjiga.

Jarilo

pre 5 godina

Ne bih se složio sa naslovom. Hrvati su kulturološki 10 godina ispred nas i maltene deo Zapadne Evrope. Svidelo se nekom ili ne, nama su Bugari najsličniji, pogotovo ljudima sa juga :
isti mentalitet, stanje svesti, plate...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nišlija, 7. jun 2018 19:31)

Nisi ni odmakao od naslova..Tvoj komentar nema nikakve veze sa tekstom, nego ponavlja poznate šovinističke stereotipe nacionalističkih krugova iz susedstva , Hrvatske. Ko o čemu takvi o " zapadu ". A tipični Balkanci..


Ljudi koji se razumeju u ovu oblast pretpostavljam da mogu da izvuku jasne zaključke iz ovakvih istraživanja. Ona sigurno jako pomažu istoričarima da razreše neke dileme..

Kao laiku, meni je ovako nešto očekivano. Stanovništvo se kako je rastao pritisak Osmanlija na ove prostore pomeralo sve zapadnije i severnije. Poznato je npr. da Mađari imaju veći procenat ljudi sa R1a1 haplotipom ( preko 40% ) , koji se smatra tipično "slovenskim" od Srba, Hrvata i Bošnjaka.. To je posledica asimilacije stanovništva koje se zateklo na teritoriji Ugarske, ali i migracija iz srednjovekovne Srbije i Bosne.

O ranijim periodima da i ne govorimo , kao i pomeranju stočara starosedelaca sa planina u niže krajeva i postepenom sloveniziranju . Voleo bih kada bi neko stručan ovde napisao neki razumljiv kratak zaključak.

Ovo naravno pokazuje i svu besmislenost ratova u koje smo sebi svi dozvolili da budemo uvučeni.

Singe

pre 5 godina

Samo otkud najmanje slicni Crnogorci? Nigde veze. Prvo, najmanje 40% danasnje Srbije su doseljenici iz CG i Hercegovine, gde apsolutno isti narod, i do pre 20 godina u ogromnoj vecini su se izjasnjavali Srbima. Ko je i sta merio nije jasno, ali samo ova cinjenica baca sumnju na tekst. Za Hrvate i Bosnjake se slazem. Uz Srbe su samo kao nacija na Balkanu pre milenijuma pominjani Hrvati ali se navodilo da imaju istovetno poreklo sa Srbima. Bosnjaci su nastali od ova dva naroda, i naravno da imaju istu genetsku grupu...

Nišlija

pre 5 godina

Ne bih se složio sa naslovom. Hrvati su kulturološki 10 godina ispred nas i maltene deo Zapadne Evrope. Svidelo se nekom ili ne, nama su Bugari najsličniji, pogotovo ljudima sa juga :
isti mentalitet, stanje svesti, plate...

zvali smo se Srbima

pre 5 godina

Nismo se mi niotkuda doseljavali, mi smo oduvek ovde na ovim prostorima! Ceo taj teritorijaln pojas od Balkana i sredozemlja pa preko dela centralne Evrope do istočne Evrope i Evro-Azije (bar prva trećina azijskog kontinenta) bila je naseljena jednim istim narodom koga mi danas zbirnim imenom zovemo Sloveni. Povremene seobe manjih razmera, odnosno migracije u okviru tog prostora su se stalno dešavale i zavisile su od uslova za život, poput vremenskih prilika i nepogoda, suše, gladi, ratova, bolesti i slično, ali generalno nikada nije bilo većih i suštinskih pomeranja, ceo taj potez od Triglava do Kamčatke pripada Slovenima. To famozno navidno doseljavanje Slovena na Balkan može biti da je samo jedna od poslednjih ili poslednja migracija našeg stanovništva u okviru jedinstvenog prostora jednog te istog naroda.

Blazo

pre 5 godina

U istom tekstu pominjati "seobe" i najzastupljeniju haplogrupu u jednoj recenici je kontradiktorno. Recimo da su seobe postojale, i da su Sloveni pokorili domicilno stanovnistvo. Domicilno stanovnistvo bi zbog neprijateljskih moralo da se povuce u zabacenije krajeve. Kako onda bas u tim zabitima imamo vecu zastupljenost dinarske haplogrupe? Kako se u tim krjevima odrzao jezik? Koje su to obrazovne instituticije u mracnom srednjem veku postojala da ljudi zaborave maternji jezik?
Drugo, pricati da su crveno, belo plava slovenske boje je jos jedna glupost. Petar Veliki, ruski car, je pozajmio boje od Holandjana, a mi od Rusa. Ni Poljaci ne koriste sve boje, Bugari imaju i zelenu.

Nick

pre 5 godina

Toliko gluposti na tako malom prostoru odavno nisam pročitao. Posebno je zanimljiva naslovna strana novina (valjda da "opseni" prostotu), po kojoj su Srbima najbliži Hrvati i Bošnjaci (što je, naravno, potpuno logično), "pa Makedonci koji su isti kao Bugari. Pa tek onda Cnogorci." Posebno "zadivljuje" ova poslednja polurečenca, pogotovu ako se ima u vidu da su, istorijski posmatrano, takoreći do juče SVI Crnogorci bili Srbi (kao što su to mnogi i danas) i da je najmanje četvrtina današnje Srbije naseljena stanovništvom sa prostora koji pripada Crnoj Gori (u današnjim granicama). Slučajno sam, pre ovoga, završio čitanje jedne Đilasove knjige, u kojoj, potpuno drugim povodom, stoji: "Ako se i Crnogorci pridodaju Srbima, jer i jesu deo srpskog naroda, onda broj Srba inforbirovaca toliko premašuje sve ostale." (Milovan Đilas, "Vlast", str. 193)...

Kome još nije jasno?

pre 5 godina

Vidite, geni nemaju nikakve veze sa narodom i nacijom. To su biološke teorije, na kojima se zasnivaju nakazne ideologije. Zamislite jedno "čisto" srpsko dete koje će, posle rođenja, usvojiti Francuzi, ili Nemci, ili bilo koja druga familija koja nije srpska, šta će to dete koje će odrastu tamo biti po nacionalnosti? Da li stvarno mislite da će on biti Srbin? Kako će on biti Srbin, ako nikada nije bio među Srbima, nego među Francuzima? Ne sumnjam ja da ću dobiti mnogo minusa, ali ja nisam kriv što nešto znam i priznajem da ne znam da guslam.

SaleTzar

pre 5 godina

Haplogrupa I2a je autohtona na ovim podrucijima i nju su takodje najvise posedovali stanovnici tzv Vincanske civilizacije koja se prostirala na ovim podrucijima pa sve do danasnje Ukrajine.....Cak i ova teza da su Sloveni dosli ovde u 7 veku je moguca ali to onda vrlo verovatno znaci veci "upliv"R1a haplogrupe na Balkan/Helm....E sad Kad su tzv Srbi dosli i da li su vec bili ovde to je pitanje koje je manje bitno jer je to samo jedan NAZIV za ljude koji su prihvatili oni koji zive na ovim prostorima bas kao sto smo mi onako nestrucno krstili najvecu Civilizaciju od pre 7 hiljada godina Vincanskom jer nemamo pojma ko su i kako su oni sebe nazivali...pozz

Yugocinik

pre 5 godina

Nepotrebno izostavljeno:
"Ovo naravno pokazuje i svu besmislenost ratova u koje smo sebi svi dozvolili da budemo uvučeni."
(Jarilo, 7. jun 2018 20:14)

Upravo je tako Jarilo. Nasa je tragedija sto nas Juzne Slovene kroz istoriju nije porobio samo onaj ko to nije hteo, te su nam nametnute kojekakve religije zbog kojih sada imamo nekoliko primitivnih balkanskih plemena baziranih na veri koja misle da su automatski razliciti narodi, ako su im religije razlicite.

Jedan smo slovenski narod, imamo isti jezik, gramatiku, pismo, mentalitet i puno toga jos i sto je najvaznije GENE.

Sa Jugoslavijom smo imali epsku priliku da se konsolidujemo i trajno ujedinimo, ali religijsko slepilo je nadjacalo zdrav razum.

Mnogo smo jadni.

logika

pre 5 godina

Pa Hrvati i Srbi jesu dva plemena istog roda. Nešto kao dva brata iste majke. Njihova imena se jedino i spominju od najranijeg razdoblja (bez uvrede ostalim narodima) Dokaz tome je da do ulaska u zajedničku državu nikad nisu ni ratovali, nego dapače voljeli se sa značajnim pokretima za ujedinjenje.
Međutim nakon 1000 godina odvojenosti gdje su se jedni mješali i živjeli sa Germanima, Mađarima, Talijanima (jedan manji dio i pod Turcima) , a drugi sa Turcima, Bugarima, Rumunjima i Albancima upitna je čistoća i postojanost i jednih i drugih.
Osim krvnog mješanja, jedni su bili pod potpuno drugim kulturnim, ekonomskim i društvenim utjecajem od drugih.

Boske

pre 5 godina

Seobe Srba su stvarno postojale, samo im je smjer bio suprotan od onog koji propagira jos uvijek zvanicna srpska istoriografija. Srbi su starosjedioci na Helmskom poluostrvu i od njih poticu svi ostali Sloveni, ali i ne samo oni. Haplogrupe, pored mnogih antickih i srednjovjekovnih istoricara i izvora, to i definitivno potvrdjuju.

Alexander

pre 5 godina

Pre par godina sam se testirao, haplogrupa mi je I2a1b-M423 (koja je najviše prisutna u Dalmaciji i Hercegovini, mada moja familija (sa očeve strane) 5 generacija (koliko mogu da potvrdim) živi već u Subotici)

Takođe sam dobio i rezultat svog regionalnog porekla: 49% Istočna Evropa, 20% Zapadna i Srednja Evropa, 12% Južna Evropa, 8% Arabija, 5% Mala Azija i 5% Jevrejska dijaspora.

Sve u svemu niko nije "čist" :) Ma šta mislili o svom poreklu.

Naucnik

pre 5 godina

Pazi sad! Prisustvo gena Kelta i Gota, a ne i Turaka. Malo su nam romantičniji Kelti i Goti.
(realno)

Da si malo obrazovaniji, znao bi da naucno istrazivanje (pod uslovom da je metodoloski odradjeno kako treba) ne poznaje termine poput romantizma. Prema tome, ako mislis da ova studija ima metodoloske nedostatke ili nenaucno tumaci rezultate, bilo bi zanimljivo cuti ih. U suprotnom tvoja pseudo-kritika se svodi na maliciozno lupetanje.

Kiza

pre 5 godina

Znate, kada malo covek razmisli dolazi do zakljucka da su samo sloveni doziveli takvo raslojavanje kao ni jedni drugi narodi. Stalno tumarajuci prostorima nikako nisu uspevali da izdejstvuju neku homogenu celinu zbog kojekakvih razloga. Ono sto je najtragicnije u celoj prici je to sto su se podelili oko vere i time zauvek postali predmet manipulacije sto je danas mozda najizrazenije. Da li neko moze da zamisli prostor od Urala do Jadranskog mora naseljeni slovenima koji su homogeni kako verski tako i kulturoloski. Ne bi bilo sile danas koja bi mogla da im parira.

Somborac

pre 5 godina

Pa naravno, nista cudno! Srbi iz Vojvodine imaju identican DNK kao Hrvati iz Slavonije i slicniji su jedni drugima nego ljudima iz Splita ili Nisa.
(aleks)

Dobro primeceno, sto daje dodatne argumente da su 'Hrvati iz Slavonije' promenili veru ne tako davno.

brkanje

pre 5 godina

90% komentatora brka babe i zabe, tj. nema pojam sta komentarise. Tekst govori o genetskom poreklu naroda, a ne o genetskom-krvnom srodstvu.

Nišlija

pre 5 godina

Živim i rođen sam u Nišu. Sva porodica koju poznajem je Srbija, Niš, Vranje, Sever Crne Gore, Metohija. Međutim, uradim Ancestry test koji mi pokaže da imam 32% Italijanskih gena sa područja Venecije i 59% slovenskih gena (Eastern Europe) sa područja Istre i Dalmacije. Pa vidi sad moje iznenađenje!

Ovo ne ide, okej

pre 5 godina

Lupetanje na sve strane. Onog trenutka kad su se rod i pleme raslojili, kad je došlo do ujedinjavanja plemena i stvaranja naroda, u feudalno doba, jasno da teorije o tlu i krvi postaju smešne, a tek formiranjem nacija, u kapitalizmu, svako insistiranje na "istom poreklu" još su besmislenije. Ni religija, ni jezik, ne određuju naciju, jer je to istorijska kategorija koja se zasniva na ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom interesu, koji jednoj velikoj društvenoj zajednici osigurava život, sigurnost, odbranu interesa. Nacionalnost ne nastaju u krevetu, nego se stiče posle rođenja i odrastana, na osnovu osećanja pripadnosti jednoj društvenoj i državnoj zajednici. Zbog sukoba interesa javlja se i nacionalizam, ali samo u primitivnim nacionalnim sredinama i državama.

Powerslave

pre 5 godina

(aleks, 7. jun 2018 19:25)

Naravno, i ne samo to. Srbi iz Vojvodine i Hrvati iz Slavonije imaju vrlo sličan naglasak, slične običaje, sličan mentalitet, način života pa i sličnu (zajedničku) istoriju. Ovakve stvari ne poznaju državne granice.

svismoistiidrugaciji

pre 5 godina

Ne zaboravite da ste vi jedinsntvena osoba i nosite svoj genetski kod a ne drzavni, to je samo prosek...Ako vam je deda sa kosova, baba iz rumunije, ili neki vasi preci kao pleme se pridruzili srbima vi cete imati drugacije rezultate na testu....morate se tesirati pojedinacno da bi znali kom narodu ste najblizi i koji ''kod'' nosite. Bilo bi interesantno testirati porodice po selima dosta istorije bi se otkrilo odakle je ko dosao...

tocka

pre 5 godina

Međutim nakon 1000 godina odvojenosti gdje su se jedni mješali i živjeli sa Germanima, Mađarima, Talijanima (jedan manji dio i pod Turcima) , a drugi sa Turcima, Bugarima, Rumunjima i Albancima upitna je čistoća i postojanost i jednih i drugih.
Osim krvnog mješanja, jedni su bili pod potpuno drugim kulturnim, ekonomskim i društvenim utjecajem od drugih.
(logika)
A šta je Vojvodina i sa kim su se Srbi mešali u Vojvodini, sa Arapima i crncima jel tako?
Tebi na znanje to je trećina teritorije Srbije. Tebi na znanje jedino Vojvodina, deo Istre i Slovenije su u celom prošlom veku držali nivo pismenosti u skladu sa prosekom centralne Evrope. Za vas nisu ni znali da postojite.

Никола87

pre 5 godina

Они народи за које сам сигуран да су моји преци су по оцу Срби, а по мајци Срби, Албанци-Тоске и Бугари. Колико је оних етничких припадности које имам у породичном стаблу а за које појма немам (и за које, иначе, и те како верујем да су присутне), то би тек била авантура открити. Не ради се само о томе да не постоји нешто као "чиста крв", већ је по мени баш разноликост оно што нас чини занимљивим. А и неко је давно добро рекао за наш народ: "управо и јесмо тако физички привлачна нација зато што су мешанци увек лепши од "чистунаца"". Једино ми је жао што немамо, као Амери нпр., могућности да листамо наша породична стабла све до, типа, 18. или 17. века,, и да имамо увид у сво то мноштво имена, порекла, биографија... Верујем да би доста Срба зинуло кад би открили извесне "нове" претке од пре 4 века.

fgdgfdgf

pre 5 godina

Koliko lupetanja o komentarima lica koji očito svesno lažu. Haplogrupa najčešća u Hercegovini, ali i među svim Južnim Slovenima izuzev Slovenaca,se ne pojavljuje među Albancima uopšte,a ovde se tvrdi da je i među njima najčešća. Vojvođanski Srbi uopšte nemaju neku specijalnu genetičku vezu sa slavonskim Hrvatima.

istoricar

pre 5 godina

Nick,

Gluposti koje drugi pisu? a ti nisi ukapirao da je poenta da ne postoji ni srpski ni hrvatski ni bosnjacki gen nego smo svi evaluirali mesanjem id. Po cemu su onda bilo ko Srbi i Hrvati ili Bosnjaci, zasro nismo bili jedna nacija ko Nemci na primer - pa to je jeasno - nacija nije samo etnicka DNK kategorija narocito kod nas nego i istorijska politicka, drustvena religija u velikoj meri u periodima sazrevanja nacija. Vise nego geni...zato svaka tvrdnja kako smo svi Srbi ili nastali od Srba je smesna u svetlu sazanja koja dobijamo analizom halpo-grupa koja izmedju ostalog pomazu kod rekunstrukcija migracija...

tocka

pre 5 godina

Konačno jedan smislen članak na ovu temu, a ne razne stvari koje nam se serviraju sa sajtova u stilu Trećeg oka.
I konačno da se dotakne neko tog lažnog naziva Ilirski, koji nije ništa drugo do toga kako su Grci i Rimljani nazivali Slovene i ostale narode na prostorima istočnog rimskog carstva.

Lalos

pre 5 godina

Ni jedan Srbin niti jedan Hrvat ima da vam prizna istraživanja. Sve ljudi dobro rekli, ali religija jača od mozga u našim krajevima, a posle kažu da nisu sekte?!

Samo kazem

pre 5 godina

Mislim da nema u CG niti jedne porodice koja nema neke rodbinske veze u Srbiji i obrnuto...Toliko se stanovnistvo izmijesalo da je potpuno van logike reci da su nam Rumuni blizi nego ljudi u Crnoj Gori...Da ne pricam o migracijama iz CG ka SRB! Ne znam sta je autor htio da postigne ovakvim istrazivanjem ali neke stvari ne piju vodu...
Jedina razlika izmedju Srba i naroda u CG je taj sto su Srbi PRETEZNO mesavina Dinaraca,Slovena i KELTA,dok je narod u CG PRETEZNO mesavina Dinaraca,Slovena i Ilira...Sve se svodi na narod koji su u tom podrucju zahvatile sada vec dvije nezavisne drzave...U CG su to Iliri (Primorje,centralna CG i Vasojevici) dok su u Srbiji u pitanju Kelti (Vojvodina i oblast oko Dunava) To je ta varijabla koju je mesanje stanovnistva sa obje strane granice skoro u potpunosti neutralisalo...

Janko

pre 5 godina

Opet spinovanje Germanske teorije o doseljavanju Slovena na Balkan. Pa sami ste u tekstu naveli da imamo 10% genetike sa Ukrajincima a i dalje se potura prica da smo se odatle doselili. Dosta vise tih nebuloza. Srbi su oduvek bili starosedeoci Balkana.

pametnjakovic

pre 5 godina

Nije ovde u pitanju prebrojavanje krvnih zrnaca vec cinjenica da su svi narodi na ovoj teritoriji genetski slicni. Druga stvar je sto ljude za razliku od zivotinja osim genetskog nasledja definise i kulturno nasledje, a to je jezik, vera i obicaji. Na zalost medju nama nema dovoljno pametnih ljudi da istrazi i kulturno nasledje, uveren sam da bi se i tu naslo da smo mnogo slicniji nego sto mislimo. Ono sto nas najvise razdvaja je vera i to je ono sto ovaj Balkan cini prokletim

Antropolog

pre 5 godina

Ovde ima mnogo nerešenih pitanja. Nijedno istraživanje ovog tipa nije i ne može da prikazuje stvarnu sliku jer nije urađeno istraživanje na uzorku od 100% Populacije. Prosto je nemoguće odrediti koga uzorkovati, a koga ne i gde kada se radi o istraživanju istorijta populacija. Tako da kakvu god metodologiju da imali uzorak će biti nasumičan i nemoguće je dati tačane podatake.

Branko

pre 5 godina

Sta je sada toliko sokantno u nalazu da smo genetski slicni (ali pomesanih gena svi redom). nacija je vise politicka i drustvena kulturna kategorija nastala sa razvojem drzava gde je etnicko DNK poreklo negde manje negde vise samo jedan pd faktora za nastajanje nacije. Stari Jevreji i Palestinci (da ne govorim o ostalim arapskim nacijama) imaju vise zajednickih gena a razlicite su nacije...sada su Jevreji svi koji su verski opredeljeni kao Jevreji bilo da su iz Afrike, Egipcani ili Etiopljani, plavi crni rasno znaci i genetski razliciti. Niko ovde nije nastao ni od koga nego su se drzave i nacije stvarale u ukrupnjavale pri tom dajuci imena tada vladujucih plemena ili nekim drugim putem...ova istrazivanja su najvise radi istrazivanja daleke istorije (jedan odindikatora sta se desavalo) nego za prebrojavanje krvnih zrnaca radi neke nacionalne superiornosti ili pretenzija u danasnje vreme.

Matko

pre 5 godina

Rumunima kažete? Pa to je zato što su pravoslavni Vlasi tj. Rumunji posrbljeni preko SPC (staro ime Rumunije je Vlaška). Južni Hrvati imaju najviše “ilirskog” tj. starosjedilačkog gena “I” haplogrupe, dok sjeverni Hrvati imaju najviše slavenskog “R1a” haplogrupe. Hrvati imaju duplo više slavenskih gena od Srba, Hrvati oko 30% a Srbi manje od 15%. Hrvati imaju preko 45% “I” markera a Srbi manje od 30%. Razlike su vidljive ali ima i sličnosti. Može se reći da ima slučajeva da su dva Hrvata različitog markera ili dva Srbijanca različitog markera a da su ponekad Hrvat i Srbijanac istog markera. Sve je to interesantno ali ništa bitno neće promijeniti. Istrazivani su premali uzorci i nije istraživan etnički narod već stanovnici neke države pa i to povećava sličnost. U Hrvatskoj su u ionako mali uzorak ušli u obradu i manjine (Srbi, Madari, Bošnjaci), isto tako u Srbiji nisu analizirani samo etnićki Srbi već i pripadnici manjina (Hrvati, Mađari, Albanci, Romi, Vlasi). Premalo je podataka za neke velike zaključke, ali neke sličnosti vidimo i bez genetićke analize.

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

Ovde ima mnogo nerešenih pitanja. Nijedno istraživanje ovog tipa nije i ne može da prikazuje stvarnu sliku jer nije urađeno istraživanje na uzorku od 100% Populacije. Prosto je nemoguće odrediti koga uzorkovati, a koga ne i gde kada se radi o istraživanju istorijta populacija. Tako da kakvu god metodologiju da imali uzorak će biti nasumičan i nemoguće je dati tačane podatake.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Antropolog, 7. jun 2018 20:36)

Ne mora da se uradi istrazivanje na 100 % uzorka jer sin, braca, otac, sric, deda, pradeda... imaju istu haplogrupu. Uradis analizu jednom muskom clanu porodice, uradio si je svim muskim clanovima, i unazad i unapred u vremenu.
U istrazivanju porekla naroda rezultat genetickog istrazivanja izolovan i sam po sebi nema nikakvu vaznost, zato je istrazivanje multidisciplinarno, pa kad se ukljuce istorija, arheologija, antropologija, lingvistika... dobije se slika. Genetika je egzaktna oblast i lepo potvrdi ili opovrgne dosadasnja znanja.

olja

pre 5 godina

Samo kazem@
Nisam citala tekst u Nedeljniku, ali pretpostavljam da autor ne spominje Crnogorce jer ih vidi ih kao Srbe. Geografska odrednica tu ne igra nikakvu ulogu. Jedan narod moze da zivi u vise drzava i da ima nekih medjusobnih razlika u mentalitetu, narjecjima i dr. Tako je i kod Nijemaca (i mnogih drugih), svi Nijemci, a medju njima postoje razlike u zavisnosti od regije u kojoj zive.

Kole

pre 5 godina

Najveci procenat I haplogrupe imaju stanovnici Herecgovine i Crne Gore. Taj procenat blago opada ka Bosni, Hrvatskoj, Srbiji. Druga grupa naroda sa ovako visokim procentom I haplogrupe su skandinavci. I haplogrupa se smatra haplogrupom praevropljana. Tako da mozda i nije glupost kad mi ovde kazemo da smo najstariji narod lol. Uz skandinavce naravno. Mada je cudno na koji nacin smo se razdvojili na totalne suprotne delove Evrope.

realno

pre 5 godina

"Teza o navodnom mešanju sa Turcima usled četvorovekovnog ropstva pod Otomanskom imperijom (pothranjena i famoznim, bizarnim i užasnim „pravilom prve bračne noći") potpuno je oborena genetskim rezultatima (Kovacevic, Tambets, Ilumae, 2014).
S druge strane, genetski zapis našeg naroda ukazuje i na "prisustvo" različitih osvajača sa Zapada, pre svega Kelta i Gota, ali ne u bitnoj meri."

Pazi sad! Prisustvo gena Kelta i Gota, a ne i Turaka. Malo su nam romantičniji Kelti i Goti.

marko

pre 5 godina

Ген, халпогрупа, или како већ хоћете који је најдоминатнији код Срба са неких око 40%, је код људи из Херцеговине и Црне горе доминантан са неких преко 60%, дакле јасно како дан. Исти тај ген који је код Срба најдоминантији је истовремено и код осталих балканских народа, чак и код Албанаца, за које се зна одакле и кад су дошли, тако да толико о оном њиховом илирском пореклу. Чињеница је да је одувек било људи на овим просторима, и одатле код нас и гени од што неко написа Винче, а виде се трагови од неких 10 хиљада година раније од Анадолије, и то највише у централној Србији. И то је то, наука доказала ко смо, и ко су нам комшије.

PeruN

pre 5 godina

Svi su balkanski narodi u sebe asimilovali starosjedioce,u sličaju Hrvata,Bošnjaka,Srba i Crnogoraca mahom Iliro-Romane,poznatije u srednjem vijeku kao Vlasi,to su zapravo ti kršni dinarci kojima se danas diče ovi narodi,isti oni koji su vijekovima i prije Rimljana živjeli stočarskim polunomadskim životom.Tako su u 19 vijeku od Vlaha pravoslavaca postali Srbi,od Vlaha katolika Hrvati i od Vlaha muslimana današnji Bošnjaci.E sad da li se može mitovima i kvaziistorijom pobijati genetika,zavisi od stepena nacionalne zatucanosti i zagriženosti.Znam da se srpski nacionalisti ježe na pomen Vlaha i njihov ogroman doprinost stvaranju modernog srpskog nacionalnog bića,toliko se ježe,da su ih proglasili klasom stočara,a ne zapravo etničkom grupom koja je jasno distinktivna kod sve srednjovjekovne podatke i dokumenta.

Minja

pre 5 godina

“Lupetanje na sve strane. Onog trenutka kad su se rod i pleme raslojili, kad je došlo do ujedinjavanja plemena i stvaranja naroda, u feudalno doba, jasno da teorije o tlu i krvi postaju smešne, a tek formiranjem nacija, u kapitalizmu, svako insistiranje na "istom poreklu" još su besmislenije. Ni religija, ni jezik, ne određuju naciju, jer je to istorijska kategorija koja se zasniva na ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom interesu, koji jednoj velikoj društvenoj zajednici osigurava život, sigurnost, odbranu interesa. Nacionalnost ne nastaju u krevetu, nego se stiče posle rođenja i odrastana, na osnovu osećanja pripadnosti jednoj društvenoj i državnoj zajednici. Zbog sukoba interesa javlja se i nacionalizam, ali samo u primitivnim nacionalnim sredinama i državama.”
(Ovo ne ide, okej, 7. jun 2018 21:31)

@
Inicijalna grupa koja čini narod (naciju) značajno je povezana krvi i tlom, ali prima i pridošlice s kojima se razvija i jezična a s vremenom i krvna veza. Država je najsnažniji oblik organizacije jednog naroda i koliko god bila moderna i dalje je narod određen krvi i tlom i ciljevima. Dio pridošlica se asimilira u narod, dio živi dobro integriran a dio vjekovima živi neasimiliran, a dio pokušava provesti svoje ciljeve koji su protivni ciljevima naroda na čiji teritorij su došli. Države su interesne zajednice. Hrvati i Srbi vječno različitih interesa i viđenja budućnosti.

trojanski konjusar

pre 5 godina

Gomila gluposti svih pseudonaucnih vrsta. (Naucna metodologija - sta to bese?) BTW, Goti nikako ne mogu biti "osvajaci sa Zapada". Eventualno "osvajaci s Istoka". A poticu sa "Severa". (I ako postoji jedna danasnja kontinentalna evropska nacija koja nema bas nikakve veze s Gotima, onda su to Nemci! Bukvalno svi ostali, mozda s izuzetkom Albanaca, imaju vise veze s njima, cak i Madjari.)

bgd

pre 5 godina

"pogresnonazvan ilirskim", a onda citianje naucnih radova koji govore da smo samo 15% sloveni a ostatak I2a-Din, tj iliri, koji su bili isti narod kao tracani i dacani tj preci danasnjih rumuna i bugara. Znaci na kraju krajeva ipak je Srbija mnogo vestackija tvorevina nego Jugoslavija?

Adam Najstariji

pre 5 godina

Ako se pogleda rad "Standing at the Gateway to Europe - The Genetic Structure of Western Balkan Populations Based on Autosomal and Haploid Markers" na osnovu kog je pisan ovaj clanak, slika 5 vidi se da su Srbijancima najblizi Bosanci, pa Crnogorci, zatim Hrvati, pa tek onda Makedonci, pa Bugari, Rumuni, Kosovari, Gagauzi.

Na slici 3 vidi se da je vecina Hrvata iz Hrvatske grupisana sa vecinom Madara, dok je vecina Bosnjaka, Hrvata i Srba iz BiH izmedu njih i dela Srbijanaca. Drugi deo Srbijanaca grupisan sa vecinom Crnogoraca i delom Makedonaca. Drugi deo Makedonaca je izmedu Grka i Kosovara i Bugara, Rumuna i Gagauza. Analizirani Srbijanci su iz regiona Beograda, Hrvati iz Hrvatske iz regiona Zagreba i kopnene Hrvatske, Crnogorci iz Podgorice, Makedonci iz Skoplja, Kosovari ( Albanci) iz Pristine i Prizrena, Bosnjaci iz Sarajeva i Zavidovica, BiH Srbi iz Doboja i Banja Luke, BiH Hrvati iz Zepca, Maglaja, Mostara, Gruda, Livna i Capljine.

Na slici 2 vidi se da je kod svih Juznih Slovena najjaca istocno-evropska komponenta autosomalne DNK, koja ima maksimum medu Poljacima i Belorusima. Kod Kosovara jaca je kavkaska komponenta koja ima maksimum medu Gruzima i Jermenima. Kod svih Balkanaca na trecem mestu je juzno-evropska komponenta koja ima maksimum medu Baskima i Sardinijcima.

Nišlija

pre 5 godina

Ne bih se složio sa naslovom. Hrvati su kulturološki 10 godina ispred nas i maltene deo Zapadne Evrope. Svidelo se nekom ili ne, nama su Bugari najsličniji, pogotovo ljudima sa juga :
isti mentalitet, stanje svesti, plate...

zvali smo se Srbima

pre 5 godina

Nismo se mi niotkuda doseljavali, mi smo oduvek ovde na ovim prostorima! Ceo taj teritorijaln pojas od Balkana i sredozemlja pa preko dela centralne Evrope do istočne Evrope i Evro-Azije (bar prva trećina azijskog kontinenta) bila je naseljena jednim istim narodom koga mi danas zbirnim imenom zovemo Sloveni. Povremene seobe manjih razmera, odnosno migracije u okviru tog prostora su se stalno dešavale i zavisile su od uslova za život, poput vremenskih prilika i nepogoda, suše, gladi, ratova, bolesti i slično, ali generalno nikada nije bilo većih i suštinskih pomeranja, ceo taj potez od Triglava do Kamčatke pripada Slovenima. To famozno navidno doseljavanje Slovena na Balkan može biti da je samo jedna od poslednjih ili poslednja migracija našeg stanovništva u okviru jedinstvenog prostora jednog te istog naroda.

aleks

pre 5 godina

Pa naravno, nista cudno! Srbi iz Vojvodine imaju identican DNK kao Hrvati iz Slavonije i slicniji su jedni drugima nego ljudima iz Splita ili Nisa.

Boske

pre 5 godina

Seobe Srba su stvarno postojale, samo im je smjer bio suprotan od onog koji propagira jos uvijek zvanicna srpska istoriografija. Srbi su starosjedioci na Helmskom poluostrvu i od njih poticu svi ostali Sloveni, ali i ne samo oni. Haplogrupe, pored mnogih antickih i srednjovjekovnih istoricara i izvora, to i definitivno potvrdjuju.

Kiza

pre 5 godina

Srbima su genetski najblizi Poljaci. 1971 u Poljskoj je izdata knjiga Voitceka Lipskog istoricara, i velikog poznavaoca Slovensih naroda u kojem navodi da su bezmalo Srbi i Poljaci isti narod ali sa razlicitom verom. Da su bili deo istog plemena.... itd, itd.....Koga interesuje imam tu knjigu koju je moj deda dobio prevedenu na nas jezik i originalnu Poljsku verziju, dok je sluzbovao u Jugoslovenskoj ambasadi u Poljskoj od 1974 do 1978. U knjizi ima i analiza bliskosti Srba i Rusa, Rusa i Poljaka, jednom recju svih slovenskih naroda...Sjajna knjiga.

Matko

pre 5 godina

Rumunima kažete? Pa to je zato što su pravoslavni Vlasi tj. Rumunji posrbljeni preko SPC (staro ime Rumunije je Vlaška). Južni Hrvati imaju najviše “ilirskog” tj. starosjedilačkog gena “I” haplogrupe, dok sjeverni Hrvati imaju najviše slavenskog “R1a” haplogrupe. Hrvati imaju duplo više slavenskih gena od Srba, Hrvati oko 30% a Srbi manje od 15%. Hrvati imaju preko 45% “I” markera a Srbi manje od 30%. Razlike su vidljive ali ima i sličnosti. Može se reći da ima slučajeva da su dva Hrvata različitog markera ili dva Srbijanca različitog markera a da su ponekad Hrvat i Srbijanac istog markera. Sve je to interesantno ali ništa bitno neće promijeniti. Istrazivani su premali uzorci i nije istraživan etnički narod već stanovnici neke države pa i to povećava sličnost. U Hrvatskoj su u ionako mali uzorak ušli u obradu i manjine (Srbi, Madari, Bošnjaci), isto tako u Srbiji nisu analizirani samo etnićki Srbi već i pripadnici manjina (Hrvati, Mađari, Albanci, Romi, Vlasi). Premalo je podataka za neke velike zaključke, ali neke sličnosti vidimo i bez genetićke analize.

Somborac

pre 5 godina

Pa naravno, nista cudno! Srbi iz Vojvodine imaju identican DNK kao Hrvati iz Slavonije i slicniji su jedni drugima nego ljudima iz Splita ili Nisa.
(aleks)

Dobro primeceno, sto daje dodatne argumente da su 'Hrvati iz Slavonije' promenili veru ne tako davno.

Blazo

pre 5 godina

U istom tekstu pominjati "seobe" i najzastupljeniju haplogrupu u jednoj recenici je kontradiktorno. Recimo da su seobe postojale, i da su Sloveni pokorili domicilno stanovnistvo. Domicilno stanovnistvo bi zbog neprijateljskih moralo da se povuce u zabacenije krajeve. Kako onda bas u tim zabitima imamo vecu zastupljenost dinarske haplogrupe? Kako se u tim krjevima odrzao jezik? Koje su to obrazovne instituticije u mracnom srednjem veku postojala da ljudi zaborave maternji jezik?
Drugo, pricati da su crveno, belo plava slovenske boje je jos jedna glupost. Petar Veliki, ruski car, je pozajmio boje od Holandjana, a mi od Rusa. Ni Poljaci ne koriste sve boje, Bugari imaju i zelenu.

realno

pre 5 godina

"Teza o navodnom mešanju sa Turcima usled četvorovekovnog ropstva pod Otomanskom imperijom (pothranjena i famoznim, bizarnim i užasnim „pravilom prve bračne noći") potpuno je oborena genetskim rezultatima (Kovacevic, Tambets, Ilumae, 2014).
S druge strane, genetski zapis našeg naroda ukazuje i na "prisustvo" različitih osvajača sa Zapada, pre svega Kelta i Gota, ali ne u bitnoj meri."

Pazi sad! Prisustvo gena Kelta i Gota, a ne i Turaka. Malo su nam romantičniji Kelti i Goti.

PeruN

pre 5 godina

Svi su balkanski narodi u sebe asimilovali starosjedioce,u sličaju Hrvata,Bošnjaka,Srba i Crnogoraca mahom Iliro-Romane,poznatije u srednjem vijeku kao Vlasi,to su zapravo ti kršni dinarci kojima se danas diče ovi narodi,isti oni koji su vijekovima i prije Rimljana živjeli stočarskim polunomadskim životom.Tako su u 19 vijeku od Vlaha pravoslavaca postali Srbi,od Vlaha katolika Hrvati i od Vlaha muslimana današnji Bošnjaci.E sad da li se može mitovima i kvaziistorijom pobijati genetika,zavisi od stepena nacionalne zatucanosti i zagriženosti.Znam da se srpski nacionalisti ježe na pomen Vlaha i njihov ogroman doprinost stvaranju modernog srpskog nacionalnog bića,toliko se ježe,da su ih proglasili klasom stočara,a ne zapravo etničkom grupom koja je jasno distinktivna kod sve srednjovjekovne podatke i dokumenta.

Janko

pre 5 godina

Opet spinovanje Germanske teorije o doseljavanju Slovena na Balkan. Pa sami ste u tekstu naveli da imamo 10% genetike sa Ukrajincima a i dalje se potura prica da smo se odatle doselili. Dosta vise tih nebuloza. Srbi su oduvek bili starosedeoci Balkana.

Nick

pre 5 godina

Toliko gluposti na tako malom prostoru odavno nisam pročitao. Posebno je zanimljiva naslovna strana novina (valjda da "opseni" prostotu), po kojoj su Srbima najbliži Hrvati i Bošnjaci (što je, naravno, potpuno logično), "pa Makedonci koji su isti kao Bugari. Pa tek onda Cnogorci." Posebno "zadivljuje" ova poslednja polurečenca, pogotovu ako se ima u vidu da su, istorijski posmatrano, takoreći do juče SVI Crnogorci bili Srbi (kao što su to mnogi i danas) i da je najmanje četvrtina današnje Srbije naseljena stanovništvom sa prostora koji pripada Crnoj Gori (u današnjim granicama). Slučajno sam, pre ovoga, završio čitanje jedne Đilasove knjige, u kojoj, potpuno drugim povodom, stoji: "Ako se i Crnogorci pridodaju Srbima, jer i jesu deo srpskog naroda, onda broj Srba inforbirovaca toliko premašuje sve ostale." (Milovan Đilas, "Vlast", str. 193)...

Samo kazem

pre 5 godina

Mislim da nema u CG niti jedne porodice koja nema neke rodbinske veze u Srbiji i obrnuto...Toliko se stanovnistvo izmijesalo da je potpuno van logike reci da su nam Rumuni blizi nego ljudi u Crnoj Gori...Da ne pricam o migracijama iz CG ka SRB! Ne znam sta je autor htio da postigne ovakvim istrazivanjem ali neke stvari ne piju vodu...
Jedina razlika izmedju Srba i naroda u CG je taj sto su Srbi PRETEZNO mesavina Dinaraca,Slovena i KELTA,dok je narod u CG PRETEZNO mesavina Dinaraca,Slovena i Ilira...Sve se svodi na narod koji su u tom podrucju zahvatile sada vec dvije nezavisne drzave...U CG su to Iliri (Primorje,centralna CG i Vasojevici) dok su u Srbiji u pitanju Kelti (Vojvodina i oblast oko Dunava) To je ta varijabla koju je mesanje stanovnistva sa obje strane granice skoro u potpunosti neutralisalo...

Singe

pre 5 godina

Samo otkud najmanje slicni Crnogorci? Nigde veze. Prvo, najmanje 40% danasnje Srbije su doseljenici iz CG i Hercegovine, gde apsolutno isti narod, i do pre 20 godina u ogromnoj vecini su se izjasnjavali Srbima. Ko je i sta merio nije jasno, ali samo ova cinjenica baca sumnju na tekst. Za Hrvate i Bosnjake se slazem. Uz Srbe su samo kao nacija na Balkanu pre milenijuma pominjani Hrvati ali se navodilo da imaju istovetno poreklo sa Srbima. Bosnjaci su nastali od ova dva naroda, i naravno da imaju istu genetsku grupu...

janbo

pre 5 godina

Imate kod nas forum i sajt poreklo i sve testirane do sada. Srbi su haplogrupa I nekih 45-50%, zatim R i E svaka po 15-20% ima i J sto je tipična za bliski istok ona je oko 10%. Inače smo po svemu slični svim ostalim Slovenima, pa i Baltičkim narodima..Sve što ima kod njih ima i kod nas. Turski uticaj je smešan..

bgd

pre 5 godina

"pogresnonazvan ilirskim", a onda citianje naucnih radova koji govore da smo samo 15% sloveni a ostatak I2a-Din, tj iliri, koji su bili isti narod kao tracani i dacani tj preci danasnjih rumuna i bugara. Znaci na kraju krajeva ipak je Srbija mnogo vestackija tvorevina nego Jugoslavija?

Ovo ne ide, okej

pre 5 godina

Lupetanje na sve strane. Onog trenutka kad su se rod i pleme raslojili, kad je došlo do ujedinjavanja plemena i stvaranja naroda, u feudalno doba, jasno da teorije o tlu i krvi postaju smešne, a tek formiranjem nacija, u kapitalizmu, svako insistiranje na "istom poreklu" još su besmislenije. Ni religija, ni jezik, ne određuju naciju, jer je to istorijska kategorija koja se zasniva na ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom interesu, koji jednoj velikoj društvenoj zajednici osigurava život, sigurnost, odbranu interesa. Nacionalnost ne nastaju u krevetu, nego se stiče posle rođenja i odrastana, na osnovu osećanja pripadnosti jednoj društvenoj i državnoj zajednici. Zbog sukoba interesa javlja se i nacionalizam, ali samo u primitivnim nacionalnim sredinama i državama.

Antropolog

pre 5 godina

Ovde ima mnogo nerešenih pitanja. Nijedno istraživanje ovog tipa nije i ne može da prikazuje stvarnu sliku jer nije urađeno istraživanje na uzorku od 100% Populacije. Prosto je nemoguće odrediti koga uzorkovati, a koga ne i gde kada se radi o istraživanju istorijta populacija. Tako da kakvu god metodologiju da imali uzorak će biti nasumičan i nemoguće je dati tačane podatake.

Kome još nije jasno?

pre 5 godina

Vidite, geni nemaju nikakve veze sa narodom i nacijom. To su biološke teorije, na kojima se zasnivaju nakazne ideologije. Zamislite jedno "čisto" srpsko dete koje će, posle rođenja, usvojiti Francuzi, ili Nemci, ili bilo koja druga familija koja nije srpska, šta će to dete koje će odrastu tamo biti po nacionalnosti? Da li stvarno mislite da će on biti Srbin? Kako će on biti Srbin, ako nikada nije bio među Srbima, nego među Francuzima? Ne sumnjam ja da ću dobiti mnogo minusa, ali ja nisam kriv što nešto znam i priznajem da ne znam da guslam.

Никола87

pre 5 godina

Они народи за које сам сигуран да су моји преци су по оцу Срби, а по мајци Срби, Албанци-Тоске и Бугари. Колико је оних етничких припадности које имам у породичном стаблу а за које појма немам (и за које, иначе, и те како верујем да су присутне), то би тек била авантура открити. Не ради се само о томе да не постоји нешто као "чиста крв", већ је по мени баш разноликост оно што нас чини занимљивим. А и неко је давно добро рекао за наш народ: "управо и јесмо тако физички привлачна нација зато што су мешанци увек лепши од "чистунаца"". Једино ми је жао што немамо, као Амери нпр., могућности да листамо наша породична стабла све до, типа, 18. или 17. века,, и да имамо увид у сво то мноштво имена, порекла, биографија... Верујем да би доста Срба зинуло кад би открили извесне "нове" претке од пре 4 века.

logika

pre 5 godina

Pa Hrvati i Srbi jesu dva plemena istog roda. Nešto kao dva brata iste majke. Njihova imena se jedino i spominju od najranijeg razdoblja (bez uvrede ostalim narodima) Dokaz tome je da do ulaska u zajedničku državu nikad nisu ni ratovali, nego dapače voljeli se sa značajnim pokretima za ujedinjenje.
Međutim nakon 1000 godina odvojenosti gdje su se jedni mješali i živjeli sa Germanima, Mađarima, Talijanima (jedan manji dio i pod Turcima) , a drugi sa Turcima, Bugarima, Rumunjima i Albancima upitna je čistoća i postojanost i jednih i drugih.
Osim krvnog mješanja, jedni su bili pod potpuno drugim kulturnim, ekonomskim i društvenim utjecajem od drugih.

Powerslave

pre 5 godina

(aleks, 7. jun 2018 19:25)

Naravno, i ne samo to. Srbi iz Vojvodine i Hrvati iz Slavonije imaju vrlo sličan naglasak, slične običaje, sličan mentalitet, način života pa i sličnu (zajedničku) istoriju. Ovakve stvari ne poznaju državne granice.

Minja

pre 5 godina

“Lupetanje na sve strane. Onog trenutka kad su se rod i pleme raslojili, kad je došlo do ujedinjavanja plemena i stvaranja naroda, u feudalno doba, jasno da teorije o tlu i krvi postaju smešne, a tek formiranjem nacija, u kapitalizmu, svako insistiranje na "istom poreklu" još su besmislenije. Ni religija, ni jezik, ne određuju naciju, jer je to istorijska kategorija koja se zasniva na ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom interesu, koji jednoj velikoj društvenoj zajednici osigurava život, sigurnost, odbranu interesa. Nacionalnost ne nastaju u krevetu, nego se stiče posle rođenja i odrastana, na osnovu osećanja pripadnosti jednoj društvenoj i državnoj zajednici. Zbog sukoba interesa javlja se i nacionalizam, ali samo u primitivnim nacionalnim sredinama i državama.”
(Ovo ne ide, okej, 7. jun 2018 21:31)

@
Inicijalna grupa koja čini narod (naciju) značajno je povezana krvi i tlom, ali prima i pridošlice s kojima se razvija i jezična a s vremenom i krvna veza. Država je najsnažniji oblik organizacije jednog naroda i koliko god bila moderna i dalje je narod određen krvi i tlom i ciljevima. Dio pridošlica se asimilira u narod, dio živi dobro integriran a dio vjekovima živi neasimiliran, a dio pokušava provesti svoje ciljeve koji su protivni ciljevima naroda na čiji teritorij su došli. Države su interesne zajednice. Hrvati i Srbi vječno različitih interesa i viđenja budućnosti.

SaleTzar

pre 5 godina

Haplogrupa I2a je autohtona na ovim podrucijima i nju su takodje najvise posedovali stanovnici tzv Vincanske civilizacije koja se prostirala na ovim podrucijima pa sve do danasnje Ukrajine.....Cak i ova teza da su Sloveni dosli ovde u 7 veku je moguca ali to onda vrlo verovatno znaci veci "upliv"R1a haplogrupe na Balkan/Helm....E sad Kad su tzv Srbi dosli i da li su vec bili ovde to je pitanje koje je manje bitno jer je to samo jedan NAZIV za ljude koji su prihvatili oni koji zive na ovim prostorima bas kao sto smo mi onako nestrucno krstili najvecu Civilizaciju od pre 7 hiljada godina Vincanskom jer nemamo pojma ko su i kako su oni sebe nazivali...pozz

Bentli

pre 5 godina

(Nišlija, 7. jun 2018 19:31)
Znao sam da se u ekonomiji može reći da je neko ekonomski 10, 50 i tako dalje godina ispred i napredniji ali mi je ovo prvi put da čujem da se i kultorološki mjeri vrijeme u godinama. Kad kažeš Srbi to je širok pojam kao i kod Hrvata i kod nas postoje regionalne razlike. Pa tako oni iz Niša i sa juga Srbije možda kako ti veliš i jesu sličniji po mentalitetu Bugarima ali Srbi iz Vojvodine, BiH, CG i Hrvatske nisu bliski sa njima osim što dijele istu vjeru tj. pravoslavlje. Meni je sasvim dovoljan dokaz kao Srbinu iz Hrvatske da u Hrvatskoj niko od većinskog stanovništva ne zna što sam ja po nacionalnosti zbog mojeg fizičkog izgleda jer nema nikakve razlike između Srba i Hrvata po tom pitanju.

Yugocinik

pre 5 godina

Nepotrebno izostavljeno:
"Ovo naravno pokazuje i svu besmislenost ratova u koje smo sebi svi dozvolili da budemo uvučeni."
(Jarilo, 7. jun 2018 20:14)

Upravo je tako Jarilo. Nasa je tragedija sto nas Juzne Slovene kroz istoriju nije porobio samo onaj ko to nije hteo, te su nam nametnute kojekakve religije zbog kojih sada imamo nekoliko primitivnih balkanskih plemena baziranih na veri koja misle da su automatski razliciti narodi, ako su im religije razlicite.

Jedan smo slovenski narod, imamo isti jezik, gramatiku, pismo, mentalitet i puno toga jos i sto je najvaznije GENE.

Sa Jugoslavijom smo imali epsku priliku da se konsolidujemo i trajno ujedinimo, ali religijsko slepilo je nadjacalo zdrav razum.

Mnogo smo jadni.

tocka

pre 5 godina

Konačno jedan smislen članak na ovu temu, a ne razne stvari koje nam se serviraju sa sajtova u stilu Trećeg oka.
I konačno da se dotakne neko tog lažnog naziva Ilirski, koji nije ništa drugo do toga kako su Grci i Rimljani nazivali Slovene i ostale narode na prostorima istočnog rimskog carstva.

tocka

pre 5 godina

Međutim nakon 1000 godina odvojenosti gdje su se jedni mješali i živjeli sa Germanima, Mađarima, Talijanima (jedan manji dio i pod Turcima) , a drugi sa Turcima, Bugarima, Rumunjima i Albancima upitna je čistoća i postojanost i jednih i drugih.
Osim krvnog mješanja, jedni su bili pod potpuno drugim kulturnim, ekonomskim i društvenim utjecajem od drugih.
(logika)
A šta je Vojvodina i sa kim su se Srbi mešali u Vojvodini, sa Arapima i crncima jel tako?
Tebi na znanje to je trećina teritorije Srbije. Tebi na znanje jedino Vojvodina, deo Istre i Slovenije su u celom prošlom veku držali nivo pismenosti u skladu sa prosekom centralne Evrope. Za vas nisu ni znali da postojite.

fgdgfdgf

pre 5 godina

Koliko lupetanja o komentarima lica koji očito svesno lažu. Haplogrupa najčešća u Hercegovini, ali i među svim Južnim Slovenima izuzev Slovenaca,se ne pojavljuje među Albancima uopšte,a ovde se tvrdi da je i među njima najčešća. Vojvođanski Srbi uopšte nemaju neku specijalnu genetičku vezu sa slavonskim Hrvatima.

Jarilo

pre 5 godina

Ne bih se složio sa naslovom. Hrvati su kulturološki 10 godina ispred nas i maltene deo Zapadne Evrope. Svidelo se nekom ili ne, nama su Bugari najsličniji, pogotovo ljudima sa juga :
isti mentalitet, stanje svesti, plate...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nišlija, 7. jun 2018 19:31)

Nisi ni odmakao od naslova..Tvoj komentar nema nikakve veze sa tekstom, nego ponavlja poznate šovinističke stereotipe nacionalističkih krugova iz susedstva , Hrvatske. Ko o čemu takvi o " zapadu ". A tipični Balkanci..


Ljudi koji se razumeju u ovu oblast pretpostavljam da mogu da izvuku jasne zaključke iz ovakvih istraživanja. Ona sigurno jako pomažu istoričarima da razreše neke dileme..

Kao laiku, meni je ovako nešto očekivano. Stanovništvo se kako je rastao pritisak Osmanlija na ove prostore pomeralo sve zapadnije i severnije. Poznato je npr. da Mađari imaju veći procenat ljudi sa R1a1 haplotipom ( preko 40% ) , koji se smatra tipično "slovenskim" od Srba, Hrvata i Bošnjaka.. To je posledica asimilacije stanovništva koje se zateklo na teritoriji Ugarske, ali i migracija iz srednjovekovne Srbije i Bosne.

O ranijim periodima da i ne govorimo , kao i pomeranju stočara starosedelaca sa planina u niže krajeva i postepenom sloveniziranju . Voleo bih kada bi neko stručan ovde napisao neki razumljiv kratak zaključak.

Ovo naravno pokazuje i svu besmislenost ratova u koje smo sebi svi dozvolili da budemo uvučeni.

Naucnik

pre 5 godina

Pazi sad! Prisustvo gena Kelta i Gota, a ne i Turaka. Malo su nam romantičniji Kelti i Goti.
(realno)

Da si malo obrazovaniji, znao bi da naucno istrazivanje (pod uslovom da je metodoloski odradjeno kako treba) ne poznaje termine poput romantizma. Prema tome, ako mislis da ova studija ima metodoloske nedostatke ili nenaucno tumaci rezultate, bilo bi zanimljivo cuti ih. U suprotnom tvoja pseudo-kritika se svodi na maliciozno lupetanje.

Lalos

pre 5 godina

Ni jedan Srbin niti jedan Hrvat ima da vam prizna istraživanja. Sve ljudi dobro rekli, ali religija jača od mozga u našim krajevima, a posle kažu da nisu sekte?!

marko

pre 5 godina

Ген, халпогрупа, или како већ хоћете који је најдоминатнији код Срба са неких око 40%, је код људи из Херцеговине и Црне горе доминантан са неких преко 60%, дакле јасно како дан. Исти тај ген који је код Срба најдоминантији је истовремено и код осталих балканских народа, чак и код Албанаца, за које се зна одакле и кад су дошли, тако да толико о оном њиховом илирском пореклу. Чињеница је да је одувек било људи на овим просторима, и одатле код нас и гени од што неко написа Винче, а виде се трагови од неких 10 хиљада година раније од Анадолије, и то највише у централној Србији. И то је то, наука доказала ко смо, и ко су нам комшије.

trojanski konjusar

pre 5 godina

Gomila gluposti svih pseudonaucnih vrsta. (Naucna metodologija - sta to bese?) BTW, Goti nikako ne mogu biti "osvajaci sa Zapada". Eventualno "osvajaci s Istoka". A poticu sa "Severa". (I ako postoji jedna danasnja kontinentalna evropska nacija koja nema bas nikakve veze s Gotima, onda su to Nemci! Bukvalno svi ostali, mozda s izuzetkom Albanaca, imaju vise veze s njima, cak i Madjari.)

istoricar

pre 5 godina

Nick,

Gluposti koje drugi pisu? a ti nisi ukapirao da je poenta da ne postoji ni srpski ni hrvatski ni bosnjacki gen nego smo svi evaluirali mesanjem id. Po cemu su onda bilo ko Srbi i Hrvati ili Bosnjaci, zasro nismo bili jedna nacija ko Nemci na primer - pa to je jeasno - nacija nije samo etnicka DNK kategorija narocito kod nas nego i istorijska politicka, drustvena religija u velikoj meri u periodima sazrevanja nacija. Vise nego geni...zato svaka tvrdnja kako smo svi Srbi ili nastali od Srba je smesna u svetlu sazanja koja dobijamo analizom halpo-grupa koja izmedju ostalog pomazu kod rekunstrukcija migracija...

Kole

pre 5 godina

Najveci procenat I haplogrupe imaju stanovnici Herecgovine i Crne Gore. Taj procenat blago opada ka Bosni, Hrvatskoj, Srbiji. Druga grupa naroda sa ovako visokim procentom I haplogrupe su skandinavci. I haplogrupa se smatra haplogrupom praevropljana. Tako da mozda i nije glupost kad mi ovde kazemo da smo najstariji narod lol. Uz skandinavce naravno. Mada je cudno na koji nacin smo se razdvojili na totalne suprotne delove Evrope.

Kiza

pre 5 godina

Znate, kada malo covek razmisli dolazi do zakljucka da su samo sloveni doziveli takvo raslojavanje kao ni jedni drugi narodi. Stalno tumarajuci prostorima nikako nisu uspevali da izdejstvuju neku homogenu celinu zbog kojekakvih razloga. Ono sto je najtragicnije u celoj prici je to sto su se podelili oko vere i time zauvek postali predmet manipulacije sto je danas mozda najizrazenije. Da li neko moze da zamisli prostor od Urala do Jadranskog mora naseljeni slovenima koji su homogeni kako verski tako i kulturoloski. Ne bi bilo sile danas koja bi mogla da im parira.

olja

pre 5 godina

Samo kazem@
Nisam citala tekst u Nedeljniku, ali pretpostavljam da autor ne spominje Crnogorce jer ih vidi ih kao Srbe. Geografska odrednica tu ne igra nikakvu ulogu. Jedan narod moze da zivi u vise drzava i da ima nekih medjusobnih razlika u mentalitetu, narjecjima i dr. Tako je i kod Nijemaca (i mnogih drugih), svi Nijemci, a medju njima postoje razlike u zavisnosti od regije u kojoj zive.

Nišlija

pre 5 godina

Živim i rođen sam u Nišu. Sva porodica koju poznajem je Srbija, Niš, Vranje, Sever Crne Gore, Metohija. Međutim, uradim Ancestry test koji mi pokaže da imam 32% Italijanskih gena sa područja Venecije i 59% slovenskih gena (Eastern Europe) sa područja Istre i Dalmacije. Pa vidi sad moje iznenađenje!

brkanje

pre 5 godina

90% komentatora brka babe i zabe, tj. nema pojam sta komentarise. Tekst govori o genetskom poreklu naroda, a ne o genetskom-krvnom srodstvu.

Alexander

pre 5 godina

Pre par godina sam se testirao, haplogrupa mi je I2a1b-M423 (koja je najviše prisutna u Dalmaciji i Hercegovini, mada moja familija (sa očeve strane) 5 generacija (koliko mogu da potvrdim) živi već u Subotici)

Takođe sam dobio i rezultat svog regionalnog porekla: 49% Istočna Evropa, 20% Zapadna i Srednja Evropa, 12% Južna Evropa, 8% Arabija, 5% Mala Azija i 5% Jevrejska dijaspora.

Sve u svemu niko nije "čist" :) Ma šta mislili o svom poreklu.

Branko

pre 5 godina

Sta je sada toliko sokantno u nalazu da smo genetski slicni (ali pomesanih gena svi redom). nacija je vise politicka i drustvena kulturna kategorija nastala sa razvojem drzava gde je etnicko DNK poreklo negde manje negde vise samo jedan pd faktora za nastajanje nacije. Stari Jevreji i Palestinci (da ne govorim o ostalim arapskim nacijama) imaju vise zajednickih gena a razlicite su nacije...sada su Jevreji svi koji su verski opredeljeni kao Jevreji bilo da su iz Afrike, Egipcani ili Etiopljani, plavi crni rasno znaci i genetski razliciti. Niko ovde nije nastao ni od koga nego su se drzave i nacije stvarale u ukrupnjavale pri tom dajuci imena tada vladujucih plemena ili nekim drugim putem...ova istrazivanja su najvise radi istrazivanja daleke istorije (jedan odindikatora sta se desavalo) nego za prebrojavanje krvnih zrnaca radi neke nacionalne superiornosti ili pretenzija u danasnje vreme.

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

Ovde ima mnogo nerešenih pitanja. Nijedno istraživanje ovog tipa nije i ne može da prikazuje stvarnu sliku jer nije urađeno istraživanje na uzorku od 100% Populacije. Prosto je nemoguće odrediti koga uzorkovati, a koga ne i gde kada se radi o istraživanju istorijta populacija. Tako da kakvu god metodologiju da imali uzorak će biti nasumičan i nemoguće je dati tačane podatake.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Antropolog, 7. jun 2018 20:36)

Ne mora da se uradi istrazivanje na 100 % uzorka jer sin, braca, otac, sric, deda, pradeda... imaju istu haplogrupu. Uradis analizu jednom muskom clanu porodice, uradio si je svim muskim clanovima, i unazad i unapred u vremenu.
U istrazivanju porekla naroda rezultat genetickog istrazivanja izolovan i sam po sebi nema nikakvu vaznost, zato je istrazivanje multidisciplinarno, pa kad se ukljuce istorija, arheologija, antropologija, lingvistika... dobije se slika. Genetika je egzaktna oblast i lepo potvrdi ili opovrgne dosadasnja znanja.

svismoistiidrugaciji

pre 5 godina

Ne zaboravite da ste vi jedinsntvena osoba i nosite svoj genetski kod a ne drzavni, to je samo prosek...Ako vam je deda sa kosova, baba iz rumunije, ili neki vasi preci kao pleme se pridruzili srbima vi cete imati drugacije rezultate na testu....morate se tesirati pojedinacno da bi znali kom narodu ste najblizi i koji ''kod'' nosite. Bilo bi interesantno testirati porodice po selima dosta istorije bi se otkrilo odakle je ko dosao...

pametnjakovic

pre 5 godina

Nije ovde u pitanju prebrojavanje krvnih zrnaca vec cinjenica da su svi narodi na ovoj teritoriji genetski slicni. Druga stvar je sto ljude za razliku od zivotinja osim genetskog nasledja definise i kulturno nasledje, a to je jezik, vera i obicaji. Na zalost medju nama nema dovoljno pametnih ljudi da istrazi i kulturno nasledje, uveren sam da bi se i tu naslo da smo mnogo slicniji nego sto mislimo. Ono sto nas najvise razdvaja je vera i to je ono sto ovaj Balkan cini prokletim

Adam Najstariji

pre 5 godina

Ako se pogleda rad "Standing at the Gateway to Europe - The Genetic Structure of Western Balkan Populations Based on Autosomal and Haploid Markers" na osnovu kog je pisan ovaj clanak, slika 5 vidi se da su Srbijancima najblizi Bosanci, pa Crnogorci, zatim Hrvati, pa tek onda Makedonci, pa Bugari, Rumuni, Kosovari, Gagauzi.

Na slici 3 vidi se da je vecina Hrvata iz Hrvatske grupisana sa vecinom Madara, dok je vecina Bosnjaka, Hrvata i Srba iz BiH izmedu njih i dela Srbijanaca. Drugi deo Srbijanaca grupisan sa vecinom Crnogoraca i delom Makedonaca. Drugi deo Makedonaca je izmedu Grka i Kosovara i Bugara, Rumuna i Gagauza. Analizirani Srbijanci su iz regiona Beograda, Hrvati iz Hrvatske iz regiona Zagreba i kopnene Hrvatske, Crnogorci iz Podgorice, Makedonci iz Skoplja, Kosovari ( Albanci) iz Pristine i Prizrena, Bosnjaci iz Sarajeva i Zavidovica, BiH Srbi iz Doboja i Banja Luke, BiH Hrvati iz Zepca, Maglaja, Mostara, Gruda, Livna i Capljine.

Na slici 2 vidi se da je kod svih Juznih Slovena najjaca istocno-evropska komponenta autosomalne DNK, koja ima maksimum medu Poljacima i Belorusima. Kod Kosovara jaca je kavkaska komponenta koja ima maksimum medu Gruzima i Jermenima. Kod svih Balkanaca na trecem mestu je juzno-evropska komponenta koja ima maksimum medu Baskima i Sardinijcima.