Tadić i Đilas u Leskovcu

Boris Tadić i Dragan Đilas borave u Leskovcu, u kome je napeta situacija zbog neizvesnosti oko formiranja lokalne vlastim, neki odbornici su dobijali i pretnje.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

11:40

Default images

Predsednik DS-a i njegov zamenik razgovarali su sa aktuelnim predsednikom te opštine Slobodanom Kocićem.

Tadić je osudio pretnje i pozvao policiju da ispita pretnje upućene na adresu odbornika koji su napustili svoje odborničke grupe i prišli demokratama. On kaže da su odbornici vlasnici mandata i da sami odlučuju o formiranju skupštinke većine.

"Došao sam ovde da ustanem protiv pretnje i opasnog ponašanja. U Leskovcu su se dogodile demonstracije ispred kuća odbornika u kojima su bila deca, da su ovde odbornici dobijali pretnje koje sam video svojim očima preko mobilnih telefona - da vode računa o svojoj deci", kazao je Tadić na konferenciji za novinare u sedištu Skupštine Leskovca.

Situacija u Leskovcu je tokom prošle nedelje postala uzavrela. Prvo su DS i SPS tvrdili da imaju većinu za formiranje lokalne vlasti u Leskovcu, da bi zatim SNS, URS, Nova Srbija, Jedinstvena Srbija i DSS potpisali koalicioni sporazum o formiranju lokalne vlasti u Leskovcu. Istovremeno su krenule međusobne otpužbe o prečetačima, potkupljivanju odbornika i pretnjama.
Dragan Ðilas i Slobodan Kociæ u zgradi SO Leskovac (Foto: Tanjug)
Zatim su usledile demonstracije u Leskovcu koje su proteklih dana organizovale SNS, URS, Jedinstvena Srbija, Nova Srbija i DSS zbog, kako su naveli, prekrajanja izborne volje građana, odnosno, zbog toga što je četvoro odbornika istupilo
iz predizborne koalicije sa URS i priključilo se DS i SPS.

Ti odbornici su se danas pojavili na konferenciji za novinare.

Tadić je rekao da je lično imao priliku da se uveri u preteće poruke koje su pojedinim odbornicima u Leskovcu poslate i u kojima se nasiljem preti njihovim porodicama i deci, navodeći da je to udar na demokratski poredak i prava građana. On je pozvao sve državne institucije, policiju i bezbednosne službe da spreče nasilje prema gradjanima i odbornicima.

"Pregovore u skladu sa izbornim rezultatima vrše sve političke stranke i koja će parlamentarna većina biti formirana, to je nešto što je potpuno neizvesno...Ne želim da učestvujem ni u jednoj vladi u kojoj će se pretiti deci zbog politike", kazao je Tadić koji je u Leskovac došao sa zamenikom predsednika DS Draganom Đilasom.
Foto: Tanjug
Na pitanje novinara da li postoji dogovor postignut na relaciji Boris Tadić - Tomislav Nikolić - Ivica Dačić o podeli gradova u Srbiji nakon izbora i formiranju skupštinske većine, on je odgovorio odrečno.

"O tome odlučuju odbornici, oni su vlasnici mandata. Da li je to dobar ili loš zakon, svejedno, zakon mora da se poštuje", rekao je Tadić.

Četiri odbornika sa liste URS (dva iz Narodne partije, jedan iz Reformističke stranke i jedan iz URS) odlučili su da iskoriste to što su vlasnici mandata i podrže većinu koju će činiti DS i SPS. To je izazvalo proteste odbornika okupljenih oko SNS i DSS, čiju većinu URS inače podržave.
Konstitutivna sednica Skupštine opštine Leskovac zakazana je za sutra.

DS, koja je osvojila 22 odbornička mandata, i SPS imaju 34 od 75 odbornika, a sa četvoro novopridošlih odbornika imaće apsolutnu većinu od 38 odbornika.

Ostavka u Gornjem Milanovcu

Potpredsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke u Gornjem Milanovcu Dobrosav Lazarević podneo je danas ostavku zbog loših izbornih rezultata.

Lazarević je za agenciju Beta izjavio da kao potpredsednik opštinskog odbora "oseća odgovornost" za loše izborne rezultate i da su članovi odbora, kao i funkcioneri u lokalnoj samoupravi, u proteklom periodu više vodili brigu o svojim interesima i pozicijama, nego o problemima građana.
Foto: Tanjug
"Imali smo 12 odbornika u lokalnoj vlasti a sada duplo manje i nemam moralno pravo da budem potpredsednik pošto je to i ocena rada odbora. Postali smo interesna grupa koja se odvojila i od sopstvenog članstva", rekao je Lazarević.

DS je u rudničko-takovskom kraju na svim nivoima izgubila izbore, osvojivši tek treće mesto.

Lazarević je ocenio da će DS, "ako se ovako bude dalje radilo", doživeti sudbinu stranaka koje u takovskom kraju neće preći cenzus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: